Лекари се обявиха против законова промяна, която щяла да ликвидира ТЕЛК

Лекарите щели да занижат броя на издадените решения на намалена трудоспособност нарочно - заради страх от ревизионни актове

© Надежда Чипева, Капитал

Лекарите щели да занижат броя на издадените решения на намалена трудоспособност нарочно - заради страх от ревизионни актовеИзбори 2022

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще трябва да възстановяват изплатените обезщетения и пенсии за инвалидност, ако впоследствие решението им бъде отменено от горестоящия административен орган или административния съд по жалба Националния осигурителен институт (НОИ). Това регламентират последните промени от 20 декември 2011г. в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които влязоха в сила от тази година.


Чрез писмо до пациентските организации Сдружението на лекарите от медицинската експертиза осъдиха решението и го определиха като "поредна гавра със статута на българския лекар".


Председателят на сдружението д-р Петко Ников заяви пред "Дневник", че ще се стигне до закриване на много от експертните комисии заради нежеланието на лекарите да работят под натиск. По думите му професията става се по-непривлекателна, а двама от лекарите, които работят в ТЕЛК във Варна са вече напуснали и това според него е само началото.
Лекарите щели да занижат броя на издадените решения на намалена трудоспособност нарочно - заради страх от ревизионни актове. "Малко по малко системата на ТЕЛК ще бъде ликвидирана в България", заяви той.


В писмото се цитира текстът от кодекса, който гласи, че глоби и актове ще бъдат налагани на лекарите "за причинените от тях щети на държавното обществено осигуряване от неправилно извършени осигурителни разходи, включително от неправилно удостоверяване на осигурителен стаж или осигурителен доход и от актове на медицинската експертиза, които са отменени, поради нарушаване на нормативните разпоредби при издаването им".


Промените в кодекса криминализирали лекарския труд


Лекарите от медицинската експертиза определят текста като "дискриминационен, който криминализира труда им". Според тях ще има четири големи последици от новите правила: закриване на много от комисиите поради липса на лекари, желаещи да работят под натиск, занижаване на определените проценти трайно намалена работоспособност, удължаване на сроковете за експертиза поради загуба на голяма част от работното време на лекарите във водене на "нелепи и безсмислени дела по различни съдебни инстанции" и ликвидиране на цялата система на медицинската експертиза.


"Последната последица е вероятно целта на тази поправка в КСО, с което ще бъде постигната "оптимизация" на броя на инвалидните пенсии или даже тяхното окончателно премахване", се обобщава в писмото.


Между 2000 и 6000 лв. може да се наложи да връщат лекарите


Д-р Ников коментира, че борба срещу този текст се води от години като през 2010-та той бива отменен. По думите му и без това напълно отменяните от НОИ решения не са много. Но дори едно да бъде върнато след въвеждането на новите правила, лекарите ще трябва да плащат между 2000 и 6000 лв. Досега парите са били възстановявани от самите пациенти.


В писмото се упоменава, че предложението за връщането на текста е направено от новия управител на НОИ Бисер Петков.


"Дневник" потърси за коментар Петков, който обаче се оказа в отпуска и не беше запознат с развитието на казуса. Той посочи само, че поправката "не е нищо ново, а просто стар текст, който е възстановен в нормативната уредба". По думите му ще се връщат само средства в следствие на решения на лекарите от ТЕЛК, които ощетяват държавата.


Петков каза, че НОИ често връща такива решения, но за момента няма точна статистика колко са те.


Все още няма официален коментар от пациентските организации, към които е адресирано писмото на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза. То завършва с извинения към хората, които ще бъдат потърпевши от промените.


"Поднасяме предварително нашите извинения за неудобствата, които ще Ви създадем с мерките, предприети от наша страна. Искаме да бъдем правилно разбрани: съчувстваме ВИ, но ние също имаме семейства, имаме нужда от достоен труд при достойно заплащане и от подобаващо уважение. За останалото се сърдете на тези, които ни управляват!", пише в края на писмото.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK