Бившият депутат Тома Томов е осъден на 5 години затвор

Тома Томов, депутат в миналия и по-миналия мандат на Народното събрание

© Анелия Николова

Тома Томов, депутат в миналия и по-миналия мандат на Народното събраниеИзбори 2022

Софийският градски съд осъди на 5 години затвор бившия депутат Тома Томов за това, че в края на 90-те години като прокурор в Оряхово е взел 500 долара подкуп, за да спре разследване. Освен това в продължение на осем години Томов няма да може да заема публични длъжности.


Тогавашният заместник-районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев също беше признат за виновен за това, че е изтръгнал неправомерно показания от свидетел. Присъдата му е 6 години затвор и лишаване от право да заема определени длъжности за срок от 9 години. Като съучастник на Викентиев и Томов за виновен бе признат и тогавашният ръководител на следствието в Оряхово Цецко Кривачков. Той получава 4 години затвор и за 7 години е лишен от право да заема определени позиции.


Тримата ще си поделят по 238 лв. разходи за процеса. Те имат право да обжалват пред по-горната инстанция.


След като чу осъдителната си присъда, Тома Томов коментира, че написал жалбата си отдавна и че намира редица допуснати нарушения по начина, по който е воден процесът срещу него, съобщи БТА. Той прогнозира, че осъдителната присъда ще "падне" на по-горна инстанция.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK