Лесно сме харизвали левове на чужденци, наричани инвеститори, смята премиерът

Лесно сме харизвали левове на чужденци, наричани инвеститори, смята премиерът

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Години наред много лесно българския лев е харизван на чужденци, разбира се, под едно много модерно име, наречено инвеститори. Харизвани са огромни пари от БВП на българите, стотици милиони са заминали ей така – незнайна посока. Това каза в интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.


Той уточни, че тези средства са дошли от електромерите, водомерите, или портфейлите на хората, чрез покупка в моловете. Борисов за пореден път се възмути от мащабните енергийни проекти, които е наследил, като изрази мнение, че те са били неефективни още във вида, в който са били подписани.


Това е била и причината по тях да не започне работа. "Ако бяха започнали да правят "Белене", щяхме да я достроим, какво да правим? Ако бяха почнали да правят "Бургас-Александруполис", щях да го достроим. Какво да правим? Те не са го и почнали. Защо? Защото и двата проекта са неефективни", обобщи Борисов.
Премиерът каза още, че пенсионната реформа е трябвало да започне през миналата година, но тогава показателите са били различни и е имало възможност да се намери приемвлив за синдикатите вариант. Борисов заяви, че смята, че това, което правителството прави, ще е добро за страната и ще даде резултат през 2015-2016-а година.


В отговор на въпрос, министър-председателят посочи, че основното негово качества е сериозността, а това, което не харесва в себе си е добротата. Тези отговори Борисов даде, подложен на препитване по известния блиц въпросник на френския писател Марсел Прус.


Той съдържа 30 въпроса, на които политици, министри и кардинали отговарят и създават представа за това какви са всъщност. В хода на отговорите стана ясно, че най-големият страх на премиера в момента е кризата.


"Преди това беше болестта, контузията. Това ми беше като спортист, като човек, всеки път като излизах на терена, на корта, на татамито, винаги ме е било страх как ще завърши мача – с контузия или без контузия. Защото от една контузия после се лекуваш, мен ме е страх от инжекции, ужас. И това от това ме е било винаги страх. Сега ме е страх от кризата. Просто дали популизма няма да победи разума. Истински се надявам да победи разума сред нашето общество", каза премиерът.


Борисов заяви, че може да избира би желал да си остане главен секретар на МВР. "Не исках никаква политическа кариера, исках да си остана главен секретар. Ако тройната коалиция не ме бяха изгонили, сигурно още щях да марширувам по плаца", коментира премиера.


Продължавайки с отговорите по въпросника, Борисов посочи, че би простил грешка, допусната по невнимание и би желал да е полиглот.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK