Президентът наложи вето на новите изисквания за участие на работодателите в тристранката

Георги Първанов

© Георги Кожухаров

Георги ПървановПрезидентът Георги Първанов наложи вето на промените в Кодекса на труда, с които се променят изискванията за представителност на работодателски организации, съобщи неговият прессекретариат.


Като цяло неговите идеи трябва да бъдат подкрепени, но има разпоредби, които нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава, обяснява в мотивите си за ветото президентът. Според него новите разпоредби "ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации". "Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията", допълва президентът.


По-рано днес тази тема беше обсъдена на среща на Първанов с работодателските организации.
Нито мотивите към законопроекта, нито обсъжданията в Народното събрание доказват обективна потребност от изменение на съществуващите досега критерии, които са получили твърда подкрепа и от международната общност, мотивира се президентът за наложеното вето. Вместо тях с измененията в закона се въвеждат нови критерии, които са в недопустимо противоречие с конституцията и важни международни актове, смята Първанов. Според него няма и обяснение защо точно сега се случват промените в критериите за представителност.


"Опасявам се сериозно, че подобни разпоредби могат да предизвикат неблагоприятен международен отзвук, да се достигне до намеса на Комитета по свобода на сдружаването при МОТ и да настъпят негативни последици за българската държава", пише президентът до народните представители, които трябва да обсъдят наложеното вето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK