Рашидов се извини, убеден е в правото на избор на малцинствата

Рашидов се извини, убеден е в правото на избор на малцинствата

© Красимир ЮскеселиевВ официално съобщение, разпространено от пресцентъра на Министерството на културата, министър Вежди Рашидов иска прошка от всички, които се чувстват засегнати от неговите думи,  публикувани в интервю за Валерия Велева и списание "Биограф".

Той отбелязва, че изречена преди години фраза с негативна оценка на хомосексуалните е "пришита" от изданието към актуалното интервю, припомня, че самият той е представител на етническо малцинство и уверява, че никога не е допускал и не би допуснал каквато и да е дискриминация.


В интервюто по повод неговата 60-годишнина, публикувано в бр. 5 на списанието от януари 2012 г. с автор Валерия Велева (сега зам. главен редактор на "Преса") Рашидов е цитиран да казва, че "най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа". 


След като електронните медии публикуваха информации за съдържанието на интервюто, в социалните мрежи веднага набра скорост инициатива с искане за оставката на културния министър 
Потърсен от "Дневник", Рашидов обясни, че думите му, предизвикали обществената реакция, всъщност са били изречени преди повече от 10 години и че в качеството си на  министър той не би  си позволил подобни категорични твърдения. В разговора той отговори "не мога да ви кажа днес какво мисля за гейовете, може пък и да ги обичам вече".


По-късно вечерта пресцентърът на ведомството, което ръководи, разпространи съобщение от негово име, в което Рашидов заявява следното:


"През месец декември 2011 г. дадох голямо интервю за сп. "Биограф" на уважаваната журналистка Валерия Велева. То беше свързано с моята 60-годишнина. Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години.


Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация. Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати".    


Министърът изказва съжаление за думите, изказани в свободен разговор преди 12 години. Уверява, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. "Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни", заявява Рашидов. Отбелязва, че негови кумири и до днес са "велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл".


"И днес имам прекрасни приятели, без никога да сме коментирали правото на всеки да избира начина, по който желае да живее. Единственото, което ни е сближавало и ни е правело равни, е талантът, разумът и професионалният просперитет на всеки един", уверява министърът на културата. 


"Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм  допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация", се казва в обръщението на Рашидов. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK