ГЕРБ все пак връщала на независимите депутати парите от субсидията им

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

© Надежда Чипева, Капитал

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВЗам.-председателят на ГЕРБ и вицепремиер Цветан Цветанов днес призна, че парите от държавната субсидия, която независими народни представители прехвърлят към управляващите, се връща обратно на съответните депутати.


"Това, което мога да кажа, и това, което е публично известно, има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от Политическа партия ГЕРБ за осъществяване на техния парламентарен...", каза Цветанов пред Би Ти Ви, но не довърши фразата си и не даде повече подробности по въпроса.


Пред "Дневник" хора в административното ръководство на ГЕРБ казаха, че могат да дадат повече информация след справка след празниците.
Преди време Сметната палата направи одит за това къде отива субсидията на независимите народни представители. След нея се оказа, че допълнителните средства от бюджета към ГЕРБ заради независимите депутати, подкрепящи управляващите и декларирали принадлежност към партията на Бойко Борисов, е 1 096 795 лв. Сумата е за периода от началото на мандата 5 юли 2009 г. до 30 юни т.г.


Тези данни обаче вече не са съвсем актуални - тогава деклариралите принадлежност бяха 7. След това още народни представители се отцепиха от групата на "Атака" и за тях неофициално се говори, че също дават парите си към ГЕРБ или ще предприемат стъпки в тази посока.


До момента обаче само се подозираше, че управляващата партия връща тези средства на съответните депутати. Въпрос остава на базата на какво основание ГЕРБ разходва по този начин тези пари, които всъщност са част от държавната субсидия за самата ГЕРБ. А по закон "политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи".


По принцип партии, които са в състава на една коалиция пък подписват помежду си специално споразумение за разпределение на държавните пари помежду си. Дали независимите имат някакво споразумение и дали този вариант е актуален при положение, че те не са по никакъв начин част от ГЕРБ, не е известно.


ГЕРБ няма парламентарно мнозинство и вече две години и половина управлява с подкрепата на независими депутати – напуснали и изгонени от своите парламентарни групи. Една част от тях декларираха "принадлежност" към ГЕРБ и на това основание полагаемата им се държавна субсидия се пренасочва от бившата им партия към управляващата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK