Правителството угоди на "Витоша ски", като одобри исканите промени в Закона за горите

Правителството угоди на "Витоша ски", като одобри исканите промени в Закона за горите

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството одобри промени в Закона за горите, с които се регламентира строежа на стълбове за лифтове , влекове и други съоръжения за придвижване в планината без контакт с повърхността на земята. Досега върху площ, собственост на държавата в защитени територии, бе разрешено изграждането само на електропроводи.


Подобна поправка в законодателството бе поискана преди три седмици от фирма "Витоша ски", която отказа да пусне лифтовете си на планината и да открие сезона. Исканията на фирмата са да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Досегашният закон не даваше такава възможност.


Освен това, според 10-годишния план за управление на природен парк "Витоша"(в сила до 2014 г.) е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия.
Отстъпвайки право на строеж, държавата остава собственик на земята, но частникът може свободно да се разпорежда с построеното върху нея.


След заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието Мирослав Найденов бе попитан, защото държавата удовлетворява интересите само на една фирма. "Смисълът на промените не е да обслужват една фирма, защото те ще са валидни не само за Витоша, а за всички планински райони", отговори той.


Найденов отрече съмненията, че правителството се опитва да предостави нерегламентирана държавна помощ на частни фирми, предоставяйки площ за строеж. По думите собствеността на земята, където ще бъдат изградени площадките на лифтовите съоръжения, ще остане със сигурност държавна, с което подобно тълкуване било невъзможно. "Терените няма да променят собствеността си, дава се сервитут", доуточни той.


Според Найденов, ако страната иска да оцелява в бизнеса със зимните спортове, не може да има рестриктивен закон.


Предложените промени ще влязат в сила едва, когато бъдат приети на второ четене от Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK