Кметът на Стамболийски Иван Атанасов е временно отстранен от длъжност

Кметът на Стамболийски Иван Атанасов е временно отстранен от длъжност

© Надежда Чипева, КапиталКметът на Стамболийски Иван Атанасов е бил отстранен временно от поста му с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), съобщи БНР.


Причината е, че според ОИК той е вписан в ръководството на търговски дружества в нарушение на закона. Решението е било взето с повече от две трети от гласовете.


Атанасов коментира, че опитът за прекратяването на правомощията му е знак за отмъщение заради изгубените избори. Той е подал молба в съда за спиране на изпълнението на решението.
Кметът отрича да има участие в "Атанасов, Попов и сие" ООД, което според него е прекратило търговската си дейност през 1997 г. и е било обявено за ликвидация. По думите му има решение на Окръжния съд в Пловдив, което го освобождава като ликвидатор на фирмата.


Общинският съветник Димитър Андонов е подал искането за отстраняването на Атанасов. Според документите, които той е представил, кметът е собственик на ЕТ "Иван Атанасов", съдружник в "Екобазис" ООД и ликвидатор на "Атанасов, Попов и сие" ООД.


Председателят на ОИК-Стамболийски Петко Смиленов посочи, че ГЕРБ, БСП, СДС и ВМРО-БНД са подписали декларация, в която се настоява за отстраняването на Атанасов.


Срокът, в който ще се реши казусът, зависи от това кога ОИК ще получи документите от съда за дружествата, за които се твърди, че Атанасов има участие, обяви Смиленов. Ако се потвърди участие на кмета, той ще бъде окончателно отстранен и ще се проведат нови избори. В противен случай той ще бъде възстановен на поста си. 


На местните избори Иван Атанасов, който беше издигнат от Земеделския народен съюз, спечели 60,72% от гласовете. Другият кандидат на балотажа беше Никола Хаджийски от "Синята коалиция". Атанасов е кмет на Стамболийски четвърти мандат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK