Вежди Рашидов: Най-неприятното съсловие са гейовете (допълнена)

Вежди Рашидов

© Красимир Юскеселиев

Вежди РашидовМинистърът на културата Вежди Рашидов признава в интервю, че не харесва гейовете. Изказването му по техен адрес е публикувано в бр. 5 на списание Biograph от януари 2012 г. Изданието публикува интервю на Валерия Велева (сега зам. главен редактор на "Преса") с Вежди Рашидов по случай неговата 60-годишнина.


"Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа", заявява пред списанието скулпторът.


Изказването му е в отговор на въпрос дали у него има нещо бейско по отношение на жените. Рашидов обяснява: "Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и на движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит. Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа."
"Дневник" потърси Рашидов за коментар и той заяви, че това изказване било от старо интервю, когато не бил министър, а сега като такъв много се пазел какво говори. "Но на 40 години какво съм мислил, ми сигурно може и така да съм мислил, може пък някой гей да ме е ядосал", каза той (ако откъсът е от 2001г. обаче той е бил на 50 години - бел.ред.). Пълните отговори четете в разговора с него: "Не мога да ви кажа днес какво мисля за гейовете, може пък и да ги обичам вече".


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 2791 гласа

  1. 1. Не е редно министър да дава такива оценки. (25.76%)
  2. 2. Това е дискриминация, да си подаде оставката. (37.91%)
  3. 3. Всеки има право да изразява мнение. (32.82%)
  4. 4. Нямам мнение. (0.61%)
  5. 5. Друго. (2.90%)


Валерия Велева, автор на интервюто обясни пред "Дневник": "Това интервю е със скулптора, не с министъра Вежди Рашидов. То е лично, не проблемно. Правя разлика между политическо, лично и проблемно интервю. В личните нямам намерение да внушавам собственото си мнение на събеседниците, въпросът е те да изразят позициите си. Не искам да споря с тях, а да ги покажа като хора, като личности. С подобни реакции рискуваме да затворим искреността на     публичните фигури. Ако Вежди Рашидов беше предприел като министър действия срещу гейовете или срещу която и да е социална група, то тогава наистина би имало проблем. Но да цензираме когото и да било за неговите възгледи и вкусове, е дълбоко недемократично. Утре някой друг би скочил, ако направя интервю с гей, например. А такова вече съм подготвила."


Велева казва, че поместеното в "Биограф" е "интервю в годините". Взети са извадки от нейни разговори с Рашидов отпреди 10 и повече години, а казаното за гейовете е от 2001 г. и тя напомни, че е публикувано в книгата й "Изповеди по пантофи". В списание "Биограф" обаче пише: "2011, декември: Вежди Рашидов готви изложба за 60-годишния си юбилей. И прави пред "Биограф" дълбоко стаявани признания..." И още: "Неделя по обяд. Върнал се от среща с Кристалина Георгиева... Уговорката ни е за искрен разговор. Следва невероятно откровена изповед..." Никъде не е посочено, че интервюто е смесица от стари и нови отговори.

Рашидов разкрива и отношението си спрямо жените като музи за твореца. На въпроса: "Какво търсиш в жената - голото тяло или...?", той отговаря: "Аз съм единственият български художник, който няма в творчеството си женска фигура. Явно шекерената фабрика не ми е присърце. Драстичните неща не са ме привличали. За мен женският образ не е формула за творчество."


Интервюто с Вежди Рашидов не засяга политически и обществени теми, свързани със сегашния му пост на министър, а главно лични въпроси за детството и утвърждаването му като художник.


Скулпторът признава за огромната любов към майка си, която умира при катастрофа, когато той е бил на 11 години, а също за копнежа си по дъщеря. "Аз съм домошар, много обичам дома, мечтаех да имам нещо женско около себе си. Понеже съм отгледал вече син, знаех мъжкото какво е, но женското е друго - по-нежното, по-дипломатичното. И си казвах - няма ли най-после да се задомя и да ми дойде една дъщеричка до мен, да й се радвам, да ми създава красота... Господ като че ли ме чу и ме срещна със Снежа. Тя пък ми доведе едно прекрасно момиче, където пишат наляво и надясно - доведената дъщеря на Вежди. А аз си я имам повече от дъщеря, ние сме прекрасни приятели, едно свястно, умно дете. Синът ми се ожени, родиха се две внучки, страхотно симпатични - кокошчици малки и те си ми кудкудякат... И като че ли къщата ми се напълни набързо отвсякъде с женско."


Издател на списание Biograph е "Муузон" ЕООД. Негов редакционен директор е Георги Неделчев, а в редакционния съвет са още Димитър Златков, Мартин Радославов, Надя Чолакова и Светльо Дукадинов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK