Ръководството на "Марица-изток" оспорва решението за стачка на миньорите

Багер от "Рудник-Трояново 1"

© Георги Кожухаров

Багер от "Рудник-Трояново 1"Ръководството на мини "Марица-изток" днес е внесло искане в Националния институт за помирение и арбитраж за преразглеждане на решението на органа от 3 януари, с което се дава право на работниците да стачкуват. Това става известно от разпространено до медиите становище на управата на дружеството.


От ръководството предявяват още искания от арбитража- "за установяване наличие на изпълнение от страна на работодателя на от споразумение подписано на 12.07.2011г., както и установяване на липса на договорка между работодател и синдикати".


Днес пред "Дневник" лидерът на КНСБ в мините Валентин Вълков заяви, че началото на стачката е насрочено за 7 януари и засега нямат намерение да подновяват преговорите.
В съобщението на мините обаче се изразява надежда преговорите да бъдат възобновени преди 7 януари. "Ръководството е отворено за нови преговори с представителите на синдикалните организации и стачните комитети, като се надяваме разума да надделее и да посрещнем задаващите се през годината тежки предизвикателства за изпълнение на заявките на консуматорите, като в същото време осигурим стабилността на енергийната система в страната", заявява в съобщението изпълнителният директор на мините инж. Евгени Стойков.


До конфликта се стигна в края на декември, когато синдикатите настояха от работодателя да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството. Според тях инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г.


От мини "Марица-изток" отново напомнят, че "в година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15% , като средната работна заплата в дружеството достигна 1550 лв". "На всички работници и служители в края на 2011 г. бяха изплатени разписаните в Колективния трудов договор парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лв. и коледни премии от над 1300 лв.", допълват от дружеството.


В съобщението обаче не е уточнено в какви граници варират заплатите на работниците и ръководните кадри.


В откритите рудници работят 7100 души. Трите рудника подават въглища на четири ТЕЦ-а, като най-големият от тях доставя 25% от електричеството за страната. През миналата година е достигнат рекорд в добива на въглища в 60-годишната история на държавното дружество, което е завършило финансовата година с печалба.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ''________До конфликта се стигна в края на декември, когато синдикатите настояха от работодателят да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството. Според тях изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г. ________''


  Стачкувайте и си търсете правата!!! На тези, които си оттеглят подписите, така им се пада. Успех !!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Преглед на профил
  yustal
  Рейтинг: 590 Гневно

  Ние живеем най зле в Европа, именно за това ,че не сме солидарни, не разбираме проблемите на хората от другите професии, а после това рекушира в поведението на представителите на други професии. Групов егоизъм, или как още да се нарече.
  В резултат ни мачкат като хлебарки по отделно. Някой отгоре си граби и граби... Какво можем добро да очакваме.
  Дали в БДЖ най виновни бяха обикновените работници, или шайка? Следващите кои ще бъдат? и така докато... Не желая да довърша!

  yustal
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Съгласно горните данни,работниците са получили заплати (+осигуровки) в размер на 250 млн лв.Това е половината от приходите.Предполагам,че има и други разходи.А да пуснат и малко данък и за бюджета.

 4. 4 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Нека да стачкуват хората. Щом имат сили... Повечето българи са доведени до такава апатия, че живеят на автопилот.

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Очевидно мениджмънта на мините е съвсем на "Ви" с приложимото право и с правната стачна среда. Изобщо, а и в частност.
  Четейки решението на арбитражния орган по чл.14 от ЗУКТС се сблъсквам с "аргументи" на Изпълнителния директор, които демонстрират общата правна "култура" на субекта управляващ едно от наистина богатите дружества в системата на НЕК.
  Инженеринът е решил да се облегне на познатата практика за шиканиране на процеса и е подходил стандартно. В смисъл, глупаво, та по шаблон. Инженер, кво да го правиш. Па и претенции има.
  Рекъл че:
  • не е запознат с предмета на спора;
  А ония, от арбитража счупили факсове, мейли и други модерни форми за комуникация, белким го запознаят кво става у мините. Навръх Новата година
  Рекъл още, че:
  • в искането не са посочени страните по процедурата, респ. - че изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" е страна по спора;
  То, страна по спора е юридическото лице, а представляващият го(инженеринът в случая) е отделен от него по особени начини, ама де да прави разлика физическото лице инженерин таз разлика.
  Та се оказва, че правната грамотност на некви миньори е по-висока от тази на мениджмънта...
  Накрая на процедурата пък се случва и класиката "нередовно призован":
  "В насроченото арб. заседание на 29.12.2011 г. стачният комитет се представлява от лицата, посочени в искането по чл. 14, ал. 1 от ЗУКТС и в протокола от арб. заседание.
  Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" ЕАД не се явява в арб. заседание и не изпраща представител."

  Тия, от арбитража, отсвирили идеята да прилагат врътките от ГПК и се произнесли. Сега инженеринът "обжалва" необжалваем акт, какъвто се явява решението на арбитражния орган по смисъла на ЗУКТС и риве по медиите...
  Некадърник.
  Този, ако съм в позицията да решавам(НЕК демек) ще го уволня за 24 часа. Само заради арбитражното решение.

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#5:"Graf"]Инженер, кво да го правиш. Па и претенции има. [/quote]-Защо обиждаш.
  Този е инженер колкото ЕмелЕтен ..Учел е за шефче.Работил е като шефче. В биографията си пише, че завърши топлотехника в "ТУ". Може и диплома да са му дали (горкото "МЕИ" даваше дипломи даже и на милиционери) но никога не е бил инженер. По скоро е нещо като специалист по „Организация и управление на бизнеса” от Стопанската академия „Д. А. Ценов”, гр. Свищов."-управленски кадър.
  Инж.-а си го слага за украса. Нещо като "доктор Стоичков".

 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Весело

  [quote#6:"acb16"] По скоро е нещо като специалист по „Организация и управление на бизнеса” от Стопанската академия „Д. А. Ценов”, гр. Свищов."-управленски кадър. [/quote]

  Викаш, управленец от СА "Свищов", с екстра, инж. по н'знам к'во си там, скимуца нечленоразделно, щото му спретнали кюляф нек'ви местни профсъюзи.... На интелектуално, та и процедурно равнище го прецакали миньорове и водачи на копаеща техника, оборудвани сал с дипломи да копат...
  Баф маа му и живот, па и интелектуален сблъсък...
  КрасАта...
  Управленска красАта...

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#7:"Graf"]Баф маа му и живот, па и интелектуален сблъсък[/quote]-- Не му е лесно на тъпунгерчето. Можеше да си върти кръчмичка или магазинче....Ама пустата управленска краста ..

 9. 9 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#1] от "ARRI"
  БРАВО!++++++++++

  Ала, бала!
 10. 10 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#5] от "Graf":
  [quote#5:"Graf"]Инженер, кво да го правиш.[/quote]
  Не, не така, щото по-тъпоумно от икономист нЕма! Щом Стив Ханке решил да премахва часовите зони, да прави така, че всяка дата от годината да е на един и същи ден, значи по-тъпо от това нЕма!
  Та по темата - СИНДИКАТИТЕ МОГАТ САМО ДА АКАТ И ТОВА СЕ СЛУЧВА ПРИ ВСЯКА СТАЧКА! НИКАКВА НЕ Я ВЪРШАТ!!! Боже, какви глупости говоря!
  Имали някакви финансови претенции по отношение на мини "Марица-изток" във връзка с някакво договаряне на заплатите! А и още нещо, 9-те години предсрочна реформа като идея е с огромно удоволствие подписана от тях!

  Ала, бала!
 11. 11 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Към 10 - за пенсионната реформа иде реч!

  Ала, бала!
 12. 12 Профил на говедар
  говедар
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#5] от "Graf":
  Па си дрънкат в на инжанеро в главочо едни болчита, па то горкото си мисли, че са стотинке!

  Кораба бавно потъва.. Без паника ИМА ВОДА ЗА ВСИЧКИ!
 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  [quote#10:"ivohammer"]Не, не така, щото по-тъпоумно от икономист нЕма![/quote]

  Па нали това си хортуваме с колегата горе..
  Чудим се, ония, дето управлява и представлява ММИ ЕАД кво е. Щото било нещо мелез между продуктите на Свищов и ВМИ Ленин...
  Абе, ти да не си инж., та така скачаш на клона?

  Ecrasez l’infâme
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#14] от "ivohammer":

  Уффф..
  Олекна ми..
  Обещавам, повече няма и да си го помисля за инж.-то..

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK