Първи работен ден за спецсъда и спецпрокуратурата

Първи работен ден за спецсъда и спецпрокуратурата

© Георги КожухаровОт началото на 2012 г. започват работа Специализираният наказателен съд и спецпрокуратурата. Те ще поемат всички дела за организирана престъпност, които досега бяха подсъдни на окръжните магистрати.


Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления. Решението на управляващите беше наложено въпреки опасенията на правозащитници и юристи, че има опасност новосъздадените звена да обслужват изпълнителната власт и очакванията й за осъдителни присъди на всяка цена.


Освен това част от магистратурите ще започнат първия си работен ден с непопълнен състав. Ръководителите на двете спецпрокуратури Борислав Сарафов и Светозар Костов искат дори увеличаване на щата на двете звена.
В новия съд още в първите дни на годината ще бъдат прехвърлени делата за организирана престъпност, които са били внесени в редовите окръжни съдилища, но не им е даден ход. Според Сарафов и Костов това са около 80 дела, а още около 350 са незавършените все още от прокуратурата разследвания, които също ще бъдат прехвърлени в новите звена, но след приключването им.


Дали разследванията и процесите ще текат по-бързо обаче е под въпрос заради малкия брой специализирани съдии и прокурори - общо 53.


Висшият съдебен съвет (ВСС) трудно попълни щата на спецсъда и прокуратурата, тъй като повечето от кандидатите се провалиха на първия изпит. Структурите бяха окомплектовани окончателно едва в края на декември, а конкурсите за съдебни служители още текат.


Председателите на новите съдилища също бяха избрани трудно. Едва от третия опит Георги Ушев оглави Специализирания съд, а Даниела Росенова бе назначена за председател на апелативната инстанция.


За да заработят спецзвената, бяха отпуснати няколко милиона лева, напомни БТА. Висшият съдебен съвет гласува и 2,5 млн. лева за изграждането на специализиран арест. Пристроеното специално крило има 10 килии за по четирима арестанти и две помещения за защитени свидетели. Предвидени са отделни входове за магистрати.


Специализираният съд ще заработи първоначално с пет заседателни зали, които се оборудваха до последно. За първи път в България вече има и съдебна зала, в която арестанти ще стоят зад стъклена преграда. Към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 охранители. От тях 23-ма са за охрана, а другите седем са за конвоиране.


Близо два милиона лева бяха отпуснати и за заплати на всички 134 човека в специализираните съдилища и прокуратури.


Администрацията на двете съдилища и прокуратури ще е в рамките на 81 човека - 25 в първоинстанционния и 16 в апелативния съд, 30 в първоинстанционната и 10 в по-горната спецпрокуратура.


Милион и 660 хил. лв. ще са режийните разходи на двата спецсъда и прокуратурите до края на годината. Около милион и 900 хил. лв. струва обзавеждането и техниката. Общо 800 хил. лв. от тях отиват само за компютри. Към всички тези пари ВСС отпусна и средства за осигуровки на работещите и други видове плащания. Те са в размер на още около 800 хил. лв. Така общо за двете спецсъдилища и двете спецпрокуратури отиват близо шест милиона и 400 хил. лв.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зай Бай
  Зай Бай
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Когато осъдят ЕФЕКТИВНО поне НЯКОЛКО от спряганите в публичното пространство престъпници, тогава ще повярвам.

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  Големи надежди се залагат на този съд, ама да не си останат говежди.......Успех на новия съд все пак.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само да не стане пак "Ние ги хващаме, те ги пускат" Доста тъжно би било и отново за сметка на данъкоплатците!

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Скептично настроена съм за работата на специализираната прокуратура - няма как да имаме неработеща прокуратура, а специализираната прокуратура да вземе, че да проработи....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Първи работен ден за спецсъда и спецпрокуратурата
  ----------------------------------------------------
  Вече има ли политик с повдигнато обвинение? Осъдиха ли агент ефенди?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#4] от "dqdomart":

  Абсолютно съм съгласен с теб. Разликата ще е в рушвета. Ако на обкновената прокуратура ще ти струва да речем 10 000лв. подкупа, на специализираната ще е 20 000 Евра, нали там ще са все тежките(богатите) престъпници, все пак.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Борисов дали ще попадне под ударите на новата прокуратура, за престъпното си минало?

  Цветанов също може да стане клиент - 2008г е взел е имот за 600евро/м2 в квартал Изток, при цени пазарни цени от 1800 евра/м2 - далавера за 200 000 лева. Може да се пробва да го вкарат в панделата за 1-2 години.

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Във високото заплащане /все още недостатъчно/, специализация, контрол /вкл обществен и медиен/, сравнително новите /дано не вече похабени/ лица, са част от надеждите ми ...
  Но е трудна работа една част от системата да е толкова различна от останалата, е, не е невъзможно ...
  Дано успеят, заради самата съдебна система ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Може и да върнем някои стари закони - примерно против бандитизма и закона за защита на държавата - добри закони са бил - единият е борил бандитите, другият комунягите.
  Ама ако се върнат трябва БГ да стане един голям затвор - ще с препълнят панделите от екземпляри от тази порода. И познайте, кои първи трябва да се укаушат........

  ура и да живей!!!
 10. 10 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 1016 Неутрално


  честита нова администрация !

  the devil is in the data
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  - УСПЕХ !!!

  "За първи път в България вече
  има и съдебна зала, в която арестанти
  ще стоят зад стъклена преграда".
  =======================

  По ред на номерата
  в "стъкленицата" >

  1. Висшият Партиен Съвет на БСП
  2. СерГейските Мунистри (без ЧичоИмЛамбо)
  3. Депесерските Манафи от ВС на ДПС

  - АВАНТИ !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "...трудно попълни щата на спецсъда и прокуратурата, тъй като повечето от кандидатите се провалиха на първия изпит..."
  Не зная дали да се смея или да плача. Какви 5 лева, какви специализиран съд и спецпрокуратура?! Нямам думи, с които да изразя възмущението си от управленската немощ на държавата! Излишна административна структура!

 13. 13 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Разделянето на специални и обикновени престъпници, и специална и обикновена справедливост демонстрира провала на едно общество в неговите отношение и разбиране за справедливостта като цел, добродетел и основополагаща концепция.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  До коментар [#7] от "Малката Пица":
  То за тая работа си има ред! Първо червените олигарси, после Р. Петков, Р. Овч., Масларката, Мургина, приятелите на Първанов (пък и той самия), депесарските вождове....и едва тогава да почнат сегашните.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#14] от "Храбър":

  Един от тия няма да влезне в затвора и вие го знаете отлично!!!

  С писане по форуми и блеене по улиците ще ни се подиграват все по-жестоко!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4627 Неутрално

  До коментар [#15] от "forum_terrorist":
  Добре! Ти какво предлагаш да се направи!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 охранители. От тях 23-ма са за охрана, а другите седем са за конвоиране."

  Нещо не е наред тук! Би трябвало да се напише така:

  "Към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 СПЕЦохранители. От тях 23-ма са за СПЕЦохрана, а другите седем са за СПЕЦконвоиране."

 18. 18 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#16] от "Храбър":

  Революция, приятелю!! Не болшевишка, а социална, класова!! Без власт, защото няма такава, която да работи за народа!! Не е трудно да прогледнеш, само трябва да го искаш!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 19. 19 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4218 Любопитно

  До коментар [#18] от "forum_terrorist":

  Кви революции ви тресат ,ве,в мандрите няма кашкавал...?

 20. 20 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#19] от "faeton":

  Обяснил съм кви, така че не се прави на Мишо-хазарта

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 21. 21 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ще бъда резервиран към работата на двата специални съда, докато се види какви ще бъдат техните първи присъди, още повече, че съдия Ушев е бивш кадър на СГС, а там не съдят, а оправдават като съд на 2-а съдебна сситема съгласно класификацията на посл.Уорлик. Това, което се наби в очите поне в началото е, че топмагистратите Б.Велчев и Груев забавяха със всякакви възможни хватки започването на работата на двете съдилища, а делото "Октопод" на бърза ръка беше насочено към СГС и то в ръцете на съдия Ченалова. Дано най-после виновните в тежки престъпления бъдат осъдени, че вече 13 години чуваме от устата на съдиите от НО на СГС и САС "В името на народа... невинен по всички обвинения!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK