Над 700 деца в България са се родили чрез ин витро процедури през 2011 година

Между 26% и 30% от опитите за ин-витро са успешни

© Надежда Чипева, Капитал

Между 26% и 30% от опитите за ин-витро са успешниОколо 3400 жени са получили финансиране за ин витро процедури от Фонд "Асистирана репродукция" през 2011 г.


Средствата, които са изразходвани за това, се равняват на почти 15 млн. лв., а 90% от всички кандидати за процедурата са били одобрени, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Асистираната репродукция е дала живот на над 700 деца през 2011 г., което е с 32 повече от родените през 2010-а.
Фонд "Асистирана репродукция" беше създаден през 2009 г. Оттогава в него са постъпили общо 14 760 заявления за финансиране на ин витро процедурата, а около10 хил. жени са били одобрени.


Данните показват, че между 26% и 30% от опитите за ин витро са успешни. Общият брой на родените деца за последните три години е близо 1400.


Фондът поема до три опита за ин витро оплождане. Всеки от тях трябва да струва до 5 хил. лв. Право на помощта имат само двойки с репродуктивни проблеми.


Максималната възраст за финансиране при жените е 43 години. Повече информация за условията може да се намери на интернет страницата на фонда – www.far-bg.org. Там всеки кандидат може да провери на какъв етап е неговото заявление, колко средства са изразходвани до момента, колко процедури са финансирани.


На електронната страница е поместена информация и за всички клиники, с които работи фондът. През 2011-а те бяха 21.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK