Столичната община ще поставя чипове и на бездомните кучета

Бездомни кучета се разхождат из София въпреки обещанието да бъдат премахнати всички бездомни кучета от столицата до 1 февруари 2011

© Георги Кожухаров

Бездомни кучета се разхождат из София въпреки обещанието да бъдат премахнати всички бездомни кучета от столицата до 1 февруари 2011Столичната община ще поставя чипове и на бездомните кучета, за да контролира дали животното е било подложено на кастрация и коя фирма я е направила. Това съобщи днес по време на отриване на детска градина кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "Ако се окаже, че някое кастрирано куче е забременяло, ще можем да намерим съответния носещ отговорност и той да си получи санкцията", допълни тя. 


От началото на 2012 година влезе в сила задължителното условие за поставяне на чип на всички домашни кучета. В момента текат и проверки на общината.


Другата насока в решаването на един от вечните проблеми в столицата е "дисциплинирането на собствениците на домашни кучета, защото повечето от бездомните кучета са бивши домашни". Фандъкова обеща да продължи контролът и в ромските махали.
За тази година общината предвижда и нови мобилни клиники и приюти. "Проектът за най-големия приют в район Кремиковци беше готов, но за съжаление стойността му се оказа доста висока и засега е спрян", обясни Фандъкова. Проектът се реализира и от министерството на земеделието, което контролира по закон работата с бездомните кучета.


През миналата година беше удължен срокът за прибирането на безпризорни животни. Той беше преместен до 2015 година, след като на 1 февруари 2011 година проблемът все още беше нерешен в повечето общини в страната. През лятото Фандъкова обеща, че до 2-3 години бездомните кучета ще намалеят значително.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK