Артистичният втори живот на старите вещи

Артистичният втори живот на старите вещи

© Георги Кожухаров"Усмивка, ръка, като, мистерия, в, някога, закачалка, бъдеще, времето". Тези, несвързани (на пръв поглед) думи се закачат на вълнения ми шал, след като затварям врата на едно софийско магазинче в центъра. Гледам ги и и се опитвам да отгатна в какъв ли контекст биха могли да бъдат използвани.


А контекст определено трябва да  има, защото разхвърляните думи без съмнение са част от парченце стар вестник, превърнато в декорация на оригинална значка. И въпреки, че казват "няма нищо по-старо от вчерашен вестник", в магазинчето зад мен се продават много стари вестници с ново амплоа.


От нищо – нещо
Казва се "Зона Урбана" и се намира  на улица "Ангел Кънчев", а негов собственик е 36-годишният Юлиан Кирилов. Да разпознаете мястото никак не е трудно. През витрината едно странно съоръжение, сглобено от стар противогаз, предница на балканче, войнишка каска, дантелени жартиери и други безименни чаркове, лесно ще дръпне вниманието ви.

Юлиан Кирилов - сред макарите и рециклираните материали в работилницата

© Георги Кожухаров

Юлиан Кирилов - сред макарите и рециклираните материали в работилницата


Вътре ще разберете, че значките са най-малкото, което може да бъде направено от непотребни стари вестници... всъщност и от нотни партитури, и картонени кутии от сок, и пликове от прах за пране, стари гуми и колани от автомобили, пасти за зъби, пощенски пликове, изписани тетрадки, грамофонни плочи, опаковки от брашно, кламери, бутилки.


"Жалко е, че у нас трябва да се покаже, че портмонето или чантата са с някоя много известна марка. Че са лъскави. Дори да е менте, важното е да пише нещо. Докато другаде хората искат нещото да е уникално и да го притежават само те."

От близо 6 години Юлиан и помощниците му правят "какво ли не от какво ли не". Но най-вече от рециклирани материали.


"За пръв път видях на един панаир в Барселона подобно нещо. Бяха едни дизайнери италианци, които от шивашки метърчета бяха направили чанти, от гуми – шапки, чанти - от платнища за камиони. През 2005 в България нямаше такива неща", разказва как е започнал той. Когато сe връща, опитва да ушие чанта от билборд, която изненадващо се харесва. С времето осъзнава, че може да прави и други артикули, като комбинира материалите.

Посрещачът на входа на магазинчето

© Георги Кожухаров

Посрещачът на входа на магазинчето


Показва ми портмонето си, изработено от стар вестник, подлепено с парчета от паста за зъби, вътрешна автомобилна гума, кутия от прясно мляко, с джобчета от билборд и плик от прах за пране. Някои от елементите са неразпознаваеми, приличат на кожа, или умишлена декорация. "А и са много здрави, това портмоне е на около година", уверява Юлиан като го разтваря още веднъж.


"Много хора искат да им правим хартиени шапки. Аз в началото се съпротивлявах, ама накрая на един приятел му направихме каскет като на Ленин от вестник "Работническо дело" и стана много готино. Сега човекът се носи много важно с шапката."

За да бъдат толкова здрави обаче, повечето материали, най-вече хартиените, трябва да минат през специална обработка. Те се ламинарат с тънко пластмасово фолио, което запечатва автентичността им и ги прави годни за изработването на чанти, калъфи, играчки.


От подгъви на дънки до хартиени чанти


"Иначе сам съм се учил да шия и да кроя по някакви стари книги от преди 50-80 години. Там много интересно е описано всичко. И е разбираемо, без формули и изчисления. По съвсем бабешки метод", казва той и уточнява, че преди да започне да превръща боклуци в аксесоари, е шил ципове и подгъви на панталони.

Артистичният втори живот на старите вещи

© Георги Кожухаров


Добавя, че "това не са нормални платове, много по-различно се работи с тях". "Хартията се подлепва отдолу, обработва се с промазки - да не пуска вода". И въпреки това, за да стане нещо, първо трябва да се експериментира, защото никога не знаеш, какво може да излезе първия път.


Казва, че няма образование в областта на изкуствата или за шивач. "И по-добре, иначе щях да робувам на някакви правила и рамки." Пък так, всичко било въображение. 


С времето някои от моделите му се утвърждават и печелят постоянни фенове. Хората се прехласвали най-много по портмонетата и често купували тях за подаръци. А сред последните хрумнали му идеи е и дамска чанта, изработена от две грамофонни плочи и вестници - с дръжка от стар, блокирал предпазен колан за кола.

Портмонета, изработени от стари тетрадки, вестници, нотни партитури

© Георги Кожухаров

Портмонета, изработени от стари тетрадки, вестници, нотни партитури


Мотивация в зелено


"Всеки път правим нещо различно, едно с едно не се повтаря. Дори моделът да е един, материалите са различни. Впрегнал съм всичките ми приятели да събират отпадъци, пералните в Студентски град пазят за мен пликове от прах за пране. Два-три офиса събират кутии от сокове и прясно мляко", разказва Юли. В гласа му има лека нотка на гордост. Той е със "зелени" идеи и освен за да продава и влага въображението си, аксесоарите от рециклирани материали са и неговият начин да запази света около себе си с една идея по-зелен.


"Имам лична мотивация да го правя. Дразни ме, че боклуците се изхвърлят безпричинно. В Гърция като отидеш, единствените боклуци по плажа са от български цигари", роптае той и продължава - "Аз съм много "за" да се използва всичко повече от веднъж. И си мисля, че дори и един 1% от хората да сме провокирали да събират такива неща, пак си е успех."


"Хората ни носят какво ли не. Пък и ние ходим на битака за вестниците, намираме стари карти, планове за архитектура."

Отлепила поглед от един полюлей, чиито лампи светят в стари бутилки от безалкохолно, решавам да го провокирам. "Коя е най-шантавата украса за елха, която се сещаш на прима виста?", питам аз, като междувременно сме минали на "ти". След няколко секунди отговорът е налице.


"Това, което ми идва наум, е украса, направена от стари кино ленти или ленти от фотоапарати. Взимаш например една луминесцентна лампа, слагаш отгоре кино лентата и... гледаш случки от филми", обяснява той и дава втори вариант – да се сложи по-малка лапмичка в средата на навита на фунийка лента.

Това ще бъде капак на бъдеща чанта, направена от стар вестник

© Георги Кожухаров

Това ще бъде капак на бъдеща чанта, направена от стар вестник


В началото обаче не му било лесно. Много от приятелите му го "бъзикали" със странното му занимание. "Ще ми направиш ли чанта от рециклирана тоалетна хартия", ме питаха. Ей такива неща. Но после, започнаха да се отварят", разказва той, докато се суети около няколко клиенти.


- А с пастите за зъби какво правите?
"Те са завършеци на капака на един от моделите на мъжка чанта. За да не се разбридва саковата лента. Става много странно, пък и доста здраво."

Минаваме и през работилницата му, която се намира на около 10 минути от магазинчето. Вътре две жени усилено тракат с педалите на шивашките машини, а от ръцете им излизат различните елементи на нещата, които ще напълнят витрините на "Зона Урбана". Сред най-старите материали бил вестник от 1922 година, както и стари любовни писма, пращани до войници през войните от миналия век.


Виждам и една страница от вестник, досущ пожълтяла като хартията на моята значка. Юлиан казва, че вероятно и тя ще бъде използвана за следващата партида, извадени от контекста думи.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  стахотни идеи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Посрещачът на входа на магазинчето"(снимка 3)
  Егати простотията.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 3. 3 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 910 Весело

  -"Сиромах човек-жив дявол."/БГ-поговорка/

 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1609 Весело

  Идеите са страхотни, изпълнението също!
  Открих магазинчето по случайност миналата година, взех си портмоне от там, често като го вадя да плащам хората спонтанно проявяват интерес и ме питат откъде го имам.
  Има и шантави лампи, както и други свежи идеи.

  Поздрави за това че от "отпадъци" се прави нещо толкова готино!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Освен функционалност, която е налице, тези предмети трябва да отговарят на някакъв естетически минимум. Не виждам такъв. Това са залъгалки за екоманиаци от рециклирани боклуци.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Браво,малко е да се каже само браво.Творци.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на tsari
  tsari
  Рейтинг: 5 Неутрално

  To Julian Kirilov,
  Ideia1. Prevarni go postepenno v dvijenie:napravi 10 atraktivni i lesni za izpalnenie modeli i gi vkarai v chasove te po trudovo v bg u-shta(sled vreme shte imash verni podrazhnitsi ,priateli i entusiasti za novi nachinania)
  2.Autistichnite detsa i mnogo hora s uvrezhdania imat masiven tvorcheski potentsial; shte im dadesh iskra za zhivot i shtastlivi momenti za semeistvata im, a shte imash populiarnost i razrastvane na nachinanieto po stranata.
  3.Organizirai 1 den v godinata za populiarizirane na tvoite idei rabota i causa sas 50km bikathon (karane na kolela do Samokov primerno sreshtu simvolichni 3lv za uchastie,vkluchi tvoi modeli na kolela ihorata koito gi praviat)
  Populiarizirai ideite si a dai sredstvata na detsata i tehnite semeistva

  Pozdravi
  (Sazhaliavam no niamam kirilitsa)
  3

 8. 8 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 410 Весело

  [quote#5:"о. Павел"] трябва да отговарят на някакъв естетически минимум. Не виждам такъв.[/quote]

  Да, естетически минимум...защото естетиката е една универсална, и то точно такава каквато вие си мислите, отец Павел...

  ПС И никой няма право да има по-различни разбирания за естетика!

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1609 Любопитно

  [quote#5:"о. Павел"]тези предмети трябва да отговарят на някакъв естетически минимум. Не виждам такъв. [/quote]

  А някой мъдър човек бил казал че "красотата е в очите на този който гледа"...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 587 Весело

  "Казва, че няма образование в областта на изкуствата или за шивач. "И по-добре, иначе щях да робувам на някакви правила и рамки." Пък так, всичко било въображение."

  Много правилно! Не е нужно да имаш висшУ, за да правиш това, което ти е на сърце

  Много позитивен и интересен материал!

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 11. 11 Профил на jud990
  jud990
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Време е Светият Синод да обяви подобни магазини и продукти за "безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрос" и "тежка форма на безбожие".

 12. 12 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Драги лузъри,

  Бил съм седем години безработен по политически причини, което не пожелавам на никого, и съм се занимавал със събиране за отпадъци, за да си купя парче хляб. Т.е. бях клошар по времето, когато в соцБългария клошарите бяха забранени. Ще ви светна за нещо. От хубави неща стават боклуци, но от боклуци не стават хубави неща. Чат ли сте, казано на вашия сленг?

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 13. 13 Профил на jud990
  jud990
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не, не сме. Други глупави въпроси имате ли, Отец Павле?

 14. 14 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много креативен.Браво !

 15. 15 Профил на Fergurina
  Fergurina
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#2] от "Roger":

  Еее, защо така? Голям симпатяга е

  "Никому не можех да предложа нищо повече от собствения си хаос."
 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Хора като Юлиан ми поддържат надеждата, че за нас, останалите да живеем от двете страни на Балкана, не всичко е загубено. Че не всички сме загубени...

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK