На Йордановден християните празнуват покръстването на Исус

На Йордановден християните празнуват покръстването на Исус

© Асен ТоневЙордановден, или Богоявление, е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.


Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.


Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.
Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои пред Паметника на Незнайния воин в София, съобщи Министерството на отбраната. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум.


В ритуала ще участват бойните знамена и бойните знамена-светини - знаме на 15-и пехотен Ломски полк, знаме на 30-и Шейновски полк, знаме на 1-ви Конен полк, знаме на 1-ви Софийски полк, знаме на 6-и Търновски полк, знаме на 13-и пехотен Рилски полк, знаме на 23-и Шипченски пехотен полк и знаме на 24-и Черноморски пехотен полк.


Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия.


На ритуала в София ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK