България е осъдена в Страсбург за съдебно решение на новия зам.-министър на правосъдието

България е осъдена в Страсбург за съдебно решение на новия зам.-министър на правосъдието

© Анелия НиколоваБългария е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради присъда, произнесена от новия зам.-министър на правосъдието Деница Петкова, съобщи електронното издание Медиапул.


През 2003 г. съдия Деница Петкова е осъдила за клевета журналисти, разкрили корупция в образованието. През април т.г. съдът в Страсбург се произнесе в полза на журналистите.


Петкова бе назначена преди дни за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева. Досега тя бе съдия в Бургаския окръжен съд.
Случаят е от 2000 г., когато Божидар Божков като кореспондент на в. "Сега" в Бургас и Катя Касабова, репортер в регионалния в. "Компас", пишат за приема в елитните гимназии в морския град. Двамата излизат със серия от публикации, в които разкриват, че 157 деца са приети в гимназиите въпреки слабите си резултати на конкурсните изпити, като са представили медицински бележки за различни заболявания.


Проблемът за двамата възниква, след като започват да пишат, че четирима експерти от инспектората на министерството на образованието трябва да бъдат уволнени за корупция, ако ведомството приеме заключенията за корупция и сигнала за подкуп срещу тях. Касабова пише колко деца са приети незаконно в езикова гимназия и колко са платили родителите на всяко от тях.


Четиримата служители на инспектората завеждат дело за клевета срещу Божков и Касабова и двамата журналисти са осъдени да платят големи суми - Касабова - около 7500 лв., а Божков - 6300 лв.


Пред Медиапул адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" разказва, че именно съдия Деница Петкова осъжда двамата за клевета.


През април т.г. Европейският съд за правата на човека в Страсбург се произнесе, че двамата са наказани неправомерно. В решението си европейските съдии завяват, че наказанията на Божков и Касабова са били прекалени и непропорционални за вредите, които с публикациите си двамата са причинили на четиримата служители от инспектората по образованието в Бургас.


Европейските съдии заявяват, че Божков е можел да се изразява по-внимателно, когато обяснява, че четиримата експерти ще бъдат наказани, както и за точните причини за това. Коментират още, че Касабова е трябвала да направи по-сериозна проверка на тежките обвинения за корупция, които отправя. Въпреки това съдът в Страсбург заявява, че Божков е действал като отговорен журналист.


Европейските съдии специално подчертават, че твърде строгото отношение на българския съд към професионалното поведение на журналистите може да доведе до обезсмисляне на задължението им да информират обществото. Затова Страсбург препоръчва на българските магистрати всеки път, когато решават дело срещу журналист, да преценяват не само конкретния случай, но и въздействието му върху медиите като цяло.


И присъждат на Касабова 11 800 лв. за претърпените вреди и разноски за делото в Страсбург, а на Божков - 27 000 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK