Вежди Рашидов: Не мога да ви кажа днес какво мисля за гейовете, може пък и да ги обичам вече

Вежди Рашидов - министър на културата.

© Красимир Юскеселиев

Вежди Рашидов - министър на културата.Изказване на министъра на културата Вежди Рашидов, публикувано в януарския брой на списание Biograph, че "най-неприятното съсловие са гейовете", веднага предизвика реакции социалните мрежи и искане за оставката на министъра. "Дневник" го потърси за коментар на думите му. Рашидов заяви, че те са от времето преди да стане министър, още от 2000 г., когато е бил "свободен човек".


"Но на 40 години какво съм мислил, ми сигурно може и така да съм мислил, може пък някой гей да ме е ядосал", заяви Рашидов пред "Дневник". Попитан днес какво мисли по въпроса, той каза: "Не мога да ви кажа, може пък и да ги обичам вече, де да знам. Не са ме питали наскоро това".


Ето и отговорите на министър Рашидов едно към едно:
Може ли да дадете повече подробности около думите си за гейовете, които са публикувани в списанието Biograph?
- Не мога да държа сметка списанията какво публикуват, особено пък за интервюта, които са давани преди 12 години. Защо ме питате днес, все едно съм го казал вчера?


А това ли са вашите думи и вашата позиция?
- Не мога да ви отговоря преди 12 години, когато съм бил на 40 години, какво съм мислил за гейовете. Вие сте странни хора. Това интервю дори го има в книга, малко е обидно сега да ме карате да го коментирам. Беше лично интервю, направено страхотно, за живота ми - тогава не се знаеше много за него. И тогава ме питаха има ли нещо гейско в мен и аз това съм казал.


Като министър много се пазя в изказванията си

Добре, днес какво мислите по въпроса?
- Не мога да ви кажа, може пък и да ги обичам вече, де да знам. Не са ме питали наскоро това. Като ме питат, ще помисля и ще отговоря. Нямам никакво отношение към гейовете, към различните и въобще към личния живот на хората, това е много съкровено пространство. Като министър това пък изобщо не ме интересува.


И като министър много се пазя в изказванията си, в никакъв случай да не си позволявам... Бръкнете и вижте - интервюто е правено 2000 г.


И тогава като свободен човек имам право на мнение, да не харесвам нещо - това е демокрацията. Имам много добри талантливи приятели сред тази група хора, имам страхотно уважение към Анди Уорхол, Франсис Бейкън...жалко, че може би много хора не ги знаят...Елтън Джон.


Но на 40 години какво съм мислил, ми сигурно може и така да съм мислил, може пък някой гей да ме е ядосал. Днес съм на 60 години. На мен ми е обидно на тази възраст, един зрял мъж, да ми задавате такъв въпрос. Васко Найденов съм му кумир, кумир съм на безкрайно много хора, Дим Дуков е едно интелигентно момче...Има гейове, явни, които са великани, страхотни, гениални...Фреди Меркюри го слушам, обичам го, харесвам го.


Хората ги разделям на тъпанари и умни, на доказани и недоказани, другото е недостойно.


Аз искам ли оставка на хората, които не ме харесват

Как ще коментирате, че граждани ви искат оставката заради изказването ви?
- На мен ми искат оставка всеки ден. Аз искам ли оставка на хората, които не ме харесват.Като министър много се пазя в изказванията си

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK