Граждани благодариха на Гавриил за променената позиция на църквата към ин витрото

Граждани благодариха на Гавриил за променената позиция на църквата към ин витрото

© Красимир ЮскеселиевФондация "Искам бебе" и сдружение "Зачатие" изказват благодарността си към Ловчанския митрополит Гавриил за промяната в позицията на Светия синод на Българската православна църква към процедурата ин витро, съобщи БТА.


След като на 31 декември Светият синод разпространи становище, с което осъди асистираната репродукция и сурогатното майчинство, вчера църквата внезапно смекчи позицията си и уточни, че всъщност приема метода ин витро.


Преди това да бъде отразено в официалното становище на Светия синод, уточнението беше направено тъкмо от ловчанския митрополит Гавриил, който даде интервю за БНР.


"Надяваме се да се покае истинският виновник за това, че ръководството на православната ни църква е било подведено, като са му били предоставени неверни факти, които не дават точна представа за използваните от съвременната медицина методи", се казва в позицията на неправителствените организации, изпратена до медиите.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В качеството му на православен ПАПА ли благодарят лично Нему.
  Нещата около изцепките на Централния Комитет на БПЦ вече започват да придобиват уродливите черти на гротеската.

 2. 2 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Аз като православен християнин празнувах Рождество христово ! Дева Мария е заченала непорочно, нали така ... Ангелът я зарадвал с благата вест, нали така ... тя износила и родила синът Божи, нали така ... е, аз ако продължа в тази логика, ще взема да я докарам до сурогатното майчинство, нали така ... или бъркам ???

 3. 3 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хайде сега да се покаете, за дето не вярвате в това което проповядвате

 4. 4 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Просто опит за отклоняване на вниманието от темата за злоупотребите на висшия клир към нещо, за което е ясно, че църквата може да бъде обвинена единствено в консерватизъм.
  Личи си школата на ДС.

 5. 5 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "pavelsilistra": Това колко си православен си личи по "интерпретациите" ти...то и дявола така чете Евангелието....износила и родила.....ГЛУПОСТИ. Св. Богородица е заченала и е родила. Тук е съществения момент, ама дай ви на вас да ръсите простотия след простотия.

 6. 6 Профил на gunio
  gunio
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да се премахне алинея З от член 13 на Конституцията, защото така всички - вярващи и невярващи, православни и друговярващи храним насила паразитния църковен клир, ударил го на келепирджилък и содомия.

  Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.

  (2) Религиозните институции са отделени от държавата.

  (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

  (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  А, с "интелектуалците" кво прайм ???

 8. 8 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "gunio":

  Ако тук има нещо паразитно, то това са глупаците, като теб, които дърпат назад държавата с простията си.

 9. 9 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Ти нещо хунбейвин ли го раздаваш?

 10. 10 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#5:"alex_ks"]...то и дявола така чете Евангелието....[/quote]

  Разбира се моя коментар 2 беше една мнооого свободна интерпретация (Дано ми прости който трябва) ! Говорех за непорочното зачеване на Дева Мария и мисля, че от медицинска (не религиозна) гледна точка не съм много далече от истината ... А иначе като е заченала, нормално е 9 месеца да го е износила това дете преди да го роди (погледни религиозния календар от Благовещение до Рождество) .... както и да е ! Надявам се, който е искал да е разбрал какво имам в предвид, а то е че Българската Православна Църква не е на страната на правото (този път) - надявам се това да не ме прави лош-лош православен християнин !

 11. 11 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavelsilistra":

  Ами не е така. Няма нищо сурогатно или инвитро в случая дори и от "медицинска" гледна точка. Никой не е използвал св. Богородица да износва дете на други майка и баща, нито пък някой й е вкарал готов ембион в тялото.

 12. 12 Профил на legalize_it
  legalize_it
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Мението им не се е променяло, хората са неграмотни и даже не си правят труда да прочетат за какво става на въпрос. Просто изкараха част от текста на първата страница, защото хората са неспособни да обръщат страници и да четат по дълъг текст от 10 изречения и за това изкараха есенцията най-отпред ... друг е въпроса, че след като не сте християни, какво ви интересува какво казва църквата...

 13. 13 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "pavelsilistra":

  Големи глупости си написал. Първо, Христово се пише с главна буква. Второ, Син Божий също се пише с главна буква. Трето, Дева Мария не е родила Сина Божий. Синът Божий или Бог Слово е второто Лице на Бога и се ражда предвечно от Бог Отец. А Пресвета Богородица ражда Богочовека Иисус Христос. Затова Църквата казва, че на Рождество Христово Синът Божий стана Син човешки. И четвърто, както съвсем правилно казва и alex_ks, никой не е вкарвал готов ембрион в тялото на Пресвета Богородица, тъй че зачеването на Благовещение няма нищо общо със сурогатното майчинство.

  А понеже казваш, че си православен християнин, да те питам още нещо. Одобряваш ли начина за вземане на семенна течност от мъжа, която после се използва за изкуствено оплождане? Предполагам си чувал как става - влизаш в една стая с налепени снимки на голи мацки и почваш да се самозадоволяваш.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 14. 14 Профил на legalize_it
  legalize_it
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#13] от "Глас на викащ в пустинята":

  хубаво го каза... тези неща и цялата обосновка са в Становището, но на никой не му се чете... да не говорим, че за да може да се разбере трябват поне малко вяра в Бог и малко знания...

 15. 15 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#11:"alex_ks"]Никой не е използвал св. Богородица да износва дете на други майка и баща, нито пък някой й е вкарал готов ембион в тялото. [/quote]

  Поради тайнството на непорочното зачатие и липсата на медицинско ( и научно ) розяснение на това зачатие, всякакви интерпретации са възможни .. Нека да спрем с тази тема, че наистина навлизаме в анатемосани води ...

 16. 16 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#13:"Глас на викащ в пустинята"]Големи глупости си написал.[/quote]

  До коментар [#14] от "legalize_it":

  Виноват ! Както вече казах в коментар 10 "коментар 2 беше една мнооого свободна интерпретация (Дано ми прости който трябва) ! " Колкото до останалото отговорил съм на alex_ks
  в коментар 15 . Хайде мир да има ...

 17. 17 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "pavelsilistra":

  Знаеш ли, че тези "свободни интерпретации" са угодни точно на едни определени сили?

 18. 18 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#17:"alex_ks"]Знаеш ли, че тези "свободни интерпретации" са угодни точно на едни определени сили? [/quote]

  Не знам какво точно имаш в предвид ! Идеята ми беше, по малко по нетрадиционен начин да изразя несъгласието си със скованата си в стереотипи Българска Православна Църква и наистина не съм искал да обидя или засегна някого ... Явно не се получи Много българи християни се молят за дете (доколкото знам над 200 000 български семейства страдат от това нещастие) и считам, че е редно Църквата да подкрепи човешкото щастие да имат рожба ... според мен това е богоугодно !

 19. 19 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Виж, нито ме засягаш, нито ме обиждаш. Аз не съм някакъв талибан, който да се засяга и да мъсти за подобен род "обиди". Работата е там, че в Православието няма място за "нетрадиционни интерпретации", защото казаното там е непреходно и не подлежи на ревизия. В този смисъл, не виждам за каква "скованост в стереотипи", можем да говорим по отношение на Православието.
  Самият Христос е казал: "...Небе и земя ще премине, ала думите Ми няма да преминат." След тези думи, ако считаш себе си за православен християнин, не виждам какво можеш да добавиш и да актуализираш.
  Изборът обаче си е изцяло твой. Ти си решаваш каква позиция да заемеш.

 20. 20 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "pavelsilistra":

  Коментар [#19] беше за теб!

 21. 21 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#19:"alex_ks"]казаното там е непреходно и не подлежи на ревизия[/quote]

  Всичко тече, всичко се променя. И с времето и думите се тълкуват по различен начин, важно е ценностите и принципите да остават. Точно поради различното тълкуване на Библията съществуват различни християнски течения - католицизъм, православие и т.н... Преди година Папа Бенедикт ХVІ за първи път разреши на католиците "в отделни случаи" употребата на презервативи, представи си каква промяна е това за християнството ! Църквата не е безгрешна и трябва да се променя за да бъде адекватна на обществото в което съществува. В противен случай ще се изолира и отчуждена от търсещите вярата хора ... Това е моята позиция .

 22. 22 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "pavelsilistra":

  Нищо подобно. Как може да променяш тълкуванието на думите и в същото време, да твърдиш, че ценностите и принципите си остават същите? Православието не съществува, заради някакво "различно тълкувание". То не се е променяло. Заради различни тълкувания са се отделили католиците, а после от тях и протестантите.

 23. 23 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Пак ще се повторя :
  [quote#21:"pavelsilistra"]Църквата не е безгрешна и трябва да се променя за да бъде адекватна на обществото в което съществува. В противен случай ще се изолира и отчуждена от търсещите вярата хора ... Това е моята позиция . [/quote]

  Разбира се това е мое мнение !

 24. 24 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "pavelsilistra":

  Я дай да започнем отначало. На теб известно ли ти е, кой е Главата на Църквата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK