Светият синод даде на заден ход за ин витрото, бил само срещу сурогатното майчинство (обновена)

Светият синод даде на заден ход за ин витрото, бил само срещу сурогатното майчинство (обновена)

© Красимир ЮскеселиевПо-малко от седмица, след като  предизвика бурно обществено недоволство като осъди асистираната репродукция и сурогатното майчинство, Светият синод отстъпи от крайната си позиция за ин витро оплождането.


Светият синод на Българската православна църка не е изцяло против ин витрото, заяви сутринта ловчанският митрополит Гавриил в интервю за БНР. В същото време Знеполският епископ Йоан заяви пред журналисти, цитиран от БТА, че подкрепя изцяло първоначалната позиция на митрополитите.


В ранния следобед позицията на Светия Синод, която беше огласена в медиите в навечерието на Нова година, беше допълнена, като в нея са посочени определени условия, при които митрополитите благославят ин витро оплождането: "единствено "ин витро"/"ин виво" оплождането, при което се използва материал от самите съпрузи и се имплантира/т ембрион/и в самата съпруга без да се допуска унищожаването на нито един от тях".

Малко преди Светият синод да разпространи позицията си за репродуцираното майчинство в обществото беше предизвикана полемика заради искането да бъдат отворени досиетата на свещениците.

В интервюто си за държавното радио митрополит Гавриил посочи, че вероятно е станало пренасяне на становището на църквата за сурогатното майчинство към метода ин витро и затова се е получило объркване. От изказването му обаче не става ясно кой е в основата на това "объркване", тъй като в първоначалното становище на Светия синод е записано, че "Българска патриаршия не може да подкрепя методите на асистирана репродукция, както и сурогатното майчинство, доколкото те нарушават целостта на брака".


Според митрополит Гавриил ин витро методът се приема и от Синода на гръцката и руската православна църква, но само при условие, че биологичният материал трябва да бъде взет от законния съпруг и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, трябва всички да се имплантират в майката, защото всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава. При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност, обясни той.


Човек, който използва метода ин витро, не е грешен, заяви духовникът.


В същото време, в изявление, цитирано от БТА, Знеполският епископ Йоан обяви, че застава до думата и запетайката на становището на църквата за ин витро оплождането и сурогатното майчинство. Той посочи, че този въпрос е сериозен и стоял пред църквата и тя е трябвало да изрази позиция.Епископът заяви, че независимо как са създадени, децата нямало да бъдат делени. Всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Светата църква, защото той е вече даден, той вече съществува.


Епископ Йоан подчерта, че позицията на църквата засяга начина, по който трябва да бъде заченато едно дете и даде пример с Библията, където отци са имали деца на стари години заради вярата. Ние искаме доброто възпитание и вярата да не отпада, но за да стане това, тя трябва да се познава, каза епископ Йоан. Според него не може да се отрича медицината, защото и Бог е казал да се почита лекаря "с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал".


И двамата митрополити посочиха осиновяването като най-добра възможност пред родители, които не могат да създадат свое потомство.


"Трябва да ви споделя, че има и много млади свещеници, които в последно време нямаха свое чедо и са млади семейства. Обаче знаете ли какво сториха – осиновиха някои деца", даде пример епископ Йоан и каза, че възпитанието в дома е най-важно, защото то изгражда детето като личност.


Допълненото становище на църквата:


Официалният сайт на Светия Синод съобщава, че последната промяна, направена в становището за асистираната репродукция и сурогатното майчинство, е от вчера - 3 януари. Освен уточненията кога ин витро оплождането е приемливо, в нея са допълнени и аргументи против него по принцип.


Ето част от тях: 


- Детето може да е плод от лабораторни манипулации с биологичен материал, дарен преди 10 или повече години спрямо момента на зачеването и раждането му, което рефлектира отрицателно върху неговата адекватност и приспособимост към новите образователни, културни и обществени условия на живот


- Здравето и душевното състояние на детето (родено при прилагане на сурогатно майчинство) се определя от облика на жената, която го износва. При предаването му на семейството, ползващо се от сурогатното майчинство, новороденото се среща с хора, чиито гласове, нагласи, душевност, поведение и начин на живот са му напълно непознати.


- Деца, заченати "ин витро", като пораснат започват настойчиво да търсят своята идентичност. Това води до семейни сблъсъци, депресии, психични отклонения и понякога до самоубийства, тъй като всеки човек има дълбока и вродена потребност от усещане за своите корени.


- Много педиатрични проучвания показват, че децата "ин витро" по-често страдат от родилни дефекти, поднормено тегло, тежки генетични увреждания, недъгавост, церебрална парализа, емоционални и поведенчески проблеми; по-често са хоспитализирани и при тях се наблюдава по-висока степен на смъртност.


- През 2007 г. за учените става ясно, че значителен брой от момчетата, заченати чрез метода IСSI, когато пораснат страдат от стерилитет


- Изкуственото човешко оплождане повишава процента на пренаталната и следнаталната детска смъртност, тъй като увеличава броя на многоплодните бременности.


- Хормоналното третиране на жените след "ин витро" приложение (с цел задържане на плода) може в бъдеще да промени сексуалната ориентация на бебето.Български владика имал частна фирма за трансплантация на органи


Това обяви днес президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в телевизионно интервю, когато беше помолен да коментира становището на Светия синод.


"Проверили сме кой в какви фирми участва, но още не е дошло времето, да ги разкрием. Аз не искам да разклащам основите на църквата, но няма как да отречем, че част от тези хора имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите - в бившата Държавна сигурност", заяви Тренчев в интервю за Би Ти Ви.


Синдикалният лидер участва заедно с литераторите Любен Дилов-син и Иван Гранитски в разговор в студиото за проблемите на Българската православна църква (БПЦ).


Иван Гранитски се обяви в защита на Светия синод. Той е един интелектуалците, които на 2 януари разпространиха своя позиция в защита на БПЦ.


Интелектуалците не били съгласни "с дребнавостта на хората по отношение на действията на Светия синод, включително и заради историята със скъпите автомобили на някои негови членове", заяви Гранитски. Не бих казал, че е лукс да се движат с такива коли. С какво да се возят метрополитите, не може с магаре, коментира още Гранитски по повод линкълна, с който варненския митрополит Кирил се яви на службата за Никулден.


Той обяви, че подписалите декларацията в защита на църквата няма да вземат позиция по въпроса с ин витрото. "Искаме да защитим църквата като един от стълбовете на обществото. Една малко непремерена атака срещу църквата подрива авторитета на архиереите и на институцията по принцип", заяви Гранитски.

Коментари (238)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Същите пак бяха сбъркали, когато ставаха доносници на ДС, а сега не щат да се покаят.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Всъщност грешката идва от там, че църквата чак сега си е направила труда да провери какви са разликите между сурогатно майчинство и заплождане ин-витро..
  Църквата - непросветен кон с капаци както винаги..

  Fail with honour then succeed by fraud
 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 605 Неутрално

  .. възрастни са.. забравят, бъркат.. трябва да им се прости..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Боже...Боже! Смили се над тези свои служители от Светия синод и ги накарай да замълчат! Щото в последно време много се излагат!
  Благодаря предварително!

  The best way out is always through Robert Frost
 5. 5 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тренчев разкри още, че владика има частна фирма за трансплантация на органи. Проверили сме кой в какви фирми участва, но още не е дошло времето, в което да ги разкрием. Аз не искам да разклащам основите на църквата, но няма как да отречем, че част от тези хора имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите – в бившата Държавна сигурност.

  Простщината победи с ИПОН
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално
 7. 7 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Църквата може да бъде за или против каквото си иска.
  Напомням обаче, че Държавата и църквата нямат нищо общо, даже и по конституция.
  Отделно от това, аз като нерелигиозен човек не мога да се съглася чужда за мен религия (всички са ми чужди) да определя дали и как мога да имам дете (примерно).
  Който вярва че има бог, да му си се подчинява.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 877 Весело

  Тия са сбъркали с това, че съществуват, пък какво остава по такива дребни въпроси!

 10. 10 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2324 Весело

  Накрая ще се окаже, че всъщност са твърдо само 'витро'-то

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудесно е,че Централният Комитет на БПЦ прави такива запомнящи се гафове.
  Сега и за слепите става ясно,че поведението,мисленето и действието на облечените враса хорица,нямат нищо общо с Богуслужението.
  На показ излиза поведение,мислене и действие на партийни гаулайтери и милиционери от началото на 50-те години.
  Нищо общо с достолепието и грижата за всеки човек,което трябва да излъчва свещенослужителя.

 13. 13 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Брадати фанатици-милионери, бивши десейци, настоящи душеприказчици на мутри!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  Ся ... не става ясно ...

  Ловчанският Гавраил от свое име ли говори или от името на Светия синод?
  Май от свое ...

  Освен това от изявлението му (поне както е изложено) излиза, че те хабер си нямат от темата по която се изказват.
  А би трябвало да проверят, да си поръчат няколко подробни резюмета по въпроса на достъпен за тях език от компетентни в материята учени, (парици да ги платят, сполай им, си имат. А ако нямат или ТИМ, или Боце (то все тая, де ) ще дадат) и чак тогава да вземат да се изказват!

  Аман!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 551 Неутрално

  След дъжд качулка

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 17. 17 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ей, сега ще карате и другарете интелектуалци да си коригират становището, да му се невиди...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 974 Неутрално

  "Дневник", пак редактора е спал. От кога Константин Тренчев е председател на КНСБ?! То не, че има съществена разлика между въпросната организация и КТ "Поскрепа", ама все пак...
  Относно позицията на Висшия клир мога само да замълча. Явно, офицерите от ДС и московските възпитаници не правят съществена разлика между сурогатно майчинство, ин - витро оплождане, клониране. Защото ин-витрото е най-близко до клонрането, а те казват, че са съгласни с него... Но пък сурогатното майчинство, което позволява на семействата да имат дете от "наложница" (има един подобен казус във Вехтий завет, ама сега няма мвреме да го ровя) е идцяло отречено.
  А това, че млади свещенници осинявавт деца е чудесно, мога само да се поклоня пред подобни люде и да уведомя Светия синод, че и много други българи правят същото. И най - паче, БПЦ отново ще е стълб на обществото, но само когато се пречисти от архимандритите - офицери и се покае пред всички вярващи за духовното си предателство, което извършваше и извършва, в последните 68 години.

  PHILIP
 20. 20 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  После някои се чудят защо хората не ходят на църква.

  Жал ми е за младите и благочестиви богослови, които още не са се покварили от началниците си. Какво ли им е на душите...

 21. 21 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 921 Любопитно

  Извиняват се, защото за миг невнимание изгубиха половината аудитория ....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 22. 22 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Едно време - през 1840-50-60 година - дядовците ни прогонваха от градовете си фанариотските владици. Какво ще направи българинът, когато стане ясно, че владиците са били агенти на червените атеисти? Нищо. Същото като след убийството на отец Стефан Камберов и полицейското нахлуване в църквите - ще ходи да си дава левчетата за свещици.

 23. 23 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изтъркани ченгеджийски похвати за отвличане на вниманието на обществото от тоталната зависимост и сътрудничеството на на висшия клир на БПЦ с ДС и БКП.
  Интересно ми е само,когато Комисията по досиетата обяви първенствуващите попове какви са ги вършели,с какви ли отвлечена тема ще се опитат да насочат общественото внимание в друга посока.

 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  НЕГРАМОТНОСТТА е... повсеместна.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тези инсталирани от ДС мошеници наистина трябва да спрат да говорят. Излагат се се безобразно. Веднъж с пълната си неграмотност що е това инвитро и сурогатна майка, втори път с разнопосочните си търговски интереси, заради които всеки владика дърпа чергата към себе си.

  А Гранитски е в топ-излагацията.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Църквата да си гледат техните "божии" работи- ДСуслугите, ролексите, имотите , джиповете и свещоливницата. Дори и при ритуалите гледат да приберат парите и да ги претупат. Аз лично не чувствам нужда от тяхното посредничество при разговор с Господа. Достатъчно ми е да застана пред икона- моя или църковна. А за материална помощ да не говорим, освен отец Иван, когото го оставиха сам да се блъска с институциите.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Джентълмени и джентълменки, не се заблуждавайте! С измислени ,странични теми нашите мрачи ,брадясали, дебели, оядени, арогантни попове искат да отвлекат общественото внимание от най-важното - темата за досиетата и бившите агенти на ДС в БПЦ и темата за това как през годините са харчени държавните субсидии.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 28. 28 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1490 Весело

  Бла-бла-бла!
  Писали, брисали, запетайки объркали...

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 29. 29 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 464 Любопитно

  До кога църкавата като институция ще се бърка ,където и скимне ? Достатъчно е направила през годините - Инквизиция,застой в развитието на човечеството(dark ages) и т.н...

 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#23] от "messiah":

  Прогнозата ми е, че ще бавят обявяването докато полковник Максим е жив.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Някои от интелектуалците сами са били агенти на ДС. Например “фронтменът” на подписката Иван Гранитски е агент Огнян. Тракологът и бивш кандидат за президент от БСП Иван Маразов е Библиотекаря. Историкът Георги Марков е секретен сътрудник Роман. Философът Васил Проданов е агент Иванов.
  Интерес предизвиква поведението на светите отци! Подобно на своя премиер, те коригират изказаното си сутрешно мнение с вечерна "поправка"))

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#26:"etkata"]освен отец Иван, когото го оставиха сам да се блъска с институциите. [/quote]

  Знаеш ли, отец Иван е в комитета, издигнал агент Гоцэ за втори мандат. Струва ми се някак странно да не е имал компетентна правна помощ през всичките тези години. Почва да ми изглежда като нагласена работа с цел "мобилизиране на общественото мнение". И не бързай да ме заклеймяваш в черногледство.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Голяма глупост беше това с ин витрото, добре че са се усетили и са се поправили.

  Няма шики-мики.
 35. 35 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Трудно ми е да се сетя за по-маловажна новина която да "подпали" медииното пространство - некви сенилни старчоци изпукали някакво становище което никой не го вълнува всъщност но масата блогъри петимни за хитове побързали да си упражнят драскаческите умения ... блаа

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#27] от "Song":

  Логично е да е така, и вероятно в първия момент така е било замислено ... обаче това с грешката /не я слагам в кавички/ си е гаф, какъвто им отива
  Примера с фанариотите /някъде по-нагоре/ е много хубав, и нещо подобно ще стане

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  То затова, акто се излиза с позиция по проблем, който не ти е основен, се очаква първо да си чел, да си се информирал. Ама и онези чукчи в Св. Синод явно са предимно писатели, а не читатели.

  E PLVRIBVS VNVM
 39. 39 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 551 Весело

  Много е забавно как точно сега от БПЦ се сетиха да се изказват по въпроси, при положение, че точно сега не са в позицията да дават морални наставления.

  За да можеш да поучаваш хората, ти трябва да им дадеш пример относно това как да живеят. Свещениците трябва да се показват човеколюбиви, водещи скромен начин на живот. Какви са тия Линкълн-и? Какви са тия доноси?

  В противен случай просто затвърждават нарастващото убеждение, че вярващите са лицемерни.

  Слава Богу, идва Видов ден, когато "истината ще ни направи свободни". Време е да видим кои са били ченгета и доносници... Много се забави това, още миналата година трябваше да стане!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на stratosphere
  stratosphere
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А защо не започнат да плащат данъци като своите миряни, защо отричаме търговската насоченост на храма с продуктово позициониране на икони,свещи,книги ? Религията е философско учение ,попило в себе си много извори на човешката мисъл, а защо тогава за 2000 години се е разцепила като след корабокрушение и не е обединила дори своите трески ? Фанатизма е висша воля у безволевия човек. А човек когато не търси отговори, а само следва догми се отрича от себе си. И така поставени нещата, защо Църквата има хронична амнезия и забравя , че има само един Съдия и само пред него може да бъдеш съден ?

 42. 42 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#34] от "daniel_defoe":

  [quote#34:"daniel_defoe"]Голяма глупост беше това с ин витрото, добре че са се усетили и са се поправили. [/quote]
  А да не би светите служители божии да имат мерак за лично безкористно участие в заплождане "ин виво" ?!
  Ау-у-у, колко съм лоша!!!!

  The best way out is always through Robert Frost
 43. 43 Профил на stan_da_man
  stan_da_man
  Рейтинг: 390 Весело

  Ох, добре! Успокоих се. Само да не отрекат сурогатното бащинство, че тогава няма да се разбереме!

 44. 44 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1426 Разстроено

  "Светият синод сбъркал за ин витрото, бил само срещу сурогатното майчинство"
  Вашата грешка е много ,много по- голяма и за нея прошка няма:

  Забравихте божията заръка,забравихте божиите слова, не чувате болките на енориашите си.

  Вашата грешка е много ,много по- голяма и за нея прошка няма:

 45. 45 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#39] от "Бай Светльо":

  Изказали са се, защото някакви дупетати решили да ги попитат...
  Иначе, да, много лош момент избраха. Още по лош момент избраха да "се объркат" и то по тема, която е болна за доста хора.
  Да си гледат там свещоливниците, автопарка и скъпите часовници и да не ни занимават.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 46. 46 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#42] от "Realistka":

  Е... да не им вменяваме още грехове, имат си достатъчно . Пък и светите старци наистина са старци, някои на 90 и отгоре години.

  Няма шики-мики.
 47. 47 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  [quote#19:"Philip"]има един подобен казус във Вехтий завет, ама сега няма мвреме да го ровя[/quote]

  Първият син на Авраам, Исмаил, е заченат и роден от наложницата му, тъй като жена му Сара била бездетна.
  (сурогатно майчинство)
  Вторият му и обичан син, Исаак, е заченат от жена му Сара, когато била на 91 години, след като "я посетил господ"... (инвитро процедура)

  Ех, тази църква...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 48. 48 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#47] от "Athanatos":

  Първото не е баш сурогатно майчинство, за да имаме такова, Сара трябва да е дала яйцеклетка. А в случая Аврам просто е натаковал наложницата.

  Няма шики-мики.
 49. 49 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://img202.imageshack.us/img202/7964/000q26yp.jpg

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 50. 50 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#48] от "daniel_defoe":

  Което пък е още по-голям грях

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 51. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#33] от "Музар":

  Познавам отеца лично, даже веднъж помагахме, колкото можем, ходил съм в приюта и ви уверявам, че децата го обожават, прибрал е там към 150 души реално, и им помага реално. Може и да не е светец, но фактите са такива ...
  Апропо, не знаех, че е бил в комитет, най много да са го излъгали, че ще му помогнат, те са царе по тази работа ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 52. 52 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 974 Весело

  До коментар [#47] от "Athanatos":

  Благодаряяя...

  До коментар [#48] от "daniel_defoe":

  Правилна забележка.

  PHILIP
 53. 53 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  БПЦ - най-демагогската църква. Като видяха, че огромната част от българското общество се възмути на тяхното становище за in vitro оплождането и другите медицинските репродуктивни методи решиха да обърнат плочата.

  Кирил Кирилов
 54. 54 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 974 Весело

  До коментар [#50] от "Хриси":

  По онова време не е било. Наложницата е била с по-нисък ранг от кокшка...

  PHILIP
 55. 55 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "deepdp":

  Винаги когато стане дума за църковните дела в България се дразня от факта ,че Светия синод не си мърда пръста за благотворителност ,напротив ,църквата ( разбирай управляващата върхушка там) се е превърнала в един алчен консуматор за сметка на мизерията в която живеят и работят представителите на духовенството в дълбоката провинция. Всички ремонти на църкви стават с дарения , а някоя новопостроена такава пък е дело на някой разкаял се крадлив новобогаташ, който си мисли ,че ще си изкупи греховете по този начин. Прозира едно социално лицемерие в поведението на "главните попове", които проповядвайки смирение и т.н., живеят в недобре прикрита атеистичност ,отдавайки толкова много на материалното, за сметка на духовното за което са призвани.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 56. 56 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нормално е хората над 70-годишна възраст да не правят разлика между различните алтернативни методи за забременяване и износване, ненормалното в случая е, че си позволяват да правят подобни официални изказвания само и само да покажат активност и да отклонят вниманието от собственото си имотно състояние! Как пък за толкова време нито един духовник не осъди събратята си, че приемат скъпи дарения, участват във фирми и въобще е трудно да се каже, че водят смирен и богоугоден живот!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Айде сега пък и вие .."::)))))
  Хората са забравили как се върши "тази" работа" :ин витро , сурогатно , извънматочно , електронно , на двоЙки или по трима, по време на пост или веднъж на три години ..)
  Недейте така ..
  Има по- важни задачи пред " нашият "свети синод "...Имат философски проблеми , като : Дали ми изгориха досието от ДС ;;Дали са забравили , че се клех на КГБ и ДС - въвъ верност ; Дали НАП ще ми хване последните 5 години - доходите ; Дали "Кадилакът" е по- добър от "Линколна" ..и т.н.
  Все духовни проблеми ..))))))))

  BIG AL
 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Дядо Гавриил може да говори само от свое име. Мнението на по-младите и богословски начетени християни е изказано от дядо Йоан.

 60. 60 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гузни за некомпетентноста си.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Само като ги видя с тия парадни златни наметала, скиптри и джунджурии.. като някакви гето рап звезди... И почти толква им разбирам от това което мънкат под мустак.

 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#51:"deepdp"]Апропо, не знаех, че е бил в комитет, най много да са го излъгали, че ще му помогнат, те са царе по тази работа ... [/quote]

  И аз допускам, че са му обещали нещо, по-скоро за пансиона, не за самия него. Но това са си класическите методи за вербОвка.

  Учудва ме, че от 2005 досега не е получил правна помощ, тъй като проблемът на приюта е с узаконяването.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#55] от "Song":

  Какво да кажа ... ФАКТ
  И още много може да се напише в тази посока, но няма смисъл, всичко е ясно, само като чуеш ДС, какво повече ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 65. 65 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  [quote#33:"Музар"]
  Знаеш ли, отец Иван е в комитета, издигнал агент Гоцэ за втори мандат.[/quote]
  Не, не знаех.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 66. 66 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Коментар # 11 не съдържаше нито рекламни съобщения нито спам! Само линк към vesti.bg и заглавието

  Владика има фирма за трансплантация на органи

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 67. 67 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Според мен митрополит Гавраил не знае ето това:

  "Двойките, които се подлагат на инвитро оплождане трябва да направят избор и да обявят официално желанието си като изберат една от следните опции за това какво да се направи с останалите ембриони:

  1. Замразяване (криопрезервация) на останалите ембриони за използване на същите от двойката в бъдещи инвитро терапии.

  2. Анонимно дарение на ембрионите

  3. Ембрионите може да бъдат оставени да се развиват в лабораторията ДОКАТО ЗАГИНАТ, СЛЕД КОЕТО ЩЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ЕТИЧНИ СТАНДАРТИ И СЪОТВЕТНИТЕ ПРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ. (това обикновено се случва между 6 и 8 дни след събирането на яйцеклетките).

  Давате ли си сметка за какво става дума??? При положение, че всеки един ембрион носи човешка душа, той може да бъде ЗАМРАЗЕН или "ОСТАВЕН ДА УМРЕ" и да бъде "изхвърлен в съответствие със стандартите"

  Това е гадно и отвратително и всичко друго, но не и Християнско.

 68. 68 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "Realistka":

  Нямате представа вие колко се излагате с невежеството си.

 69. 69 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Отчетата да вземат да се смирят, и като Отец ИВАН от Нови Хан, да вземат да служат на хората и от там на Бога, а не да дрънкат врели-некипели. Нали техните предшественци са казвали, че земяте е плоска и са изгаряли на клада тази дето са казвали друго.
  Нашите отчета май още не са разбрали, че "Все пак тя се върти!".

  ура и да живей!!!
 70. 70 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 753 Неутрално

  БПЦ сама от доста време се е изолирала и не вярвам на много хора включително и миряни да им пука за нейното официално становище...

  Като че ли в самия облик на православния Божи служител има нещо, което го отдалечава от ежедневието на хората на които уж трябва да е пастир - да ме извиняват но голяма част от нашите попове с тези раса и бради много често имат доста нехигиеничен вид....В Италия например съм виждал много свещеници - гледаш млад, добре избръснат с дънки и сако и само по якичката разбираш, че е свещеник, седнал и разговаря с деца или ученици и ти е ясно, че те все пак попиват нещо вместо да му се присмиват или гледат със страхопочитание...

  У нас църквата кога ще застане близо до миряните?

 71. 71 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар":

  О, сигурен съм, че за пансиона, стареца е толкова готин, че чак не прилича на истински ... от нас отказа пари в брой, платихме една сметка на приюта за ток ...
  Имам чувството, че с наистина реалните неща, които прави, реалната помощ, която оказва, ВАДИ ОЧИТЕ и на официалната църква, и на властите в общината ...
  Иначе, тази атака срещу него /а на практика срещу приютените/ няма обяснение ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 72. 72 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  [quote#67:"alex_ks"]Според мен митрополит Гавраил не знае ето това:[/quote]

  То само в това да беше проблемът!

  При "ин витро"-то се прави подбор на яйцеклетките и сперматозоидите, манипулират се, ензимни обработки и още един куп процедури, които са в разрез с църковната доктрина за ненамеса в Божиите дела каквото е зачатието.

  Да не говорим за изхвърлянето му, че ... още малко и до клониране щяло да се стигне! ... при положение, че се клонират от доста време и животни, и човешки органи, а до цял човек е по-скоро въпрос на етика и техника, а не до технология по принцип ...

  Излагат се като кифладжии!
  Да бяха кликнали веднъж в нета поне ...

 73. 73 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#72] от "xm...":

  Въпросът е, дали бъдещите "майки", които прибягващи до тези технологии са наясно, какво престъпление извършват по отношение на детските души, обречени от тях да не се родят и да умрат.

 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1976 Любопитно

  [quote#19:"Philip"]Но пък сурогатното майчинство, което позволява на семействата да имат дете от "наложница" (има един подобен казус във Вехтий завет, ама сега няма мвреме да го ровя) е идцяло отречено. [/quote]
  От "сурогатното" майчинство във "Вехтий завет" произтича хилядолетният конфликт между араби и евреи, довел до толкова много смърт. Как да не го отричат?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Чета коментарите и не искам да повярвам. Не съм вярващ, но не ми е безразлично гавренето с БПЦ. От това печелят враговете на България и слугите им.

  Никога повече мутри начело на България.
 76. 76 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  отдавна доста хора са забравили какво е църквата .... както извън нея така и в нея.... но да не измествам темата.
  Ако за някой е ОК това да се убиват, продават, разменят човешки същества(в това число и ембриони ) мога само да го съжалявам. А това всъщност правят ин витрото и сурогатното майчинство. И най лошото като гледам коментарите преди мен че май почти всички са ОК с това.
  Да знам, че за повечето от вас и абортите не са проблем, но истината е че това си е убийство без значение дали е разрешено или не от държавата, църквата или бай Иван.

  А проблема е много тривиален, хората са тласкани от егоизма си и гордостта си. За това убиват ембриони и дори малки бебета. Но господ/природата/вселената(или както ви е угодно го наречете) не търпи глупости и общество което се ръководи от егоизъм и гордост е обречено да изчезне макар и бавно и статистиката го доказва еднозначно(не само за България но и за целия така наречен "Развит Свят". Именно тук е мястото на православното християнство да каже кое е добре и кое е зле за нас и за обществото в което живеем....

 77. 77 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#75:"bgkurshum"]Не съм вярващ, но не ми е безразлично гавренето с БПЦ. От това печелят враговете на България и слугите им. [/quote]
  БПЦ слугува на ДС, съответно на руските интереси в България. Изключвам от тази сметка редовите попове с призвание. Има такива.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#70] от "Yomega":Как Църквата да застане по близо до миряните, като самите миряни са част от Църквата?

  Как да стане това, когато от самоопределилите се за православни 79% от населението през 2003 година само 3% са се определили като активни или пасивни членове на Църквата /0,4% и 2% от цялото население/, а останалите 97%/76,6% от населението/ са се смятали за православни, но не и за членове на Църквата?
  Някой да ги покани с погача и бъклица ли? Че то всяка неделя свещеникът възглася с причастието:"Със страх Божи, вяра и любов пристъпете", но колцина го чуват?

 79. 79 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#76] от "stoyan_hristov":

  Най-сетне едно аргументирано и стойностно мнение, сред морето от глупост, заливащо форумите.

 80. 80 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "alex_ks":

  Стига глупости. Така наречената душа или, както аз му викам - собственото "аз" на човека, се появява с раждането. Докато е в утробата, плода има само инстинкти и нервни реакции, за които "душа" не е необходима. Пък и, познавам две семейства, които се сдобиха с деца чрез инвитро процедури, а останалите, неизползвани от тях ембриони дариха на семейства, в които жената е с премахнати яйчници и не може да произведе яйцеклетки.

 81. 81 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#68] от "alex_ks":
  [quote#68:"alex_ks"]Нямате представа вие колко се излагате с невежеството си. [/quote]
  Скъпи Алекс, това е нищо в сравнение с оценката, която даваш на други. Например на GM:
  "Тъп ли си, прост ли си? Или и двете?" Ха-ха-ха!
  При тая висока летва на твоите постинги, аз отдавна съм се примирила с невежеството си.
  Ти да не си от интелектуалците дето подписаха Отворено писмо в защита на БПЦ?! Няма да се учудя!

  The best way out is always through Robert Frost
 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#76:"stoyan_hristov"]Да знам, че за повечето от вас и абортите не са проблем, но истината е че това си е убийство[/quote]
  Според мен е много по-човечно да направиш аборт, отколкото да захвърлиш детето си и то да се отзове в български дом за сираци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#15:"diegos"]Така е- самият Иисус е бил заченат от дух... св. Инвитрий [/quote]

  А тоя, дето е извършил манипулацията, се е казвал Гавраил, между другото.

 84. 84 Профил на petern
  petern
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чакайте бе, то не било компютри, а компоти и не ги изнасяме, а внасяме.

 85. 85 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Пратих го по погрешка, та понеже не мога да редактирам, да допълня, че негово преосвещенство е решил да вземе точно неговото име, когато е приел монашеството.

 86. 86 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#80] от "юноша бледен":

  Аха, значи душата идва в момента на раждането? А когато бебето е напълно развито в майката, непосредствено дни преди раждането, то е едно бездушно тяло? По-голяма глупост не бях чувал.

 87. 87 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 605 Весело

  Ох, милите, ако знаете само как за всичко сте сбъркали, ама нейсе...

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 88. 88 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#81] от "Realistka":

  Когато някой е тъп и прост, това е факт и не зависи от това, кой го изрича, а от това дали този някой е тъп и прост. За мен, преценката за истинност на едно твърдение, да се основава на това чие точно е твърдението е признак на всичко друго, но не и на интелект. Попитах преди - Ако Ахмед Доган ти заяви, че 2 + 2 = 4 или, че Земята се върти около Слънцето, ти ще отречеш ли тези твърдения, само защото ги изрича Доган?

 89. 89 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  "Така наречената душа или, както аз му викам - собственото "аз" на човека, се появява с раждането. Докато е в утробата, плода има само инстинкти и нервни реакции, за които "душа" не е необходима"
  До коментар [#80] от "юноша бледен":

  За мен това е неприемливо и невярно, но
  как точно го разбра?

 90. 90 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#73:"alex_ks"]Въпросът е, дали бъдещите "майки", които прибягващи до тези технологии са наясно, какво престъпление извършват по отношение на детските души, обречени от тях да не се родят и да умрат. [/quote]
  Защо да обричат души на нераждане и умиране? Никъде в библията не се казва, че господ отрича души на децата, заченати с асистирана репродукция. А много от родителите, които прибягват до такава, вероятно не се интересуват от библейската позиция по въпроса.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 91. 91 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#86:"alex_ks"]А когато бебето е напълно развито в майката, непосредствено дни преди раждането, то е едно бездушно тяло? [/quote]

  Разбира се. Да не си мислиш, че плода, осъзнава, че е човек? Съвсем не. Реагира на болка, движи се, храни се и прочие, но това са просто инстинктивни, неосъзнати реакции. Които няколко дневен ебрион дори не притежава. Всъщост, доказано е, че ембрионите не изпитват болка, защото нямат формирани нерви. И ти се опитваш да ме убедиш, че едно такова нещо, дето се състои само от няколко клетки и дори не изпитва болка, има "душа" и знае, че е човек?

 92. 92 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#89:"stoyan_hristov"]За мен това е неприемливо и невярно, но
  как точно го разбра? [/quote]
  А вие как разбрахте, че вашето мнение е правилно? Не оспорвам вярата ви, но вярата е едно, а научните доказателства друго. За вашият опонент научните доказателства може да са по-важни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 93. 93 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#89:"stoyan_hristov"]За мен това е неприемливо и невярно, но
  как точно го разбра?[/quote]

  Елементарно, Уотсън, внимавал съм в часовете по биология навремето.

 94. 94 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Само така!

  Изкуфялите старчета, които са не само ченгесари, но и неграмотни, корумпирани и живеят в далечното минало или някакъе свой измислен свят са на път да отблъснат окончателно мисле6тите хора от недоразумението БПЦ...

  Колко о6те мъка има в БГ се питам...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 95. 95 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#82] от "7777":


  [quote#82:"7777"]Според мен е много по-човечно да направиш аборт, отколкото да захвърлиш детето си и то да се отзове в български дом за сираци. [/quote]
  Така е. Съгласна съм напълно.
  Няма по-голяма жестокост от тази да родиш едно човече и да го захвърлиш мъничко и безпомощно, като предопределеш по този начин с голяма вероятност мизирния живот, който му предстои! Това е голяма жестокост.

  The best way out is always through Robert Frost
 96. 96 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  Дядо попе вие сте объркани от дилемата на кого да служите... на господ или на водещия офицер...

  الرجل الكبير
 97. 97 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#91] от "юноша бледен":

  Що си мисля, че и след раждането не му е много ясно на "плода", че е човек

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 98. 98 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#90] от "7777":

  Нали говорим за емрбионите, които могат да бъдат, замразени, подарени (сякаш подаряваш домашен любимец) или оставени да умрат в лабораторията по съответния ред. Да замразяваш нещо, което носи човешка душа е прстъпление, да го подариш - все едно подаряваш детето си, а да го решиш да умре в лабораторията си е чисто убийство.

 99. 99 Профил на bradley
  bradley
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тези все нещо бъркат...

 100. 100
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK