Митрополит Галактион е участвал в ръководството на тъканна банка

Старозагорският митрополит Галактион

© Дневник

Старозагорският митрополит ГалактионСтарозагорският митрополит Галактион е бил член на Съвета на директорите на "Тъканна банка остеоцентър България" ЕАД, показва справка в Търговския  регистър.


Като предмет на дейност на дружеството е записано "извършване на специфични дейности, свързани с вземане на тъкани и клетки за преработка или присаждане и/или органи за преработка, както и изследване, съхраняване и преработване на органи, тъкани и клетки с медицински цели, извършвани от лекар с помощта на други специалисти".


Галактион обаче не е взел нито стотинка от работата си за тъканната банка, коментира пред "24 часа" шефът на тъканната банка д-р Румен Хичев. Той уточнява, че Галактион сам се отказал от участието си в дружеството заради скандали, свързани с него.
Вчера президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че един от владиците имал частна фирма за трансплантация на органи. Повод за разкритието му стана позицията на Светия синод, свързана с ин витро процедурите и сурогатното майчинство.


"Аз не искам да разклащам основите на църквата, но няма как да отречем, че част от тези хора имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите - в бившата Държавна сигурност", заяви Тренчев в интервю за Би Ти Ви.


Софийският градски съд вписва Галактион Любенов Табаков в съвета на директорите на дружеството на 21 ноември 2007 г. Участието на митрополита в него е заличено през през март 2010 г.


Галактион е бил игумен на Бачковския и на Рилския манастир и викарий на Старозагорска епархия. Защитава докторат по богословие в Руската духовна академия в Москва, пише още "24 часа". Специализирал е в Германската духовна академия в Регенсбург. През 1995 г. с решение на Светия синод е назначен за председател на църковния съвет на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".


Един мандат Галактион е депутат в парламентарната група на СДС в 36-ото обикновено народно събрание. Оказва се сред депутатите, сътрудници на бившата ДС, чийто списък бе оповестен на 4 септември 2007 г. от Комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност. Той бил с псевдоним Мишо и като агент работел по задачи, поставени от VI, III и I управление. Митрополит Галактион е вербуван на 23 септември 1981 г. от оперативния работник Петър Хайтов и до 2007 г., когато го оповестяват като агент, не е бил снет от отчет.Тъканната банка събираше роговици, сухожилия, костен материал, който се обработваше и присаждаше на болни. Тя беше обвинена в бизнес с мъртъвци, уточнява "24 часа". Към ден днешен тя вече е с променен статут, не е част от търговското дружество "Остеотех", а работи като неправителствена организация. Хичев не успя да си спомни точно как се е стигнало до привличане на Галактион към банката за тъкани за трансплантации.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 442 Неутрално

  При такива православни попове КРИВОСЛАВНИ НИ НЕ ТРЯБВАТ.

 2. 2 Профил на boromy
  boromy
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Аман от далавераджии !
  И то все "безплатно " и на " ползу роду " ...

  ТУК СЪМ ! И ЩЕ БЪДА !... Милиционерщината няма да успее да ми запуши устата! Защото казвам ИСТИНАТА !!!
 3. 3 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  а така дядо попе.
  Срам нямаш ли? Време да те разпопят, в катрана, перушината и вързан на магаре да те изгонят.

 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Тоя Галактион бетер Менгеле се оказа...

 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1381 Весело

  Един мандат Галактион е депутат в парламентарната група на СДС в 36-ото обикновено народно събрание. Оказва се сред депутатите, сътрудници на бившата ДС.
  ...........
  Попе, м...цтата ти шумкарска. Приготвил съм ти едно малко казанче, ще те обезкостя най-напред, че големият търбух не моиж го побере ,а после къкрене докато Вселената не се разпадне - пък не е предвидено да се случи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1367 Весело

  [quote#3:"gesch18"]Срам нямаш ли? [/quote]

  Що да го е срам, той е чел молитви за душите на донорите.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "...Оказва се сред депутатите, сътрудници на бившата ДС, чийто списък бе оповестен на 4 септември 2007 г. от Комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност. Той бил с псевдоним Мишо и като агент работел по задачи, поставени от VI, III и I управление...."
  Какво повече, защо някой очаква нещо различно от него, просто не разбирам???

 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1381 Весело

  "Митрополит Галактион е вербуван на 23 септември 1981 г. от оперативния работник Петър Хайтов и до 2007 г., когато го оповестяват като агент, не е бил снет от отчет."
  ...........
  Ха-ха, ченгасарииии, рмижавите ви схемички са ясни за чичо ви Андрей. Вербуват го на 23.09., а 1 седмица по-късно го катапултират в Регенсбург да "специализирал", пък аз доколкото знам , там е имало средище на българската емограция - царска. Явно ги е изповядвал, събирал е дарения за "мати дс-Болгария", прехвърляне на имоти, които са били полунационализирани и тям подобни "църковни" занимания.
  "От 1 октомври 1981 г. до 30 ноември 1982 г. специализира в Източния църковен институт в Регенсбург (Германия)."
  Мишооооо, мишок смотан....

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  Опевестеното за Галактион, показва колко необходима е проверката за принадлежност към КДС. Всъщото време става ясно защо са уплашени поповете с пагони от тази проверка. Публикуваното писмо на "интетектуалци" пък е жива демонстрация на все още живата съгласуваност в действията на "бившите" сътрудници от тази страшна комунистическа институция.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на munsterspatz
  munsterspatz
  Рейтинг: 768 Разстроено

  И значи к'во ся, освен да маскираш една кука на депутатин, се оказа много приятно и удобно да го маскираш и на божий наместник! Само да пази господ миряните, че с тия вълци в стадото!

 11. 11 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  ++++ Точно се готвех да напиша нещо в този дух.

  PHILIP
 12. 12 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":

  или си мисли че срама е вид манджа от вечерната му трапеза

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Ето това е разликата между дякон Игнатий и дякон Шумкарий.
  Единият си дава живота за България, другият й взима органите и ги продава .
  Цялият държавен апарат е в ръцете на ДС. От медиите, през Парламата, Съдилищата, Висшите инстанции, Министерствата, та до поповете.
  Затворен кръг. Ядоса те някой висш държавен чиновник, отидеш при попа да се оплачеш, той пък напише донос до същият този чиновник , а ти намираш в пощенската кутия писмо, в което пише , че твоята работа, много сжаляваме , ама няма да стане.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Като гледам другите имена в Съвета на директорите на "Тъканна банка остеоцентър България" ЕАД, ми се струва, че дядо Галактион е там по-скоро в качеството си на тамплиер, а не на митрополит на БПЦ.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Нима в светото писание е казано да се уповаваме на посредници във верата си ? Че с какво да са по-долу в похотта си,от нас, обикновените миряни, та да ги съдим в некво привидяно лицемерие. Нима сме по-малко хищни в сребролюбието си?

 16. 16 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Това е същият Галактион (агент Мишо) който направи (срещо подобаващо заплащане естествено) Слави Бинев архонт. Славно житие и страдание имат нашите митрополити.

  Интересно е, че до 2007 г., когато го оповестяват като агент, не е бил снет от отчет и най-вероятно още работи за специалните служби и снася информация.

  Кирил Кирилов
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  До коментар [#15] от "hasmokar":
  Именно, защото се пишат водачи в църквата, те трябва да са най-чисти. От друга страна трябва да се подчертае колко долна и нечовешка е била службата им към ДС. Човекът отиде да се изповяда, а те са го топели пред червените ченгета.
  Виж пост # 8

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Кой си нема глава на раменете, да си го водят.И слепците се оправят, щото имат уши да чуват.

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Старозагорският митрополит Галактион е бил член на Съвета на директорите на "Тъканна банка остеоцентър България" ЕАД?

  УСТАВ на Българската православна църква - Българска патриаршия
  Чл. 7. (1) Епархийските митрополити на Българската православна църква - Българска Патриаршия канонично се намират под прякото ръководство и надзор на Светия Синод, който утвърждава каноничния им избор и до него се отнасят направо. (2) При богослужение епархийските митрополити поменават името на Българския патриарх и Светия Синод, а при вдовство на патриаршеския престол - Светия Синод.
  Чл. 8. Законодателната власт в Българската православна църква - Българска Патриаршия се упражнява от Църковния събор, който се състои от архиереите и от избрани по реда на този Устав клирици и миряни.
  Чл. 9. Върховната съдебна и управленска власт на Българската православна църква - Българска Патриаршия се упражнява от Светия Синод.
  Чл. 81. (1) Епархийският митрополит като апостолски приемник има духовната, църковната и административната власт в епархията. Той има цялата пълнота на йерархическата власт в делата на вярата и нравствеността, свещенодействието и пастирската грижа.
  (2) Епархийският митрополит управлява епархията си съгласно разпоредбите на свещените канони на Православната църква, настоящия Устав и решенията на Светия Синод.
  Чл. 189. Църковно провинение е всяко умишлено или по непредпазливост извършено деяние против вярата, каноните, правилата на светата Православна църква и настоящия Устав.
  8. симония - приемане или даване на духовен чин, звание или отличие срещу облаги
  19. приемане на нецърковна длъжност без разрешение на съответната духовна власт;
  Чл. 206. (1) Клириците на Българската православна църква - Българска Патриаршия носят дисциплинарна отговорност при виновно осъществяване на дисциплинарни простъпки.
  (2) Дисциплинарната отговорност на свещенослужителите не изключва носенето на друг вид отговорност.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "Кирил Кирилов":
  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=994348
  Чл. 189. Църковно провинение е всяко умишлено или по непредпазливост извършено деяние против вярата, каноните, правилата на светата Православна църква и настоящия Устав.
  8. симония - приемане или даване на духовен чин, звание или отличие срещу облаги
  За пет години 19 богаташи станаха архонти

 21. 21 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Агент на ДС бе натоварен от църквата да разследва престъпленията на ДС
  “Мишо”, на когото синодалните старци още през 1998 г. бяха възложили да изготви списък с имената на свещениците, избити след 1944 г., се изгаври за втори път с паметта им. Подигра се на:

  • архимандритите Ириней, Паладий и Наум, убити няколко дни след 9 септември без съд. (Прегрешението на първия било, че превел книгата на румънския богослов Йорданеску “Християнство и комунизъм”.)

  • отец Стефан Тафров, умъртвен на 6 октомври същата година по особено жесток начин. (Тялото му било извадено от планинска река, оглозгано от кучета.)

  • още 20 селски свещеници, пребити с тояги, като Василий Дочев, Христо Стоименов, Иван Дреновски, Никола поп Тасев и др.

  • разстреляния за проповед от амвона на 8 ноември 1948 г. Неврокопски митрополит Борис. (По тъжна ирония на съдбата убиецът на Борис е разпопен свещеник от собствената му епархия.)

  • Врачанския митрополит Паисий, подложен на нечовешки унижения в затвора. (Заедно с бъдещия патриарх Кирил, който за “късмет се оказва съученик на Вълко Червенков, двамата са яздени като магарета и са принуждавани да лъскат нужниците.)

  Митрополитът от ДС не пожали “паметта” и на битите в ареста епископ Николай, по онова време ректор на Софийската духовна семинария; архимандрит Йосиф, тогава секретар на Светия синод; протосингела на Русенската митрополия Василий, изпратен в лагер заради дочута критика срещу новата власт; изчезналия безследно през 1949 г. протосингел на Софийската митрополия архимандрит Мирон, чиято единствена “вина” била възстановяването на мирската организация “Християнски братства”. Някогашният наместник-председател на Светия синод дядо Стефан, свален от поста през 1948 г., лишен от епархия и арестуван на 20 декември 1948 г. (тогава той бил тежко болен и се наложило да го пренесат до милицията на носилка) също беше подобаващо “почетен”...
  http://www.pravoslavie.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%E2%80%9C%D0%91%D0%9F%D0%A6%E2%80%9D

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 670 Любопитно

  Червената мафия в България
  Партийна дисциплина означава: не се осмелявай да мислиш това, което мислиш, одобрявай всичко безпрекословно и повтаряй онова, което идва отгоре.
  Валерий Тарсис, „Синята муха“
  http://chitanka.info/text/9567/16
  За развитието на криминалните обществени структури в България има безспорни по рода си индикатори. Това са онези държавни институции, които по времето на комунизма използваха мафията за политическо оръжие.
  Факт е, че още в началото на 80-те години КГБ в Русия събира много видни престъпници, които по-късно стават известни мафиотски босове. В миналото КГБ подкрепя различни субекти от сенчестия бизнес, като им осигурява фирми и пари. Така, от една страна, престъпните организации могат да бъдат инфилтрирани, а от друга — да бъдат поставени в услуга на КГБ, например, за да ликвидират противниците на системата.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  Прав е Югозомбито да твърди че Дневник манипулативно публикува негативни публикации за попщината. От къде на къде трябва да стане всеизвестно че въпросния митрополит бил шестак, вербуван през 81 и все още неснет от отчет, питам аз?!?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 24. 24 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 989 Весело

  "Галактион обаче не е взел нито стотинка от работата си за тъканната банка, коментира пред "24 часа" шефът на тъканната банка д-р Румен Хичев."
  Да ни е живо и здраво отчето.
  Какъв хуманист само! Той за хората го прави човечецът, а му спрятат скандал и петнят чистичкото му име. Може ли такова нещо?

 25. 25 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#23] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Моше, има сфери от общественият живот където трябва да си чист. Според тебе морално ли е такъв човек да бъде духовен пастир?

 26. 26 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#21] от "Gouverneur général":

  Браво за инфото! Нека младите никога не забравят какво са правили другарите комунисти - бащите на Станишев и прочие.
  А сега в църквата са навряни доносници служили на тази партия, която е избивала религиозни дейци и е унищожила християнските добродетели в човешката душа. За това още ще плащаме като народ.

 27. 27 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#25:"drago62"]Според тебе морално ли е такъв човек да бъде духовен пастир? [/quote]
  Вместо "Весело" съм кликнал погрешно на "Разстроено", та не се разбира веднага сарказма, подигравката, в моя коментар #23. Прочети пак коментара и ще разбереш мнението ми. Въпреки че според някои хора тук, нямам право да коментирам золумите православната попщина.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Евала бе църквата! Това е направо мафия бе! Търговия с органи, подаръци Линкълни, купища попове с досиета в ДС. За каква духовност говорим изобщо!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK