Отворено писмо до премиера Бойко Борисов за отстраняване на Вежди Рашидов (обновена)

Не е ясно дали и как Бойко Борисов ще реагира на изказванията на Вежди Рашидов и на исканията за оставката му (снимката е от откриването на обновената зала "България" в края на декември 2011)

© Георги Кожухаров

Не е ясно дали и как Бойко Борисов ще реагира на изказванията на Вежди Рашидов и на исканията за оставката му (снимката е от откриването на обновената зала "България" в края на декември 2011)Текст на отворено писмо, което ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов, с копие до Вежди Рашидов и медиите бе публикуван във Facebook и всеки, който го подкрепя може да остави отдолу името и професията си.


Поводът за писмото са думите на Рашидов в интервю за списание Biograph, че "най-неприятното съсловие са гейовете" и други оценки за мъжете и жените. Цитатите предизвикаха реакция в социалните мрежи и искания за оставка на министъра.


Пред "Дневник" Рашидов обясни, че това изказване било от старо интервю, когато не бил министър и че "не мога да ви кажа днес какво мисля за гейовете, може пък и да ги обичам вече".
Публикуваме отвореното писмо едно към едно. Ако искате да го подкрепите във форума на "Дневник" - оставете име и професия, ние ще ги изпратим, за да бъдат допълнени в писмото към премиера.


Уважаеми г-н Борисов,


Във връзка с абсурдното, обидно и опасно изказване на министъра на културата относно гей хората и жените в последния брой на списание "Биограф", настояваме незабавно да го отстраните от поста му. 


Във въпросното интервю министърът на културата казва, че "най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".


"Аз съм единственият български художник, който няма в творчеството си женска фигура. За мен женският образ не е формула за творчество", казва още Рашидов в интервюто и реферира към жените като към "женско" и "кокошчици". 


Отвъд неприемливото е човек с възгледите на г-н Рашидов да заема публична длъжност. Неговото изказване грубо нарушава българското и европейското законодателство. Враждебното слово е акт на пряка дискриминация.


Изказването представлява и недопустим международен скандал - няма как след подобно изказване в България да бъде поканен на посещение кметът на Берлин, например.  


Отвъд това, с вижданията, които г-н Рашидов е споделил публично, той обижда включително и редица хомосексуални артисти с огромен принос към културата - културата, която е негов ресор.


Пред медиите г-н Рашидов каза, че изказването му е "старо", но не се отрече от изразеното си скандално мнение, нито се извини за него. 


Ето защо още веднъж ви призоваваме незабавно да отстраните министър Рашидов от кабинета си. Само така ще можете да разграничите позицията на българското правителство от хомофобските, сексистки и дискриминационни възгледи на един от неговите членове. 


С уважение:


(Списък с имена и професии)


Адресът на писмото във Facebook - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK