"Атака" ще се бори за пари и срещу дубльори

От днес "Атака" започна постоянен протест пред сградата на Министерския съвет заради намалената държавна субсидия, която довела и до спирането на партийния вестник.

© Георги Кожухаров

От днес "Атака" започна постоянен протест пред сградата на Министерския съвет заради намалената държавна субсидия, която довела и до спирането на партийния вестник.От "Атака" ще оспорят пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта на финансовия министър Симеон Дянков за разпределяне на държавната субсидия между парламентарните партии през 2011 г. Заканиха се да атакуват и в Конституционния съд принципа "парите да следват депутата" и предупредиха отцепниците да не бързат да харчат сумите, които ГЕРБ им връща обратно, за да не се наложи да ги възстановяват. 


На пресконференция, свикана от партийното ръководство и журналисти от вестник "Атака" заради спирането на изданието, лидерът Волен Сидеров обяви, че това се налага, тъй като двойно е намаляла субсидията. През миналата година 11 депутати напуснаха парламентарната група и тя се озова пред разпад на ръба на минимума от 10 членове. Шест от отцепниците са декларирали принадлежност към ГЕРБ, очаква се други четирима да ги последват, а един е минал към БСП.


"Наказателна операция" заради критиките на "Атака"
Сидеров за пореден път нарече ГЕРБ и премиера Бойко Борисов "крадци", призова да върнат парите, които се полагат на "Атака" и ги обвини в налагане на цензура, "защото действията им водят до закриване на единствената трибуна на "Атака". Това е наказателна операция на Цветанов и Борисов заради критиките ни към тях, заяви още той.  Декларира, че ще направи всичко възможно вестникът скоро да тръгне отново и да не спира новооткритата през септември партийна телевизия "Алфа".


Сидеров напомни и признанието на вътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов от миналата седмица, че парите от държавната субсидия, която независими народни представители прехвърлят към управляващите, се връща обратно на съответните депутати. Около 17 хил. лв. на месец се полагат за един депутат, избран от "Атака". Не стана ясно обаче дали ще предприеме някакви действия срещу Цветанов.


В същото време юристът и депутат от "Атака" Явор Нотев каза, че партията ще оспори във ВАС заповедта на Дянков, с която се възпроизвежда принципът в закона за политическите партии субсидия отцепниците като независими депутати да декларират принадлежност към друга партия и на нея да се превежда субсидията. Според Нотев тази възможност е дадена само за партиите, които са в една предизборна коалиция. По думите му е абсурдна тази корупционна схема, по която срещу 17 хил. лв. на месец напусналите депутати продават волята си.


Нотев напомни, че РЗС на Яне Янев, чиято субсидия също се стопи наполовина, след като петима депутати я напуснаха и декларираха принадлежност към ГЕРБ, вече обжалва пред ВАС методиката на изчисляване и размера и начина на изплащане на субсидията.


"Атака" ще се обърне и към омбудсмана заради нарушени права на избирателите на "Атака", които са гласували "за идеите и ценностите на партията, но се оказват излъгани, тъй като отцепниците подменят волята им и гласуват с ГЕРБ". "Надяваме се, че той ще защити българските граждани, които се оказаха подведени да пълнят джобовете на Ники, Пешо, Гошо", заяви Сидеров.


Той добави, че ако се наложи, ще атакува и в Конституционния съд "перверзния текст" за "деклариране на принадлежност". За целта ще  разчитат на подкрепа от БСП, ДПС и РЗС. Нотев пък предупреди колегите си отцепници да не бързат да харчат парите, които ГЕРБ им връща, защото ако бъде обявен за противоконституционен принципът, сумата трябва да бъде възстановена.


Сценарият "ПсевдоАТАКА"


Лидерът на "Атака" каза още, че се работи по въпроса сегашната парламентарна група да се разпадне, като я напусне още един депутат и след това да се "подмени с псевдогрупа". "Цветанов работи по този въпрос да се създаде псевдонационалистическа формация, на която да не е начело Волен Сидеров, защото не могат да го дирижират", заяви председателят на "Атака".


"Те не могат откраднат името ми, книгите ми, действията ми, въпреки опитите им да изместят "Атака", ще видим кой кого", закани се Сидеров.


Според Нотев парламентарният правилник не дава възможност на вече обявени за независими депутати да формират каквато и да е парламентарна група. Той обаче допусна, че ръководството на парламента може да разтълкува погрешно правилника и да разреши "псевдоАТАКА", след като се вижда как грубо се показва законът за политическите партии.


Още след напускането на четирима депутати в края на миналата година се заговори, че отцепниците се готвят, ако групата се разпадне, да я възстановят без Сидеров. Те обаче все още изчакват дали групата ще се разпадне и водят юридически консултации възможно ли е след това да я възстановят. "Заподозрените" за напускане Огнян Стоичков и Николай Пехливанов отказват да имат подобни намерения, засега.


В същото време се подсилиха слуховете, че евродепутатът от "Атака" Слави Бинев, който от дълго време е в обтегнати отношения със Сидеров, смята да прави нова партия. "Ако се наложи, готов съм на тази стъпка", коментира той пред "Дневник" преди конгреса на "Атака" на 21 декември. Сега каза, че "в новогодишните поздравления много хора го натискали да прави партия", но все още обмислял.


Без значение дали ще могат да основат своя парламентарна "Атака", за отцепниците е достатъчно, че с разпада на групата на Сидеров той ще бъде лишен от възможността да чете декларации от трибуната на Народното събрание, като независим ще има по-малко време за изказвания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK