Митрополит Галактион е участвал в ръководството на тъканна банка

Старозагорският митрополит Галактион

© Дневник

Старозагорският митрополит ГалактионСтарозагорският митрополит Галактион е бил член на Съвета на директорите на "Тъканна банка остеоцентър България" ЕАД, показва справка в Търговския  регистър.


Като предмет на дейност на дружеството е записано "извършване на специфични дейности, свързани с вземане на тъкани и клетки за преработка или присаждане и/или органи за преработка, както и изследване, съхраняване и преработване на органи, тъкани и клетки с медицински цели, извършвани от лекар с помощта на други специалисти".


Галактион обаче не е взел нито стотинка от работата си за тъканната банка, коментира пред "24 часа" шефът на тъканната банка д-р Румен Хичев. Той уточнява, че Галактион сам се отказал от участието си в дружеството заради скандали, свързани с него.
Вчера президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че един от владиците имал частна фирма за трансплантация на органи. Повод за разкритието му стана позицията на Светия синод, свързана с ин витро процедурите и сурогатното майчинство.


"Аз не искам да разклащам основите на църквата, но няма как да отречем, че част от тези хора имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите - в бившата Държавна сигурност", заяви Тренчев в интервю за Би Ти Ви.


Софийският градски съд вписва Галактион Любенов Табаков в съвета на директорите на дружеството на 21 ноември 2007 г. Участието на митрополита в него е заличено през през март 2010 г.


Галактион е бил игумен на Бачковския и на Рилския манастир и викарий на Старозагорска епархия. Защитава докторат по богословие в Руската духовна академия в Москва, пише още "24 часа". Специализирал е в Германската духовна академия в Регенсбург. През 1995 г. с решение на Светия синод е назначен за председател на църковния съвет на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".


Един мандат Галактион е депутат в парламентарната група на СДС в 36-ото обикновено народно събрание. Оказва се сред депутатите, сътрудници на бившата ДС, чийто списък бе оповестен на 4 септември 2007 г. от Комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност. Той бил с псевдоним Мишо и като агент работел по задачи, поставени от VI, III и I управление. Митрополит Галактион е вербуван на 23 септември 1981 г. от оперативния работник Петър Хайтов и до 2007 г., когато го оповестяват като агент, не е бил снет от отчет.Тъканната банка събираше роговици, сухожилия, костен материал, който се обработваше и присаждаше на болни. Тя беше обвинена в бизнес с мъртъвци, уточнява "24 часа". Към ден днешен тя вече е с променен статут, не е част от търговското дружество "Остеотех", а работи като неправителствена организация. Хичев не успя да си спомни точно как се е стигнало до привличане на Галактион към банката за тъкани за трансплантации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK