Отец Валентин: Чудеса се случват заради личната вяра на всеки

Отец Валентин служи в една от новите столични църкви "Свето възнесение", която отвори врати през лятото на 2010 г.

© Красимир Юскеселиев

Отец Валентин служи в една от новите столични църкви "Свето възнесение", която отвори врати през лятото на 2010 г."Хубаво е да проповядваш в малка църква - говориш в очите на хората и те чуват какво им казваш, докато в големия храм липсва този контакт между миряните и свещеника. Тук идват предимно млади семейства, запалени с огъня на вярата, познавам ги по име. Няколко пъти имаше спор между млади и възрастни, че църквата не е детска градина. Това недоволство е неправилно. Казвам им, че тук е мястото на децата, те са продължителите на вярата."


Думите са на отец Валентин, който от миналата година служи в една от новите софийски църкви, "Свето Възнесение" (на кръстовището на бул. "Ситняково" и бул. "Шипченски проход"). Той е от свещениците, в които хората виждат духовен пастир. След всяка неделна служба остава на разговор на кафе или чай с миряни, дошли на богослужението. "Говорим си за проблеми, шегуваме се, даваме си кураж, напътстваме се..."


Човеци са поставени да служат на човеци
"Не трябва да отделяме свещениците от народа. Хората са се отстранили от църквата и не знаят, че могат да поговорят със свещеника, без да намесваме божествени примери и думи. Свети Йоан Златоуст за това говори - ако бяха поставени ангели да служат богослуженията, щяха да са много строги към човеците. Затова човеци са поставени да служат на човеци. От тях един е избран да служи пред Бога и да се застъпва за всички хора.


Не може обаче да разнообразяваме реда на службите, за да станат по-достъпни за православните и да привлечем повече вярващи. Разнообразието идва от това, че хората сами по себе си са различни и свещеникът трябва да подходи към всеки лично и различно, за да го приобщи. Не бива богослужението в църквата да се принизява към хората, а напротив - човек трябва да се възвиси."


Неделната служба в църквата "Свето Възнесение" събира около 50-60 поколнници, предимно млади семейства. Те вече обсъждат идеята да направят сайт на църквата, където да има информация за богослуженията, за ритуалите, за традициите.

© Красимир Юскеселиев

Неделната служба в църквата "Свето Възнесение" събира около 50-60 поколнници, предимно млади семейства. Те вече обсъждат идеята да направят сайт на църквата, където да има информация за богослуженията, за ритуалите, за традициите.


"Винаги сме подтиквали миряните, че чудеса се случват не заради духовния служител, не защото някой от висшия клир се е застъпил за хората, а заради личната вяра на всеки. Това проповядвам и извън църквата. Тук имаме частичка от Кръста Господен. Не знам дали заради силната вяра към нея или пък заради усърдните молитви и чист живот, но имаме много случаи на изцеление."


Чудото да си свещеник


Валентин е на 33 години, от шест е свещеник. Казва, че свещеничеството е едно от чудесата, които са му се случили. Но и в немалка степен "реализация по специалността" на потомствен свещеник.


Баща му проповядва повече от 40 години в Петричко. По негова заръка Валентин дошъл от малкото селце Рупите в столицата да учи в Семинарията. "Видях, че и там, както навсякъде, учат обикновени деца, държат се нормално. Разликата е, че в Семинарията обучението дава онзи плюс, който липсва в светските школа – първите крачки към вярата и послушанието, възпитанието да уважаваш другия."


Повярвал, когато бил студент


После постъпил в Богословския факултет. По това време и повярвал, но не заради "чудо". "Малки чудеса се случват всеки ден, вгледайте се и ги осъзнайте. Вярата дохожда при човека, без да попита – тя не е от днес за утре. Тя идва и посвещава човека с тази божествена любов, за която казваме, че прави хората от обикновени по-ревностни служители на църквата – било като миряни, било като духовници."


"Една свещеническа заплата е 250 лв. Колкото и странно да звучи, въпреки опитите да се навяват на хората странни мисли, че в църквата има милиони и едва ли не свещеникът бърка в касата и разполага с тях, не е вярно. Ако един човек е възпитан във вярата, той никога няма да постъпи така. Хората може би няма да ме разберат.


В града свещеникът се справя, защото има допълнителни неща. Част от църковните такси остава при нас. Но в селцата е страшно – има свещеници, които са тираджии, други работят нощем като пазачи."


Човек в расо не бива да проявява слабост


"Ако някой ми беше предложил автомобил, щях да се зарадвам на вниманието. Разбира се, ако беше много скъп, бих поискал нещо по-евтино, за да не смутим хората, а разликата да бъде използвана за нещо по-разумно. Например за автобус, с който да се организират екскурзии за децата до Светите места, да отидат на поклонение в някой манастир.


Аз също имам автомобил, защото ангажиментите ни не са само в храма. Всеки, който се труди усърдно, може да си позволи нещо по-скъпо, но за да не смущава другите, трябва да се въздържи. Не искам да извинявам духовниците, можеше да постъпят по-добродетелно, а не преди празници да смущават всички.


Проблемът на църквата е трагичен, защото това е падение от страна на духовниците. За това трябва да се говори с мъка, не с подигравка."


За греха и опрощението

"Ако камера следеше всеки човек, щяха да се знаят всичките му грехове. Тогава щеше да се тръби само за греха. Но Бог не е допуснал да се знае, всеки сам за себе си трябва да разбере и осъзнае греховете си. Светите отци също са казали, че когато човек е съгрешил, е бил подтикнат от изкушение, но да не осъждаме човека, изпаднал в греховност, а да се разсърдим на дявола, който изкушава избраните за служение на Бога. Нормално е църквата да има такива проблеми, защото Христос е казал: "В света скърби ще имате."


Всеки, който съжалява за греха си, бива опрощаван от Бога. Той обаче трябва да се поправи. Ако знае, че нещо е грях, не трябва вече да го върши. Ако се покае, извини се и поиска прошка пред хората, трябва после да поправи и живота си, да докаже покаянието си.


Все повече хора постят съзнателно и знаят защо се извършва постът. Не е достатъчно човек да почита традициите на големите празници и само тогава да идва в църквата. С такъв трудно се говори защо е нужно да посещава всички богослужения. Ако след първия разговор той се върне втори, трети път, попита нещо, тогава има много голям шанс да бъде въведен във вярата – да му се даде книжка да прочете истините. Ако не се появи повторно обаче, колкото и да искаш да го приобщиш към църквата, той сам е направил избора си."


Най-голямото чудо е да застанеш в олтара и да бъдеш връзката на хората с Бога, казва отец Валентин.

© Красимир Юскеселиев

Най-голямото чудо е да застанеш в олтара и да бъдеш връзката на хората с Бога, казва отец Валентин.


Всеки има грях, но нека не се хвърля петно на църквата


"Не знам нищо за времето на Държавна сигурност. Баща ми само е загатвал за онова време – как са бити свещеници и са принуждавани да вършат какво ли не. Ето на, има хора, които са устояли и не са подкрепили дейността на Държавна сигурност. Въпросът е дали тези, които са доносничили, са го правили по своя воля, защото и такива е имало, или просто са били насилени да се подписват под чужди клевети. Имало е такива, които умишлено са натопявали най-добрите свещеници, преследвали са ги. Това е много страшно.


Ако излязат наяве тези хора, ще се случи така да поискат покаяние. Но пак казвам, публичното изявяване на личния грях е пагубно за един народ по принцип. Ако трябваше публично да се изказват греховете на всички хора, тогава щеше да е ясно, че всеки греши и всички са еднакви. Всеки има грях, но нека не бъде петно на църквата, да не се отстъпва от вярата."


Валентин служи от шест години, най-дълго време - в църквата "Преображение Господне" в кв. Лозенец. Започнал е като свещеник в мъничката църква "Свети Мина" в кв. Модерно предградие. Там срещнал и съпругата си - икономист по образование, възпитаник на немска гимназия. И вече очакват трето дете.

© Красимир Юскеселиев

Валентин служи от шест години, най-дълго време - в църквата "Преображение Господне" в кв. Лозенец. Започнал е като свещеник в мъничката църква "Свети Мина" в кв. Модерно предградие. Там срещнал и съпругата си - икономист по образование, възпитаник на немска гимназия. И вече очакват трето дете.


Да си пожелаем спасение


"Наближава Рождество Христово. Нека всеки да знае, че когато се чества един светия, се случва нещо по-особено като тържество, като празник. Тогава би трябвало това, което човек поиска, да му се случва. Сега честваме раждането на Спасителя. Нека хората да си пожелаят нещо, което е най-вече спасително и полезно за тях. Християнският живот не е радостен път. Но радостно е, когато човек е заживял с вярата. Ако човек извърши едно добро, после неминуемо ще дойде друго, после трето. Както при лъжата – ако веднъж излъжеш, после ще има втора, за да прикриеш първата. Ако един човек извърши една добродетел, тя със сигурност е била подтикната от друга добродетел и ще приложи следваща и т.н. Човек трябва да се опита съвсем малко да приложи нещо от завещаните ни неща от апостолско време, тогава заживява в мир с всички хора, със себе си, с Бога."

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1014 Весело

  На Коледа се случват чудеса.Трябва само да вярваме,че ще ни се случат.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 2. 2 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 8 Весело

  Навремето бях много вярващ, ама не си спомням да ми се е случило чудо. Само чудесии са ме връхлитали.

 3. 3 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сигурно не съм издържал изпитанията господни и затова съм се превърнал в богозабравен човек.

 4. 4 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Хубаво интервю. От словата на отеца струят одухотвореност, мир и светлина. Благодаря, госпожо Рилска.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 5. 5 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  Свети Йоан Златоуст за това говори - ако бяха поставени ангели да служат богослуженията, щяха да са много строги към човеците.

  В църквите служат човеци, за разлика от форума който е пълен с ангели, нетърпящи възражение. Весела Коледа на всички - и ангели и грешници!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 6. 6 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хубаво интервю, което да ни напомня за добродетелите и вярата. Отецът изглежда отдаден на призванието си. Но не е толкова необходимо да се ходи по всички служби, за да вярва човек. Вярата е в самия него и за самия него.

 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Къде са
  тия чудеса?
  Пенсията замразена
  поне за Нова година
  да бъде удвоена!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Църквата в България се възражда отдолу нагоре... много са свещениците из храмовете, които се държат, подобно на отеца от статията, като истински отци на паството си. Сигурен съм, че с времето ще се дойдат и нови владици, докато най сетне и висшият клир се обнови. Доскоро изглеждаше, сякаш ДС наистина е успяла да унищожи хилядолетната БПЦ, но, слава Богу, Вярата се оказа по-силна от комунистическото Зло.

  Весело посрещане на Рождеството Христово на всички!

 9. 9 Профил на azbuka
  azbuka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Браво, много хубава статия. Повече такива трябва да има и не само по празниците.

 10. 10 Профил на pontifex
  pontifex
  Рейтинг: 402 Весело

  Чудесата се случват, стига да повярваме искрено със сърцата си.

 11. 11 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Всеки, който се труди усърдно, може да си позволи нещо по-скъпо, но за да не смущава другите, трябва да се въздържи. "

  а дано, Отче

 12. 12 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Какви са тези религии, каква е тази църква? Какво остана с атеизма? Чудеса около коледа?... Много Холмарк гледате май. Чудо не става с молитва а с работа, здрава работа.

 13. 13 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много хубава статия.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 14. 14 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#12:"lu"]Чудо не става с молитва а с работа, здрава работа. [/quote]

  И то с такава, която ще ни направи свободни - Arbeit macht frei

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 15. 15 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много добър свещенник. Изнасял е служби по повод събития , свързани с мен. Държи се човешки и не е меркантилен. Дано има повече като него. Препоръчвам ви него и черквата , срещу румънското посолство и Бастилията.

 16. 16 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Не знам кому да вярвам. Колкото повече чета, повече се обърквам!
  .."Няма съмнение, че заченалата и родила на двадесет и пети декември син била великата източна богиня, която семитите наричали Небесната Дева или просто Небесната Богиня; в земите на семитите тя била разновидност на Астарта (или Иштар) (пак там, отбелязвайки Franz Cumont s.v. Caelestis в Pauly-Wissowa’s Real-Encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, v, 1, 1247, sqq).

  Това е произходът на учението за вечното девство на майката на Исус Христос. То няма никакво основание нито в Библията, нито във фактите. Майката на Христос не се наричала Мария и Библията ясно твърди, че е родила други деца."
  Пожелавам на всички щастие и успехи!

 17. 17 Профил на gunio
  gunio
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Църквата, колкото и несъвършени да са служителите и, е по-добро място от бардака.
  Светлина по Коледа ва всички!

 18. 18 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Залата не става за музика,
  по-добре за джудо."
  Поредното Б. Б.-во чудо!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Весело

  "Отец Валентин: Чудеса се случват заради личната вяра на всеки"

  Ето как един евреин разказва за едно чудо, сторено пред очите му:
  Вървейки към синагогата за съботната (шабат) литургия, Моше вижда в краката си хубав мъжки портфейл, но според Свещеното писани в събота евреите нямат право да вземат или да се докосват до нещо чуждо. Тогава Моше започва да се моли пламено на своя Бог така, че съботата да стане неделя, и о чудо, съботата става неделя! Праведният Моше се навежда, взема портфейла и с чиста съмвест се отправя към синагогата да благодари на своя Бог, за станалото пред очите и нозете му ЧУДО!!!

 20. 20 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Чудесата се случват на новоповярвалите. Особено що се отнася до личното благополучие. Колкото повече напредваш във вярата, толкова повече изпитания те очакват. Иначе нямаше да се нарича вяра, а техника за преуспяване.

  Това го бях чел някъде, но забравих къде.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 21. 21 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това интервю за мен беше бял шум.

 22. 22 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Радващо е, че младите родители водят малките си деца в храма. Ако и възрастните, които се сърдят заради шума от хлапетата, бяха водили своите деца на черква - сега България щеше да е по-хубаво място.

  malart.blog.bg
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#23:"be_google"]Ето от благословиите на такива като теб на мен ми се натресе тъщата и стартира "Домашен арест" на живо.... [/quote]

  Господине, съжалявам за тъща ви, повярвайте ми. Желая ви весели празници!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 25. 25 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#16] от "mik2":


  [quote#16:"mik2"]Майката на Христос не се наричала Мария и Библията ясно твърди, че е родила други деца.[/quote]

  Разбира се. Защото майката на Христос е точно толкова истинска, колкото и всички персонажи от книгата. И наистина е "Небесната Девственица", защото това е съзвездие Дева, което преди точно 2012 години, в 24:00ч. "изгрява" на изток, за да "роди" слънцето(исус). Цялата история е зле изплагиатствани и редактирани стари митове за персонофицирани съзвездия, звезди и планети.
  Цялата религия е канска лъжа. Точно като светлото бъдеще на комунизма.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 26. 26 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Хубави думи аз бих прибавил..на всикиго според деянието Бог бави но незабравя .Нека онези които заграбиха милиони и милиарди знаят че катафалката няма багажник и рано или късно ще получат отсъденото.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 27. 27 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#12:"lu"]Чудо не става с молитва а с работа, здрава работа. [/quote]
  Нали знаете народната мъдрост "Бог помага, но в кошара не вкарва"? Е, така и тук.

  Знам свещеника още от църквата в Лозенец - отдаден на църквата и интелигентен. Успех в новото му начинание!

  Светло посрещане на Рождество Христово на всички!

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 28. 28 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Змиите пак изпълзяха от дупките си и започнаха да сеят отрова. Всичко било лъжа и измама. Абе и вие, когато утре се гътнете в ковчега, ще усетите колко лъжовно е било всичко, с което заблуждавате хората да не вярват, да не са добри, да не се усъвършенстват.
  .
  Коледа е за това - да почувстваме Божието докосване в живота си и да се преклоним пред чистотата, която се въплъщава в нашия свят на мрака. А който очаква всеки ден евтини чудеса от Бога и се надява само на пари и пиячка, той не е разбрал същността на християнството.
  .
  Рождество Христово -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 29. 29 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Интересно,и квантовите физици твърдят,че искрената молитва и намерението променят обективната Вселена!
  Дори съзерцанието и наблюдението променят действителността!

  Дали науката и вярата не са два пътя към една и съща цел?

 30. 30 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#28:"о. Павел"]Коледа е за това - да почувстваме Божието докосване в живота си и да се преклоним пред чистотата, която се въплъщава в нашия свят на мрака.[/quote]

  ++++++++++++++++++Изключително добре казано, весели празници Отче!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 31. 31 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#29:"faeton"]Дали науката и вярата не са два пътя към една и съща цел? [/quote]

  Мисля, че е обратното - целите са много, но верният път е един.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 32. 32 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 700 Любопитно

  До коментар [#29] от "faeton":  Едва ли има съмнение, че науката и вярата са напълно различни материи. Първата изисква обективизъм, който се постига само с безпристрастен и лишен от емоции подход. Критичният анализ, едно от основните й оръжия, помага грешките и фалшификациите, които са неизбежен спътник на всяка човешка дейност, да бъдат рано или късно отстранени. На другия полюс е вярата, която предполага и налага безпрекословно доверие в определен авторитет, неизменност на задължителните постановки, потушаване на критичното мислене и ограничаване разума в тясното поле на предписаната догматика.

  Основен пункт в противопоставянето между наука и вяра е упрекът към последната, че представлява неосъзната доверчивост, което автоматично я превръща в неефективен способ за постигане на каквото и да е познание и в недостоверен източник на такова.

  Все пак трябва да уточним, че понятието „вяра” има две основни значения: вярата като такава и конкретната вяра в Бог. И макар на пръв поглед да не изглежда така, но между двете има много съществени различия, които е задължително да установим, за да избегнем нежелателни недоразумения.

  Вярата неизбежно присъства в живота на всеки един човек, независимо дали той осъзнава това и без значение дали го желае или не. Огромна част от пълния обем знания, които притежава който и да е индивид, се основава на вяра. Това е неминуемо, понеже никой не е в състояние да подложи на проверка цялото количество информация, с която разполага и борави. Човешките способности и качества дават възможност само ограничен размер данни да бъдат подложени лично на частен анализ или да бъдат потвърдени или отхвърлени от жизнения опит. Физически не е възможно всеки нов факт да бъде надеждно проверен. Ето защо на хората се налага да приемат солидна порция информация (всъщност една много значителна част от нея) на доверие. Но това упование в наготово поднесените сведения чувствително се различава от настоящата вяра в Бога-Творец.

  Трябва да се отбележи, че огромна част от цялата известна информация за света хората получават не чрез непосредствен досег с нея, а посредством вторични източници. В реалния свят сме принудени да се доверяваме на определена част от постоянно течащия информационен поток. Ние съзнателно избираме кои елементи от него са достатъчно надеждни, основавайки оценката си на предишния си опит, който ни сочи, че между фактите съществуват естествени закономерности. Когато нашето съзнание открие такава убедителна взаимовръзка между старите и новопостъпващите факти, ние ги приемаме като достатъчно достоверни. Логически правдоподобната, от гледна точка на нашите познания, опит и умствени способности, зависимост и последователност на отделните информационни сегменти е критерият, по който се ръководим в нашата преценка. Разбира се, този подход не изключва грешки, неточности и заблуждения, поради обичайните слабости в знанията и мисловния потенциал на всяка личност. Но ако установим такъв дефект, ние сме в правото си да го поправим. В случай, че ние не забележим пропуска си или не сме в състояние да го коригираме, някой друг ще го стори вместо нас рано или късно. Понякога това може да отнеме години, друг път столетия, но ревизия на проблема непредотвратимо ще настъпи в някакъв момент. Именно тази свобода на критичното мислене позволява на човечеството да върви напред, да се развива, да открива нови хоризонти и да покорява непознати светове. Защо тогава антагонистите на вярата проявяват такъв радикален скептицизъм към нея, след като в една или друга степен са поставени в нейна неизменна зависимост?

  Причините за подобна резервираност са основно две. Първо, информацията може да бъде както правдива, така и невярна. Единственият начин да удостоверим качеството й е като я подложим на критичен анализ. Но дори и това може да не бъде достатъчно, тъй като резултатът зависи от нашата компетентност, която все пак е ограничена. Но пък шансът ни да определим годността на информацията, доверявайки й се безусловно, без да проучим нейния характер, е несъмнено нулев. В такъв случай бихме могли по случайност да имаме сполука, но това е като игра на руска рулетка – всичко е въпрос на късмет. Така ние бихме били подвластни и зависими от информацията, а не тя от нас.

  Второ, отричането на вярата не е проява на мнителност към самото доверие като един от инструментите за постигане на познание, а подозрителност към конкретния предмет на вярата – Господ Бог. Изхождайки от наложената представа за Бог като създател и господар на целия свят, на абсолютно всичко, ние имаме пълното основание да изискваме от поддръжниците й някакъв по-убедителен от обикновеното доверие аргумент, удостоверяващ неговото съществувание. Защото, според тълкуванията на религиозно вярващите, Господ Бог не може да бъде сравняван с която и да е друга личност или вещ, затова и доказателствата за наличието му трябва да са специални и подобаващи на образа му. Поради особената специфичност на случая, обичайната вяра, основана на безрезервна доверчивост, е неуместна и неприложима. Именно тази причина налага изискването екзистенциалното, върховното доказателство за Бог да бъде извънредно, изпълнено с убедителност и категоричност. В противен случай вярата си остава смътно чувство, несъзнателна доверчивост, емоционално предпочитание, пасивна реактивност, напълно противоположни на активната съзнателна дейност на пълноценната човешка личност, в която взимат участие всички нейни компоненти – ум, воля, чувства. Вярата, изискваща самопожервувание на разума, поставяйки го в субординация на подсъзнателната интуитивност и първична сензитивност, е антипод на чистия разум, чиято осъзната ориентация се базира на естествените закономерности, свързани в логическа последователност. Вярващият може да бъде единствено пасивен консуматор, потребяващ непроверена и недоказана (даже недоказуема) информация, поставил разума си в подчинение на някакъв неопределен и съмнителен авторитет. Това, разбира се, не прави религиозните хора непременно интелектуално недостатъчни. Във всички други сфери от живота те могат да бъдат съвсем пълностойни и полезни личности – добри родители, приятели, колеги, творци. В тези области те могат да разсъждават и постъпват рационално като всеки друг. Но целият прагматизъм и логичност изчезват мигом пред респекта от техния Бог.

  Затова познанието може да бъде постигнато само от рационално мислещи индивиди, извършващи критична рефлексивна обработка на непосредствени или вторично придобити емпирични данни. С инструментариума, с който вярата борави, тя не може да постигне адекватна оценка на обкръжаващата среда дори и в най-елементарните й форми и проявления. А по такъв сложен проблем като възникването, устройството и функционирането на света, част от който проблем е и въпросът за съществуването на Бог, тя е напълно неспособна да даде разумен и интелигентен отговор.

  В заключение можем да кажем, че вярата (религиозната) е несъвместима с истината, поради заложените в нея ирационална доверчивост и безусловно упование в някаква необоснована фикция. Липсата на каквато и да е вътрешна самокритичност, враждебното игнориране на всеки външен упрек или препоръка, пословичната ригидност (ригиден – нетърпящ развитие; неподвижен; скован), догматичната инертност не позволяват по никакъв начин вярата да бъде източник на познания и на правдива информация. Тя не е в състояние да даде рационално и проницателно обяснение на явленията в света, а още по малко да разреши централния въпрос – този за съществуването на Бог.

  http://kordon.blog.bg/politika/2011/11/30/istina-i-viara-vechniiat-antagonizym.859227

  If you are going through hell... Keep going!
 33. 33 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Весело

  До коментар [#16] от "mik2":

  Недей така бе човек. От толкова четене на Дан Браун и други като него ще вземат да ти поникнат рога. После и да се опитваш да ги пилиш като Хеллбой пак ще ти изникват.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 34. 34 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#29] от "faeton":


  Чакам да дадеш линк към въпросните научни публикации.
  Молитва КЪМ КОГО променя действителността?!
  Молитва към дядо коледа или на Зевс?

  If you are going through hell... Keep going!
 35. 35 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#29] от "faeton":


  Чакам да дадеш линк към въпросните научни публикации.
  Молитва КЪМ КОГО променя действителността?!
  Молитва към дядо коледа или на Зевс?

  If you are going through hell... Keep going!
 36. 36 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 627 Разстроено

  [quote#28:"о. Павел"] Абе и вие, когато утре се гътнете в ковчега, ще усетите колко лъжовно е било всичко, с което заблуждавате хората да не вярват, да не са добри, да не се усъвършенстват. [/quote]

  Ето кой сее отрова и страх. Ужасът, наказанието, греховете, невротичният старец със секира на входа на отвъдното, който чака грешниците; дяволи, демони и казани. Такива сте вие - пълни с негативизъм, всяващи униние и депресия. "когато утре се гътнете" - чудесен християнски подход, изпълнен с човеколюбие и доброта. Типината религиозна злоба.

  Лъжи? Цялата ви утопия е канска лъжа, въз основа на преследвана и унищожена древна астрономия! Но, за разлика от вас, аз имам аргументи и знание, а вие - само ръждясали заплахи и пяна на устата.
  Пожелавам ви приятно прекарване с фетишите и неандерталските ритуали. И тайно се надявам да еволюирате възможно най-скоро. Защото не ви мразя. Просто ми е жал за вас.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 37. 37 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#32] от "dante_18":

  Господине, доста подреден анализ сте ни предоставил, прилича ми на усмихнат мениджър по продажбите, с който е трудно да не се съгласиш. И все пак нещо, като че ли убягва в схемата, не усещате ли? Религията е опиум за народите, а интернет не е ли?
  Религията е нравственост, тя не е познание, но какво е познанието без нравственост. Всички ние знаем как да се усмихваме, разтегляме устни и леко присвиваме очи. Но това е само гримаса, която за да се превърне в усмивка се нуждае от вътрешен изблик, от душа. И както усмивката без душа е само гримаса, така и познанието без нравственост е имитация на цивилизация, а не апотеоз на човешкия дух. Знам, че съм необразована и не мога да се изказвам убедително, затова ме извинете ако съм била неясна.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 38. 38 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#29] от "faeton":

  Всички сме безбожници и фармасони, само че в разлилична степен!

 39. 39 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "dante_18":

  Няма линк,понеже темата е огромна!Но така е в квантовия свят-формалната логика е нарушена,причината и следствието си разменят местата,настоящето изпреварва миналото,звучи фантастично,понеже е такова!

  Наблюдението на опита променя самия опит...такива работи...

 40. 40 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#6] от "forumer":

  Точно обратното - иначе се превръщаме в закон за себе си и сами определяме какво е грях и какво не! Затове е църквата, да ни напътства в каквото ни е завещал Господ, а не всеки на себе си личен бог.

  Хайде Честито Рождество на всички. Това интервю ми даде надежда за вярата в България.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 41. 41 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  До коментар [#32] от "dante_18":

  само един въпрос към вас драги Данте - моля обяснете ми за големият взрив и как по-точно се базира на неемоционални и несубективни научни наблюдения? Не казват ли учените вЕрвайте ни, това е станало!?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 42. 42 Профил на leoma
  leoma
  Рейтинг: 233 Весело

  Отец Валентин ни венча и кръсти дъщеря ни. Един истински свещеник, искрен, ведър с чуство за хумор, модерен човек, призван на професията си. Успява да служи без излишен патос, земен и сдарбата да трогне и привлече внимание. Един чудесен и честен човек, да е жив и здрав !

 43. 43 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#33] от "zuk_trombon": Да, може и да си прав! Хубавото е, че не съм женен и ако ми поникнат рога, поне да е предварително, за да не страда излишно момичето) И все пак, виж и това, което публикувам с "яка пила от най-висок клас" за превантивни действия против Велзевулските изкушения:
  Съвременното, така-наречено Християнство празнува два главни празника: Коледа и Великден. Единият е през месец декември, а другият през месеците март или април. В Библията не е посочен какъвто и да е религиозен празник, който да се празнува през декември. Празникът, който Библията заповядва да се празнува през месеците март или април, се нарича Пасха. Тя се пада в март или април, но не се нарича Великден и не се пада в деня, в който чрез изчисления се определя да се пада Великден. Още по-важното е, че в Библията са заповядани и други празници, които също не се спазват.

 44. 44 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Весело

  До коментар [#43] от "mik2":


  [quote#43:"mik2"]Празникът, който Библията заповядва да се празнува през месеците март или април, се нарича Пасха. Тя се пада в март или април, но не се нарича Великден и не се пада в деня, в който чрез изчисления се определя да се пада Великден. Още по-важното е, че в Библията са заповядани и други празници, които също не се спазват. [/quote]
  Хайде сега стига сме си чели протестантски Библии. Ако си православен Християнин би трябвало да знаеш, че освен свещенно писание има и свещенно предание, което православната църква приема и неотклонно следва от самите Апостоли като се доизяснява и кристализира в 6-те вселенски събора. За точните дати на спазване е правилно да се следва юлианския календар

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 45. 45 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пешката":


  Виж, „Големия взрив“ е космологична хипотеза, въпреки че някои го наричат теория.
  За да се обясни дадено явление се градят различни хипотези. За да стане хипотезата теория е необходима експериментална проверка. За това и хипотезата за Големия взрив неправилно се нарича теория, въпреки добре изградения математически модел. До сега доказателствата за Взрива са само косвени и нееднозначни.(реликтовото излъчване да речем)
  Една теория може да се потвърждава от хиляди експерименти и наблюдения, но ако се получат такива, които противоречат на теорията, явно тя или е погрешна, или неточна. Идва време да се гради нова теория.

  If you are going through hell... Keep going!
 46. 46 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Еволюция съществува и това дори Данте_18 ще признае. Но мислете - може ли да има развитие, без да има начална и крайна точка, алфа и омега? Не, това е невъзможно и абсурдно. Еволюцията предполага сътворението, а науката през ХХ век доказа, че Вселената е възникнала от нищо преди 13 милиарда години. Тя не може сама да се създаде, а е създадена от един Разум, от една Сила, чиито мащаби и величие просто не можем да си представим. Само в безлунна лятна нощ, когато се вгледаме в звездната бездна, усещаме колко сме жалки ние и колко безкрайно велик е Творецът на всичко.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK