Стрес тестовете ще помогнат за одобрение на техническия проект на "Белене", обяви шефът на АЯР

Стрес тестовете ще помогнат за одобрение на техническия проект на "Белене", обяви шефът на АЯР

© Надежда ЧипеваДокладът от извършените стрес тестове на АЕЦ "Белене" ще помогне при одобрението на техническия проект на централата, коментира днес Сергей Цочев, директор на Агенцията за ядрено регулиране, след като ръководството й представи резултатите от стрес тестовете на АЕЦ «Козлодуй» и АЕЦ «Белене» по критерии на Брюксел.


"Ще си свършим добре работата, не се чувстваме обвързани от датата 31 март, когато изтича срокът на последното подписано между Русия и България споразумение за удължаване срока на договора за изграждане на АЕЦ "Белене", допълни Цочев, цитиран от БТА.


В началото на юни Цочев каза, че проектът за АЕЦ «Белене» няма да минава тези стрес тестове.
Той обясни, че според резултатите от тестовете проектът АЕЦ "Белене" притежава параметри на АЕЦ от поколение три плюс - комбинация от активни и пасивни защити, която в голяма степен предотвратява възникване на аварии, а при възможни щети ги минимизира.


Ядреният регулатор е в напреднала фаза по одобрение на техническия проект, събрана е цялата необходима документация, но няма определен срок кога проектът ще бъде одобрен, посочи Цочев.
На въпрос дали АЯР е разглеждала възможността за изграждане на 7 блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" Сергей Цочев отговори, че това никога не е обсъждано с агенцията.


Пред държавната телевизия тази сутрин министърът на икономиката Трайчо Трайков каза:
"Нормалната логика е нов блок в "Козлодуй" да има. Един нов блок ще струва по-малко от половин нова централа на ново място". Трайков потвърди и че се работи по удължаването на експлоатационния живот на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", което е един от основните приоритети на правителството.


"Това трябва да е предхождано от решение на правителството, а такова решение още няма», обясни процедурата Цочев.


В същото време за АЕЦ "Белене" има одобрена площадка, има решение на правителството, което не е отменяно, има и искане на лицензианта НЕК за одобрение на технически проект на централата, 
коментира Цочев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK