Борисов се скара пак на Дянков, този път за здравната реформа

БОЙКО БОРИСОВ

© Надежда Чипева, Капитал

БОЙКО БОРИСОВПремиерът Бойко Борисов отново се скара чрез медиите на министъра на финансите Симеон Дянков. Този път по отношение на коментарите му за здравната реформа, за която Дянков казал, че най-вероятно ще остане за следващия мандат на ГЕРБ.


"Аз се надявам, че той ме е чул вчера какво съм казал. И ако още един път се наложи да му обяснявам думите си...", остави незавършено изказването си Борисов по време на пресконференция в Министерския съвет.


Вчера Борисов скастри заместника си след неговите коментари по адрес на земеделския министър. Пред Би Ти Ви Дянков намекна, че креслото на Мирослав Найденов е разклатено, което не се хареса на премиера.
На пресконференцията бяха обсъдени някои от наболелите въпроси в здравеопазването.


За здравната реформа


Здравният министър Стефан Константинов заяви, че няма никакво намерение да отменя или забавя реформите в здравеопазването и всеки, който се интересувал от тях, трябвало да даде подкрепата си. Той обеща, че до 2013 година в България ще има вече и електронно здравеопазване, което обаче било голям и мащабен проект за реализация.


Той обвини предното правителство за забавянето на системата , което не било заложило в приоритетите си пред Европейски съюз здравеопазването. Затова едва тази година министерството започнало да работи с пари по фондове, за изграждането на електронната здравна система.


Константинов коментира предложеното от него преструктуриране на по-малките болници в страната. По думите му, министерството не е "тръгнало да закрива болници", но те трябвало да сменят начина си на работа.


Ведомствените болници


Ведомствените болници ще бъдат обединени под шапката на Военно-медицинска академия (ВМА). Отделни звена от тях ще станат търговски дружества на пряко подчинение на Министерство на отбраната, заяви, ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.


Това също стана ясно по време на пресконференцията. Константинов каза, че трите болници (транспортна, МВР-болница и ВМА) са неефективни и трябва спешно да се преструктурират, за да могат да се издържат сами. "Транспортна болница, например, може да свие дейността си до няколко кабинета", предложи тогава той.


Ген. Тонев уточни, че три от звената на ВМА вече са трансформирани в търговски дружества, а до средата на 2012 ще стане ясно колко и кои ще са следващите, които ще подлежат на промяна. По думите му част от дълга на ВМА (79 млн.лв) вече бил изплатен, като догодина се планира и останалите задължения да бъдат изчистени.


Докторска благодарност


Болниците във Видин, Перник, Пазарджик и Разград ще получат по 1 млн. лв. за закупуване на компютърни томографи през идната година. Това обеща Борисов пред техните директори. Той отбеляза, че средствата отиват в болници в градове, чиито кметове са от БСП. А директорите на 4-те болници благодариха, като казаха, че никога преди на са били подпомагани повече от държавата и това щяло да "вдигне качеството на здравните заведения и да даде възможност за по-добро лечение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK