Главното мюфтийство подкрепи Светия синод срещу сурогатното майчинство

Главното мюфтийство подкрепи Светия синод срещу сурогатното майчинство

© Анелия НиколоваГлавното мюфтийство има позиция за ин витро процедурите и сурогатното майчинство, която е сходна с тази на Светия синод, съобщи Би Ти Ви.


Според исляма ин витрото е разрешено, но само ако е между съпруг и съпруга. Католиците са твърдо против всякакъв вид изкуствено оплождане, а евреите приемат както ин витрото, така и сурогатното майчинство.


Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че не може да приеме, че една жена може да бъде наета или дадена под наем като една кола и след това да бъде изхвърлена някъде, а детето, което ще се роди, да не знае кои ще са му родителите. Именно затова ислямът позволява ин витрото, при условие че материалът от мъжа и жената се взема от съпруг и съпруга.
От своя страна в юдеизма най-голямото добро е да правиш деца. Религията абсолютно разрешава ин витрото като начин на зачеване, каза представителят на евреите Роберт Джераси. "По принцип сурогатното майчинство е разрешено и няма проблеми при нас по този въпрос", допълва Джераси.


Католиците обаче застават на страната на православните християни и мюсюлманите. "При ин витрото има едно разделяне между съпружеството и родителството. Именно затова то се приема като сурогатното майчинство", каза отец Петко Вълов, като уточнява, че католиците са твърдо против подобен тип зачеване.


В навечерието на Новата година Светият синод разпространи позиция, в която осъди и ин витрото, и сурогатното майчинство. По-малко от седмица след като тя предизвика бурно обществено недоволство, владиците смекчиха оценката си и обясниха, че не са изцяло срещу метода ин витро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK