Новата година донесе спецсъд, по-късно пенсиониране и по-скъпи горива

Новата година донесе спецсъд, по-късно пенсиониране и по-скъпи горива

© Анелия НиколоваОт 1 януари влязоха в сила редица нормативни промени, приети в края на миналата година. Да припомним


Всички бебета - в регистър
От 1 януари всички новородени в страната трябва да бъдат записвани в електронен регистър.  В първия ден на годината едва 2 столични болници започнаха да изпълняват новото си задължение. Вчера здравното министерство обяви, че регистърът вече работи, но проверка днес показа, че той все още не се попълва от повечето болници. 


До 24 часа, след появата на всяко бебе на бял свят, болницата е длъжна да попълни данните му в регистъра – часа на раждане, как е протекло раждането, тегло, ръст и обиколка на главата, пол, ЕГН, данни за майката и медицинския екип, водил раждането, дали то е естествено или със секцио, дали бременността е ин витро, да се отбелязва, в случай, че майката остави детото за осиновяване и др.
Ражданията ще се вписват от упълномощни специалисти чрез електронен подпис, които ще носят лична отговорност за достоверността на данните.


Болниците с родилни отделения ще бъдат глобявани, ако не нанасят бебетата в регистъра, а при системни нарушения ще бъдат отнемани лекарски права, обяви в края на миналата година здравният министър Стефан Константинов. Целта на регистъра е да засили контрола върху родилните отделения, а родилките и близките им да могат да следят всички медицински процедури, извършени от приемането на майката. Идеята за него възникна след случая в Горна Оряховица в края на 2010 г., когато новородено почина и спор дали става дума за раждане или за аборт, и дали лекарите са направили възможно за спасяването му.


Спецсъдът за тежки престъпления на бандите започна работа
Новите спецсъдилища и прокуратури започнаха работа днес. Четирите магистратури – първоинстанционни и апелативни, ще гледат делата срещу организирани престъпни групи с тежки престъпления. Целта им е разследванията и делата да се водят по-бързо.


Според ръководителите на двете спецпрокуратури Борислав Сарафов и Светозар Костов, в новите магистратури предстои да постъпят 80 дела от цялата страна. Става дума за делата от тяхната компетенция, които все още не са започнали. Сред тях няма да е например делото "Октопод" срещу Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов, защото през декември Софийският градски съд му даде ход. Още около 350 са неприключилите все още разследвания, които също ще дойдат в новите звена.


Част от магистратурите започнаха първия си работен ден с непълен щат. Изборът на част от ръководителите им беше съпътстван от гафове – някои от кандидатите нямаха стаж, други сами оттеглиха кандидатурите си, трети не получиха достатъчно гласове от Висшия съдебен съвет.


Освен двете спецзвена, които ще струват на бюджета на правосъдието около 6.4 млн. лв. тази година, ВСС гласува и отпускането на 2.5 млн. лева за изграждане на специализиран арест с килии за максимум 40 арестанти и 2 помещения за защитени свидетели. Една от петте съдебни зали е оборудвана със стъклена преграда за арестантите.


Природният газ и газьолът поскъпнаха
Природният газ поскъпна с 4.3 % от януари до 620 лв. за 1000 кубични метра. Газьолът също поскъпна от 615 на 630 лв. за 1000 кубика – с по около 2 ст. на литър. Според експерти, България е на пето място в Европейския съюз по ниска цена на дизеловите горива като газола - по-евтин е дизелът в Румъния, Словения, Люксембург и Полша.


Поскъпване предстои и за метана. От 1 юни той ще бъде обложен с акциз от 0.85 лв. за гигаджаул, което ще го оскъпи с 3-4 стотинки за килограм. През юни акциз от 0.10 лв. за гигаджаул ще бъде въведен и за природния газ, с който се отопляват стопански сгради. За бита акцизната ставка остава нулева.


Възрастта за пенсиониране се увеличи
От 1 януари започна поетапното увеличаване на минималната пенсионна възраст в страната с 4 месеца. Така минималната пенсионна възраст за мъжете вече е увеличена на 63 години и 4 месеца, а за жените – 60 години и 4 месеца. Възрастта за пенсиониране ще расте с толкова всяка година до достигане на 63 години за жените и 65 за мъжете.


С толкова вече е увеличен и минималният трудов стаж за пенсия до 34 години и 4 месеца за жените и до 37 години и 4 месеца за мъжете. Стажът ще расте ежегодно до достигане на 37 години за жените и 40 за мъжете.


За силовите ведомства – полицаите и военните, които са сред професиите с ранно пенсиониране минималният стаж за пенсия вече е увеличен от 25 на 27 години.


Спорните промени бяха приети със закона за държавното обществено осигуряване в края на декември въпреки протестите на синдикатите, които припомниха, че така се нарушава споразумението, подписано между тях, управляващите и работодателите през 2010 г., което предвиждаше възрастта за пенсия да започне да нараства чак от 2021 г.


С промените в закона за обществено осигуряване бяха увеличени и минималните осигурителни прагове на повечето от професиите. Увеличението е средно 6.9 % за 50 от 85-те частни икономически дейности в страната. Сред секторите с най-увеличени прагове е туризмът заради относително големия икономически ръст и брой разкрити работни места. Там минималният доход, върху който вече ще се осигуряват работещите, се увеличава със 7.5 % - от 800 на 860 лв. за ръководните кадри и от 320 на 380 за неквалифицираните работници.


Замразени остават само праговете в строителството, във ВиК-сектора, ремонта на компютърна техника и домакински уреди, и производството на напитки.


Договорите с мобилните оператори, кабеларките и интернет доставчиците вече няма да се удължават автоматично
Договорите с мобилни и кабелните оператори, и интернет доставчиците вече няма да се удължават автоматично. Всеки оператор трябва да предупреди клиента си за предстоящо изтичане на договора поне 2 месеца преди събитието. Ако абонатът не поиска  изрично преподписване, договрът става безсрочен и може да бъде прекратен бързо с предизвестие. Освен това в рамките на 7 дни клиентът може да се откаже от договорената услуга, без да плаща неустойки.


Българите в чужбина могат да се освободят от плащане на здравни осигуровки
Българските граждани извън страната вече могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски, включително за минали периоди, в случай, че тогава не са живели в България. Промяната засяга около 800 000 българи, пребиваващи в чужбина.


Досега Законът за здравното осигуряване позволяваше освобождаването от осигуровки да се заявява само за бъдещ период. Промени в закона от 1 януари облекчиха този режим. Хората, напуснали България преди 31 декември 2011 г., които не са уведомили предварително Националната агенция за приходите, имат срок до края на 2012 г. да го направят – със заявление и декларация до данъчната дирекция по постоянния си адрес. Документите могат да бъдат изпращани и по пощата.


Една идея по-"свободни" кокошки в птицефермите
От 1 януари в 2012 г. всички птицеферми в Европейския съюз вече трябва да отглеждат кокошките си при малко по-хуманни правила от досегашните и яйцата, произвеждани в ЕС, трябва да са от малко по-"щастливи" кокошки. На 31 декември изтече гратисният период на евродирективата за хуманното отглеждане на кокошки и влязоха в сила новите минимални изисквания за тях, с които конвенционалното клетъчно отглеждане, считано за жестоко, трябва да спре.


Промяната не е голяма и европейските организации, защитаващи правата на животните, я приемат като палиативна. Съгласно директивата площта на т.нар. уголемени клетки трябва да е минимум 750 кв. см при минимално 550 кв. см за все още действащите неуголемени клетки. Разликата се равнява на 1/3 лист с формат А4. Освен това обаче клетките трябва да са снабдени с гнезда за мътене, постели за кълване и др.


Директивата е още от 1999, но производителите в много от държавите към края на миналата година, включително в България, не я бяха изпълнили. Европейската комисия обяви, че компромис няма да има и след 1 януари ще започне наказателни процедури срещу държавите, които не са готови.


Авиокомпаниите вече ще търгуват с въглеродни квоти
Европейските авиопревозвачи, както и чуждите, които правят полети от и до летища на територията на ЕС вече трябва да участват в европейската въглеродна търговия, редом с индустриалните предприятия и въглищните централи.


От 1 януари всички полети от или до европейско летище трябва да покриват с разрешително (квота) всеки тон въглеродни емисии от керосина си. За 2012 г. всички 900 авиопревозвачи в Европейския съюз ще получат средно 85 % от нужните им квоти безплатно по данни за емисиите им от предните години, а за следващите години до 2020 г. квотите им ще бъдат намалени. Целта на европейската схема е да създаде дефицит, с който да стимулира компаниите да използват по-ефективни самолети с по-малък разход на гориво и емисии, така че да избегнат купуването на въглеродни разрешителни.


Четири български авиокомпании ще получат малко над 2.3 млн. безплатни въглеродни разрешителни между 2012 и 2020 г.


За 2012 г. националният превозвач "България еър" например ще получи малко над 126 000 квоти. Засега не е ясно как дали и как промяната  ще повлияе на цените й. До момента единствено германският национален авиопревозвач "Lufthansa" е обявил прогнозите си за ефекта от въглеродната търговия – според компанията тя ще й коства 130 млн. евро за година, които ще бъдат калкулирани в цените на билетите.


Фирмите без пререгистрация се закриват
на 31 декември миналата година изтече срокът за пререгистрация на фирмите, които са открити от 1989 г. до 1 януари 2008 година. В случай, че управител на фирма пропусне да направи това, от 1 януарие фирмата ще бъде закрита.


Два дни преди крайният срок повече от половината фирми в страната все още не бяха пререгистрирани. Режимът за акционерните дружества и  на ООД-тата е различен от този за ЕТ, като те нямат да бъдат заличени, но няма да имат право да извършват дейност.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 637 Неутрално

  И така, никоя медия не посмя да коментира повишението на цената на газьола с 8 вместо с 2 ст.
  А след това се учудват, че всеки ги нарича с вулгарни епитети.

 2. 2 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Само хубави придобивки. Да са ни честити, а тази година да ни донесе нови такива по пътя към пълната мизерия.

  ура и да живей!!!
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Къде са тези които защитават стабилната мизерия и се присмиват на кризата в съседни страни,без да правят разлика между две различни ситуации ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Кокошките са напред. Според мен, гербавите трябва да им дадат право на глас и веднага след това да предизвикат предсрочни избори.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1924 Весело

  -Ха честито! И това е само началото на годината ! А до краят и има още поне още 362 пълни денонощия! Не ми се мисли какви "придобивки" още ще "получим" до краят и !

 6. 6 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#2] от "пуц муц":

  Браво на ГРОБ отворен е пътя т.е.. магистралата към пълната мизерия ... ццвили глупав матрял

 7. 7 Профил на stoqnpetrov
  stoqnpetrov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "vagabond66":

  да не забравяме че годината е високостна и за един ден такива "велики"неща могат да се случат

 8. 8 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Весело

  Добре започва! По- слаби, по- смирени, по вярващи в отвъдното...

 9. 9 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Както е прието да се казва:ЧЕСТИТО!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "shumkar":

  Коментираха го в 24 часа. Заради биодизела било.

  Аз не мога да разбера, след като не ни чакало глобално затопляне ами най ни чакала малка ледена епоха, за какъв дявол още им се връзват на тези био измишльотини!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#7:"stoqnpetrov"]високоста[/quote]

  висо костна ... Звучи адски зловещо!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  [quote#12:"barcelonski"]Борисов § Дянков >
  от 2 години Ви говорят, че има Голяма Криза. [/quote]
  ----------------
  Факт, от две години не млъкват.
  Особено оня квадратният.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1924 Весело

  До коментар [#7] от "stoqnpetrov":

  Правилно 24 часа са си сериозно време ! Много "постижения" могат да се направят !

 15. 15 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Весело

  До коментар [#12] от "barcelonski": Да де, откакто са на власт мутрите и изпаднахме в криза))))) Иманяма 2-3 години! А..казват, че това е само началото..

 16. 16 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1104 Весело

  Аз съм спокоен за българите. Щом се увеличават депозитите, значи сивата икономика е във възход! На пазара има достатъчно пари. Щом се пазарува, значи още "мърдаме"))

 17. 17 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ха, да ти е честито матер'яле !
  Другия път пак тичай към урните да гласуваш за неграмотни некадърни лъжци.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 18. 18 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ...от цялата работа маи най-много са намазали... кокошките.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ДНК - кръвната проба, шо не е записана? И после при първи паспорт ОТПЕЧАТЪЦИТЕ НА ДЕСЕТТЕ ПРЪСТА.

  А при първо престъпление регистрационен Чип. Ако ще и да е пътно-транспортно произшествие.

 20. 20 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 595 Весело

  Спецсъд - разбирай специални,по - тлъсти подкупи!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 21. 21 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#12] от "barcelonski":

  Стига глупости. Дянков още май месец миналата година обяви края на кризата (още не си е подал оставката-факт=>сме излезли от кризата), после още няколко пъти обяви края и. Явно има пред вид своята лична криза и на гербавите

 22. 22 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Свободни кокошки, свободни българи, пълна свобода !
  Колко е добре! За 5-те процента богати...

  yustal
 23. 23 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 448 Весело

  Дали пък нема Цеко да го севтоса ..... или шефа му

 24. 24 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#12] от "barcelonski":

  barcelonski.....
  духаш ли, духаш ли ....... а гълташ ли .....

 25. 25 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Преди, има-няма 60-тина години, какви "патриоти", какви "родолюбци" са бродели из драките и пущинаците, какви времена са били, какви нрави е имало само! Ако, хей така и съвсем случайно, попаднат на някоя самотна мандра, веднага се заемат да извършват патриотичните си и родолюбиви дела, като усърдно се заемат да раздадат съдържанието и, на бедните и гладните, а на собственика дадат някоя омазнена хартийка, която са имали под ръка! А сега, нито времената ни времена, нито нравите ни нрави, та някой "родолюбец" и "патриот", да "разконсервира" в потайна доба, някой хипермаркет и да раздаде съдържанието му на бедните, които да го благославят и възхваляват, по седенки и сборища! Пълен упадък!

 26. 26 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мутро - Чалгар":

  А за кого???

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 27. 27 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Пак идиоти, мутра-чалгари и пр. пишат ли пишат. И цъкат плюсове.

  Няма шики-мики.
 28. 28 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 725 Любопитно

  2012 - промени http://www.stancianegra.com/2012/01/2012.html

  Събуди се гражданският инстинкт у арабите, които въстанаха срещу властващите с десетилетия корумпирани местни сатрапи. Движението "Окупирай" набра инерция в САЩ и ни подсказа, че измеренията на новата "американска мечта" няма да са само материални. В Европа, благодарение на кризата, народите най-сетне поизтрезняха от утопията "ЕС на вечното благоденствие". Всяко зло за добро. Дори на руснаците им писна от двете джуджета в Кремъл и излязоха на протести с невиждана от 20 г. масовост.
  Остана само и ние българите, да излезем от десетилетния си ступор и да изненадаме себе си. Остана да покажем, че можем да се преборим с апатията и отчаянието си, че можем да се отървем от мутренско-милиционерската шайка и да поставим ново начало с Трета българска република. Ние можем да се преборим за една България с върховенство на закона, със справедлив съд и почтена прокуратура. Можем да потърсим сметка на олигарсите, които корумпираха политическата и съдебната система в страната, задушиха частната инициатива и окепазиха красивата ни природа.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 29. 29 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Една идея по-"свободни" кокошки в птицефермите"

  Шенген падна за кокошките - за българите не...
  Цяла Европа разбра, че шумните акции за борба с организираната престъпност е само прах в очите на мат'ряла, а мат'ряла ръкоплещи усилено и гласува отново за ГЕРБавите за да докаже колко е заблуден и неподготвен за Европа.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 30. 30 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Другари закъсахте го!

 31. 31 Профил на kilgoretrout
  kilgoretrout
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бързор акуратно окончателно. Дерзай , Бойко, ние сме ЗАД теб!

 32. 32 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 583 Весело

  И още нещо донесе 2012 !
  Думата "вulgaro" е включена в новоиздаден италиански тълковен речник и се обяснява като "сив и липса на съпротива".

  Е, не е повод за възторг, но това е положението!
  Време е да поработим над имиджа си, че току виж влезем и в други речници като нарицателно за овчедушно търпение.

 33. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#1:"shumkar"]И така, никоя медия не посмя да коментира повишението на цената на газьола с 8 вместо с 2 ст. [/quote]

  Стига де това повишение е заради палежите и по този начин а и с питането на собственици на бензиностанции кой зарежда в пласмасови шишета но ако не каже Дянков слага нивомер или спуска кепенците.
  Виж луко е друга бира .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 34. 34 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да са ни честити придобивките ..

 35. 35 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Най-приятна придобивка през 2012 би било събуждането на българите и разгонването на цялата мръсна политическа шайка окрала България през последните 22 години.

 36. 36 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Гледайте новата година да не донесе хиперинфлация или пък световна война, че тогава лошо ни се пише.

  България е древна и заслужава много повече!
 37. 37 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#35] от "neznaiko_2011":

  Като цяло събуждането на българите БИ било най-голямата ни придобивка за хилядолетието... Вече с каква цел няма значение, защото нека не се ограничаваме само в политическия аспект. Има и други, много по-важни неща.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 38. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#10] от "tribiri":


  [quote#10:"tribiri"]Аз не мога да разбера, след като не ни чакало глобално затопляне ами най ни чакала малка ледена епоха, за какъв дявол още им се връзват на тези био измишльотини! [/quote]

  Хаха. Знаеш защо. В момента удрят яко горивата и енергията с акцизи, продават се въглеродни квоти, има куп чиновници, които са заети с лицензиране, че няма да бълваш СО2, има куп пари, които се наливат в еко неща и енергийна ефективност, стандарти за нисък СО2 при транспорта и съответно забрана на стари возила и налагане на купуването на нови. Ако признаят, че е грешно това с Глобалното Затопляне(което от години вече е всъщност позицията на научната общност), то как по дяволите да продължат в същия дух да дерат?
  Нещо като с цигарите е. И там има изследвания, че пушенето не значи повече рак на белия дроб(японският парадокс, статистиката, че броят заболели въпреки забраните в САЩ и Великобритания всъщност скача последните години и т.н.), но просто как така да кажат, че акциз от 2-3 пъти цената без такъв е грешно нещо?
  Та не очаквай политици да сменят линията на дране на данъкоплатците и лобиране за корпоративни интереси чрез стопиране на свободната конкуренция и лудо налагане на лицензионни режими. В момента богатият свят живее с дране на кожи, за да се издържат неработещи, раздута администрация, държавата да може да плаща луди пари за нищо(обикновено далеч над пазарната цена) на близки до властта. Никога в историята досега е нямало случай да няма бунтове при данъчна тежест над 10-20%, а сега разпределеното през бюджета от БВП, т.е. от дохода на всички е 50,60, та до 70ина%. Не всичко се води данък, но реално е, щом ти го прибират от изработеното.

 39. 39 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#38] от "атанас":

  Извинявай, кой е този японски парадокс като от края на 19 век японците пушат до скъсване?
  И как точно ще борим корупцията според теб? С корупция ли?
  Това не е огън. Това е вродена човешка психологическа особеност.

  България е древна и заслужава много повече!
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  С тези управници и предзид "брилянтните" ходове на Меркозето в ЕС и още поскъпвания ни очакват..... стягайте коланите.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  [quote#39:"flagellumdei"]Извинявй, кой е този японски парадокс като от края на 19 век японците пушат до скъсване?
  И как точно ще борим корупцията според теб?[/quote]
  Японският парадокс е точно това- в Япония се пуши много повече от САЩ, но броят заболели от рак на белия дроб е 10 пъти под този в щатите, дори и след кампаниите по ограничаване на пушенето. Затова изследвания по въпроса правят и съпоставка дали не е генетично примерно, но емигрантите японци умират със същата честота от болестта като американците. Така се стига до изводи, че може да е:
  - от по-безопасни цигари на японския пазар, т.е. по-добри филтри, по-малко канцерогенни вещества или нещо такова
  - от по-малко приеман алкохол
  - по-нисък холестерол
  - културни особености на начина на живот и нива на стреса

 42. 42 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нова година нов късмет и да бъдем по позитивни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK