Строеж на подземен паркинг отвори пукнатини по стара църква в Бургас

Архив

© Анелия Николова

АрхивПропукаха се основите и две от стените на четвъртия по големина в страната църковен храм "Св. Св. Кирил и Методи" в Бургас, съобщи БНТ.


Пукнатината се появява година след началото на изкопните дейности на площада пред църквата, където се изгражда подземен паркинг на 4 нива. За него вече е издълбан изкоп с дълбочина 35 метра. Сега сградата се укрепва по спешност.


Пукнатината е близо 2 см., видима е с просто око и опасва сградата от двете страни.
Най-големият храм по Южното Черноморие е паметник на културата и в него могат да се видят изключително ценни стенописи, икони и църковна утвар. Строителството на храма е започнало през 1894 година, а в проектирането му участва големият италиански архитект Рикардо Тоскани.


Ръководителят на повиканата по спешност бригада за укрепителни дейности е категоричен, че не изкопът, а слягането на земните пластове е довело до напукването на сградата.


Тази църква има стари пукнатини, които са започнали веднъж и сега са се отворили. Водопроводни аварии, всякакви такива неща с годините, с времето си, водят до такива неща, смята ръководителят на укрепителните дейности инж. Борис Попов.


Специални сонди вече пробиват 10- метрови отвори в основите на храма и там се излива бетонов разтвор под налягане. Укрепването трябва да завърши до края на януари. Инвеститорите на подземния пракинг са заявили готовност възстановяването на стенописите в църквата да бъде за тяхна сметка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK