Държавата пришпори законовите поправки, поискани от "Витоша ски"

Държавата пришпори законовите поправки, поискани от "Витоша ски"

© Анелия НиколоваПоправките в горския закон, поискани от фирма "Витоша ски" преди 2 седмици като условие тя да пусне лифтовете над София, вече са подготвени от министерството на земеделието и пуснати за съгласуване и коментари. Сред промените, касаещи основно дейността на новите държавни горски предприятия и търговията с дървесина, фигурират и поисканите от фирмата поправки, засягащи строителството и стопанисването на лифтове и ски-писти в горските територии.Право на строеж за лифтове и влекове, както и за нови ски-писти в горите, ще може да се отстъпва от държавата и без промяна на предназначението на територията, гласи една от поправките. Такова правило беше записано и в първоначалния вариант на новия горски закон, приет през пролетта, но по настояване на природозащитните организации отпадна. Аргументът на екоактивистите беше, че така терените биха останали гора само на хартия. Друг аргумент срещу правилото беше, че то би спестило големи разходи на инвеститорите в ски-курорти за преобразуване на земя – особено за нови писти, които принципно са с много по-голяма площ от стъпките на лифтовете.
Конкретно "Витоша ски" би имала полза от такова правило, тъй като по 10-годишния план за управление на природен парк "Витоша"(в сила до 2014 г.) е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия. Така според настоящия закон до 2014 г. фирмата не може да получи право на строеж за лифт или нова ски-писта върху публичната държавна земя в парка.


Право на ползване за действащите, заварени ски-писти, които нямат право на строеж, ще може да се учредява само на собствениците на прилежащите към тях лифтове и влекове, гласи друга поправка.


Шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев коментира, че поправките не били в услуга специално на "Витоша ски", а коригират законови пропуски. От агенцията по горите обаче не можаха да коментират защо поправките са с твърде кратък срок за съгласуване – от 21 до 30 декември, вместо задължителния по Закона за нормативните актове 14-дневен срок и заявиха, че този въпрос е от компетенциите на служителите на земеделското министерство.


Петър Петров от ръководството на "Витоша ски" коментира пред "Дневник", че фирмата все пак няма да пусне лифтовете над столицата, преди исканите от нея законови промени да станат факт и тя да получи "правно гарантирана възможност да работят". Фирмата твърди, че законът за горите в настоящия си вид й пречи да работи отчасти заради изискването за земята под лифтовете да има учреден сервитут. За такъв тя обаче може да кандидатства само с одобрен подробен устройствен план. "Витоша ски" има такъв план, предвиждащ строеж на нови въжени линии и писти над София, но екоминистърът Нона Караджова го върна заради некачествена оценка за ефекта му върху защитената природа в планината.


На среща с фирмата преди 2 седмици ръководството на агенцията по горите даде да се разбере, че няма по никакъв начин да препятства работата на лифтовете и е готова въпреки законовото изискване за сервитут веднага да й учреди наем за земята под тях и за пистите за 1 година. Фирмата обаче заяви, че това не я устройва и поиска законови промени, за да работи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK