Горнооряховският суджук вече е защитено географско наименование

Горнооряховският суджук вече е защитено географско наименование

© Георги Кожухаров



Горнооряховският суджук е вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. В Официалния вестник на ЕС е публикуван регламентът за това, съобщиха от министерството на земеделието.


Оттам допълват, че това е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество.


В резултат защитеното географско указание горнооряховски суджук може да бъде използвано на територията на Европейския съюз, включително и България само от производителите, членове на сдружение "Раховец – 2007". В момента те са ЕТ "СТЕФМАРК – Стефан Марков", "Р.А. – 03 – Боби"  ООД и "Родопа – Горна Оряховица-96" ЕООД.




За да продава някой друг производител този продукт, трябва да работи в този географски регион и също да бъде включен в сдружението. 


Процедурите за регистрация продължават близо две години, като освен подробни досиета с технологията на производство кандидатите трябва да представят списъци с производителите, история на продуктите, анализи и др.


През 2008 г. група месопреработватели от Горна Оряховица са подали документи за регистрация на суджука в министерството на земеделието.

Коментари (37)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Dorian Gray
    Dorian Gray
    Рейтинг: 823 Весело

    Ами Македонската наденица?

    МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
  2. 2 Профил на Eisbär
    Eisbär
    Рейтинг: 1126 Весело

    е не коняк или шампанско но бива.
    Ще има на коледната трапеза едно суджуче

  3. 3 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 918 Неутрално

    Надявам се Б.Б да не посяга на там!

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  4. 4 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1770 Неутрално

    Колко от продуктите и подправките в Горнооряховският суджук са Български ???

  5. 5 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2246 Неутрално

    Не е лош "Горнооряховския суджук"!Тъкмо за белия сняг.Един окалък червено вино,едно петало суджук до камината и едно коте да мърка!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  6. 6 Профил на 3аНиЗа
    3аНиЗа
    Рейтинг: 2510 Весело

    В хубавото зимно време
    Горнооряховски суджук всеки да си вземе!
    Вкусното предстои - камина, вино, суджук и още нещо...

    Коментиране на анализираното, вече...
  7. 7 Профил на Yotce
    Yotce
    Рейтинг: 1016 Неутрално

    Лично за мен е много по-важно какво има в суджука, отколкото дали е произведен в правилния район.

  8. 8 Профил на fh11
    fh11
    Рейтинг: 497 Неутрално

    "През 2008 г. група месопреработватели от Горна Оряховица са подали документи за регистрация на суджука в министерството на земеделието." браво!!! За 4 години са издали патента, браво!!! По европейски - бързо и качественно!!!

  9. 9 Профил на spoko
    spoko
    Рейтинг: 605 Любопитно

    Интересно ще бъде,каква история на продукта са стъкмили!Сигурен съм,че тези синковци не са заплатили на държавата България,ползването на марката "Горнооряховски суджук"!

  10. 10 Профил на saseff
    saseff
    Рейтинг: 605 Неутрално

    За бога братя българи....
    Купувайте българско.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    saseff
  11. 11 Профил на bati vi
    bati vi
    Рейтинг: 1562 Любопитно

    "Горнооряховският суджук вече е защитено географско наименование"

    Егати заглавието !?!
    Защитено географско наименование?
    Данеби някой връх в България вече да се казва "Горнооряховски суджук" или е в Натура 2000 ?
    Моля оправете това комично, безсмислено и объркващо заглавие.

    Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
  12. 12 Профил на прашинка
    прашинка
    Рейтинг: 660 Неутрално

    До коментар [#11] от "batkoti":

    Прав си. Точният термин е защитено географско указание.

    Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
  13. 13 Профил на bati vi
    bati vi
    Рейтинг: 1562 Любопитно

    Ето какво пише на сайта на министерство на земеделието по този въпрос:

    http://www.mzh.government.bg/mzh/ShortLinks/SelskaPolitika/MarketMeasures/QualityPolicy.aspx

    Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
  14. 14 Профил на small
    small
    Рейтинг: 497 Весело

    Почти като "пернишкия голф"...

  15. 15 Профил на bono_vox
    bono_vox
    Рейтинг: 596 Неутрално

    Поздравления!
    Да действат Троянската сливова, Ямболска гроздова, Странджански дядо, Родопски клин и други.

    Поздравления за Пернишкия голф!

  16. 16 Профил на greenwich,ct
    greenwich,ct
    Рейтинг: 388 Разстроено

    преди повече от 8 години ми бяха донесли от суджука на ЕТ "СТЕФМАРК -трябваше да го изхвърля всичкия след като намерих дребни камъни в негокоито за малко да ми счупят зъб разрязах всичките и намерих във всеки един камъни помилих че може да е сол но уви това бяха чисти трошени камъни.
    съмнявам се вече от качеството му от онзи момент и си мисля на какво са способни някои хора само и само да направят няколко лева повече или да не изгубят и лев ако е станало нещо "непредвисено в рецептата".
    преди години имаше случаи на луда крава в англия и много от тях бяха унищожавани но някои съм чувал са били замразени и продадени в последствие на добра цена за пазара извън острова нищо чудно месото да е намерило място в суджуците на българските производители?!

  17. 17 Профил на customize
    customize
    Рейтинг: 497 Неутрално

    добра новина, някой е минал успешно през процедурите

  18. 18 Профил на gibi
    gibi
    Рейтинг: 714 Неутрално

    [quote#1:"Dorian Gray"]Ами Македонската наденица?[/quote]
    Македонската наденица е отдавна защитен продукт под наименованието "Кучешка наслада"!

  19. 19 Профил на greenwich,ct
    greenwich,ct
    Рейтинг: 388 Любопитно

    има нещо което е много по вкусно и по чисто приготвено - прошуто ди парма което е единственното месо допуснато да бъде импортирано извън америка разбира се цената му е солена както и самото то над $50 кг произведените в калифорния са много по ефтини но не са така като тези от парма
    http://en.wikipedia.org/wiki/Prosciutto
    http://www.google.com/search?q=prosciutto+di+parma&hl=en&rls=com.
    microsoft:en-us:IE-SearchBox&rlz=1I7GPEA_en&prmd
    =imvnse&tbm=isch&tbo=u&source
    =univ&sa=X&ei=dTXzTrzDPITf0QHm_uSmAg&ved
    =0CGgQsAQ&biw=1024&bih=534

  20. 20 Профил на greenwich,ct
    greenwich,ct
    Рейтинг: 388 Весело

    До коментар [#18] от "gibi":+++++
    аз мисля че много местни "деликатеси"
    заслужават подобен лейбъл с подобно съдържание
    относно качество !

  21. 21 Профил на КОНПИ
    КОНПИ
    Рейтинг: 815 Неутрално

    До коментар [#7] от "Yotce":

    Ми направи си домашен, ръцете да не са ти в г..а.

    Хем няма да се оплакваш...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  22. 22 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1614 Неутрално
  23. 23 Профил на dgapi
    dgapi
    Рейтинг: 519 Весело

    браво сега е ред на ямболската шкембе чорба ,и боргазкия чироз и мн.други бг вкуснотийки

    Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
  24. 24 Профил на Thermobee
    Thermobee
    Рейтинг: 1366 Весело

    Суджук, бързо тук!

    Не на ислямската инвазия в Европа!
  25. 25 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1036 Весело

    супер... сега ше се изтрепат да го търсят по европа... остава само да научат европейците как да произнасят gornooryahovskysudzhuck на техния език...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  26. 26 Профил на Scorpi_4404
    Scorpi_4404
    Рейтинг: 659 Неутрално

    Вълнуваща новина -)

    Опознай себе си...Нищо излишно.
  27. 27 Профил на Scorpi_4404
    Scorpi_4404
    Рейтинг: 659 Неутрално

    Опознай себе си...Нищо излишно.
  28. 28 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 922 Весело

    Да патентоваме чушкопека!
    Да не ни изпреварят македонците!

    Да разлая троловете!!
  29. 29 Профил на cucing
    cucing
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Горнооряховският суджук е известен още с легендата:
    Рустем Паша бил повикан от султан Сюлейман Великолепни през далечната 1538 година.
    Тогава султанът викал само по два повода - да ти резне зелката или да те награди.
    Кахърен бил пашата, ама спрял в село Ряхово или нещо такова по име и там го нагостили със суджука (нямало домус в него) и го развеселили с някоя ока винце. Заклел се пашата, че ако отърве кожата ще награди селяните. Султанът не му резнал зелката, ами го наградил и оженил. Та Рустем паша си спазил обещанието и с ферман от султана обявил селата около Ряхово за особена територия под негово покровителство. Ферманът защитавал населенето 3 века.
    Та си заслужава да се запомни горнооряховския суджук и да е защитен и сега.

    ура и да живей!!!
  30. 30 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 510 Неутрално

    супер, ама да имаше и кой да прави хубав суджук от качествено месо... от масовите марки само меском попов имат добър телешки суджук, останалото е пълна отврат... по малките градчета има по-читави местни производители, но и това е рядкост... не знам дали изброените са от тях- има ли в софия някъде от тяхната продукция?

  31. 31 Профил на c0ng0
    c0ng0
    Рейтинг: 391 Неутрално

    Интересно членството в това сдружение дали е свободно и колко пари евентуално струва? От защитено географско наименование може да стане удар срещу потенциални конкуренти.

  32. 32 Профил на Yomega
    Yomega
    Рейтинг: 797 Неутрално

    сега ако спрат и да го тъпчат с Е-та няма да е зле!...

  33. 33 Профил на Velinski
    Velinski
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#19] от "greenwich,ct":

    Нашият еленски бут (истинският) изобщо не отстъпва на прошуто ди парма...

  34. 34 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#32] от "Yomega":

    абе не е само е-тата, има много продукти на пазара , които имат само нитритна сол... тя сама по себе си е опасна в определени количества (в бг няма контрол върху влаганите количества, като в други държави), но и без нея трудно - с обикновена сол е по-трудно, по-голям риск от развиване на бактерии и разваляне, така че никой производител не би рискувал, защото при евентуален гаф ще го съсипят от дела.

    по-големият проблем е влагането на долнокачествено месо - суджуци и т.н. са на практика чисто сурово месо с малко подправки - за да е вкусно трябва да се прави от най-най-качественото месо изобщо

  35. 35 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1577 Неутрално

    Това е коледно сурожакане на Миро тъпото...
    Не се съмнявам че много по-добре се живее след такова "постижение".
    Не че последното е напълно безсмислено, но къде по-сериозни проблеми има да се ре6ават.
    За тях обаче се иска и акъл и "дупе", а не само админстративни напъни...

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  36. 36 Профил на greenwich,ct
    greenwich,ct
    Рейтинг: 388 Весело

    До коментар [#33] от "Velinski":
    бях в елена това лято
    и въобще не може да се сравнява
    аз не знам дори дали в българия го има
    за да се направи сравнение
    много по горе не са съгласни защото
    за тях по принцип по хубаво от тяхното
    няма с това може да се обясни останалото
    ...
    но кочината си е ваша не моя и само вие може да си я промените

  37. 37 Профил на The 8
    The 8
    Рейтинг: 877 Неутрално

    До коментар [#1] от "Dorian Gray":

    Ами кашкавал "Витоша"? Достатъчно интересно ще стане, че ше требе да правят фабриката у вулкана...Вместо скиори - крави ще лазят по ски пистите! Всъщност не е задължително - те почти всите кашкавали са 45-55% "сухо вещество", а и как иначе, след като то животновъдството отдавна го е хванала липсата - отде мляко? А отде ли месо за суджуци, луканки ... ? Е, той, отговорът, е ясен....

    Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK