Режим на тока заради стачката няма да има, отсече Трайчо Трайков

Режим на тока заради стачката няма да има, отсече Трайчо Трайков

© Надежда ЧипеваСтачка в "Мини Марица изток"  все още няма и се надявам, че няма да има, защото би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е два пъти по-висока от средната за страната и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари. Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на икономиката Трайчо Трайков. "Още по-малко пък приемам някой да заплашва енергийната система на страната и снабдяването на хората с ток", допълни той.


Такава заплаха той определи като "рекет". 


"Режим на тока няма да има в никакъв случай", заяви министърът. Той се позова на решението на арбитражната комисия за стачката, в което се казва, че стачка може да има, само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. "Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си", заяви Трайков.
Според него се работи по подобряване на резултатите на дружеството и ползите трябва да бъдат за всички – за работниците в мините, за работодателите и за собственика на предприятието - държавата както и за потребителите на стоката, което се изразява в по-ниска цена.


"Ето, миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 милиона лева, а потребителите получават най-евтината електроенергия в Европа", обясни министърът.


Трайков цитира споразумението, което според работниците не се спазва. В него е записано през 2011 г. относителният дял на персоналните разходи спрямо приходите да се запази какъвто е бил от предходните години. По думите на министъра през последните 14 години това съотношение е било между 29 и 42 процента и през 2011 г. е в горната граница от 36-37%.


Министърът напомни, че средната работна заплата в мините е 1 550 лв, за празниците общо акто бонуси и пари за отопление те са получили по 2 000 лв., които са били индексирани по тяхно искане с инфлацията. 


Дори да има някакво "поле за разговори във формулировката на споразумението, това е начинът да се разрешат - с разговори. И когато започват разговори, някой да стане и да каже, аз държа 90% от въглищата и внимавайте, защото ще ви спра тока – това за мен е рекет. И на такъв тип позиция аз, казвам, народът е казал "На зло куче - зъл прът". Така Трайков илюстрира ситуацията в мините като според него заплахите са отправени лично от лидера на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев. 


Трайков посъветва и когато през март започнат разговори за нов колективен трудов договор, в него да се запише, че в заплатите ще има гъвкав компонент, който ще зависи от постигнатите резултати. 


Генчев заяви, че миньорите няма да нарушат закона, но споразумението не е такова каквото го цитира министърът. По думите му не ставало дума само за пари, а и за наизпълнение на Колективния трудов договор, недостиг на персонал и т. н. 


Синдикалистът обясни, че в мините се работи с лоша техника и неимоверни усилия. по думите му производителността на колегите му не е по-ниска от тази на гърците в сектора, но заплатите тук били три пъти ниски от тези на миньорите в южната ни съседка.


На свой ред заместник-изпълнителният директор инж. Стефан Танев коментира, че споразуменията се четяло както "дяволът чете Евангелието". той бе категоричен, че всичко записано в документа е изпълнено.


По думите му в тази стачка нямало икономически причини, а желание да се дестабилизира енергийната система и да се създаде несигурна обстановка в обществото. Той не каза кой цели това. 


Трайков призова разговорите да продължат и синдикатите да не си тръгват в първия момент, когато не им харесат преговорите и също да се радват, че има ангажираност от страна на компанията, министерството и правителството.


Той допълни, че наистина трябва да се засили инвестиционната програма в мините и че това е планът за следващите няколко месеца.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Дано да е така, обаче си мисля, че режимът на тока зависи повече от "Мини-Марица", отколкото от Трайко Мълчанчев.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 719 Весело

  Довечера ще каже друго-въпрос на управленски стил.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Всички негативи и неустойки които се появят заради плиткоумието глупостта наглостта на синдикатите да се поемат от дружеството тоест мините! Това трябва да е злият прът на Трайков!

  Работниците да бъдат уведомени предварително че финансовите загуби ще бъдат платени от техните заплати със съответното намаление в зависимост от щетите за държавата а НЕ от данъкоплатците тъй като гражданите нямат вина!

  Второто разбира се да пусне тия гении като тоя синдикалист в мините да ходят в Гърция а стачкуващите овце които да го последвали да бъдат подменени с хора които искат да работят! 500 000 безработни има в момента! Данъкоплатците не трябва да поемат негативи и финансови неустойки заради малоумието на некъв пишман синдикалист! Ако отпаднат договори за износ на ток или по-скъп студен резерв или дори се стигне до внос всички финансови загуби след това да се каже още сега ясно на работниците че ще бъдат платени от МИНИТЕ! Така от чистачката до бопда на директорите ще бъдат намалени заплатите в зависимост от загубите от непродаден ток или от по-скъп внос на електричество!

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Синдикатите никакви ги нямаше при Тройната крадлива коалиция,а сега нещо се раздвижиха да правят стачки, за нищо!
  МРЪСНИ КОМУНЕТА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#3] от "merkel":

  А който ще реже гумите на тракторите ясно ли му е че трябва след това да ги плаща

 6. 6 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Естедствено че съм прав! Целият тоя ЦИРК на синдикатите трябва да се плати от ДРУЖЕСТВОТО ТОЕСТ МИНИТЕ! МАСРАФА ще се плати от работниците а не от данъкоплатците тъй като ние нямаме никаква вина!

  А пък тоя тарикат синдикалист ми е много интересно защо Трайков него прати в Гърция да работи??? Вече сме член на ЕС и минаваме границата за 3 минути свободно движение на хора и услуги в Гърция няма ограничения за български работници и т.н. Да ходи в Гърция да го видиме!

 7. 7 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Тези мини са държавни !!!!!!!!!!!!!!
  Каква "миньорска" наглост !!!!!! Може ли средна заплата там да бъде над 1500, плюс премии, плюс бонуси ????
  Ами лекарите, учителите, държавните служители, шофьорите дори – те какво да кажат ????
  ТЕ не са ли важни или техният труд е по-лесен, с по-малко напрежение ?

 8. 8 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Синдикатите ни върнаха в комунизма! Тогава работниците да споделят и загубите. Представяте ли си в частна компания работник да поиска част от печалбата на акционерите или собственика?

  Не знам дали разбират какъв автогол си вкарват защото по тяхната комунистическа логика работниците трябва да споделят печалбата но при загуба важи същото! Тосет не данъкоплатците да субсидират и да се чудим кой да плаща за БДЖ и т.н. а работниците да споделят загубата! С искането си мините да споделят част от печалбата си направо биха и това което Унгария прави! Представяте ли си частна компания работник да поиска част от печалбата на акционерите или собственика? На следващата секунда ще бъде уволнен. Но само защото е държавно и о да шокиращо не е на загуба а напротив развива се добре и печели синдикатите си мислят че могат да рекетират и да ни връщат в комунизма! Ами нали същите тия печалби избиват огромните загуби на фалиралите фирми??? И по логиката на синдикатите ако работвиците поемат част от печалбите на печелившите фирми трябва да поемат и загубите на губещите а не НИЕ данъкоплатците да ги субсидираме какъвто еслучаят с БДЖ и другите държавни губещи фирми!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  О, Боже!

  Тъкмо вчера Трайчо ме зарадва с няколко смислени приказки и днес - това!

  То ясно, че е стандартното медийно говорене в такива случаи, ама чак пък толкова непремерено?
  Ех, Трайчооо!
  А вчера ми говореше за вредата и необосноваността на "апокалиптичното говорене" ...

 10. 10 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Гледах интервюто с господина от синдикатите и бях изумен от безпардонното му отношение.
  Обясняваше как плащали данъци и дивиденти, все едно мините са негови.
  Мините са държавни а работниците се трудят там за да получават заплати. Не е тяхна работа, да разпределят печалбата на фирмата.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  НЕ Е ТОВА ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС. ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ В 21ВЕК НЯМА ДА ОСТАНЕМ БЕЗ ТОК АКО ТРЯБВА ЩЕ ВНАСЯМЕ СКЪП ТОК ВЪПРОСЪТ КОЙТО МЕДИИТЕ УПОРИТО НЕ ЗАДАВАТ Е ГОТОВИ ЛИ СА ДРУЖЕСТВОТО ДЕМЕК МИНИТЕ ДА СИ ПЛАТЯТ МАСРАФА СЛЕД КАТО СЕ НАСТАЧКУВАТ! ЗАЩОТО НЯМА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА ИМ ГО ПЛАЩАТ! А ИМЕННО ГОВОРИМ ЗА БРУТАЛНИТЕ НЕУСТОЙКИ ЗА ИЗНОС НА ТОК АКО НЕ СЕ СПАЗЯТ ВЕЧЕ ПОДПИСАНИТЕ ДОГОВОРИ! КАКТО РАЗБИРАСЕ И ПО-СКЪПИЯТ ТОК КОЙТО СЪЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЛЕД ТОВА ЗАПНЛАТЕН ОТ ДРУЖЕСТВОТО А НЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЗАЩОТО ГРАЖДАНИТЕ НЯМАМЕ НИКАКВА ВИНА.

  Тоест още от сега някой трябва да предупреди работниците да не са овце и да не следват малоумните синдикати защото след това може с години да получават с 50-60% по-ниски заплати докато платят само по-скъпият ток и неустойките по договорите за износ!

  А ТОТАЛНАТА ЛИПСА НА МОРАЛНО И ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ЗА СТАЧКА Е ТОЛКОВА ОЧЕВАДНА ЧЕ ЧАК Е СРАМНО!

 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Такава заплаха той определи като "рекет". ..))
  ...................
  'Мръсните " миньори нямат право на рекет ..
  Но с рекета на ЛУК - въпросът е друг ..Те имат правото да си правят каквото си искат - напред във времето , защото моят шеф е приятел с мафиота Златев и там - може ..Изобщо всеки , които има право да рекетира, преди това трябва да е СТАНАЛ човек на Боко !!!
  Други изключения -няма , за никого ..
  Все пак, такава е практиката в бандите..Едни имаха право да рекетират , други - не ...)))

  BIG AL
 13. 13 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Добре бле живеев в 21 век страна от ЕС свободно двежине в целият ЕС защо сле дкато има недоволни работници не напуснат и не отидат да работят при Ковачки в Мадан в Гърция или на майната си или където и да е??? И защо по дяволите работодателят въобще ги търпи? Представяте ли си в частна фирма какво би станало при такива помияри? Например Виктор и Ани да кажат ами БТВ има рекордни печалби и ние стачкуваме защото шефовете не споделят с нас част от печалбата си. На следващата секунда ще са заменени от нови водещи! Та въпросът ми е защо и в държаванат компания не се процедира по тоя начин??? Нали и държавните компании работат на пазарен принцип а не в комунизма?

 14. 14 Профил на buke
  buke
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Режим на тока няма да има не заради стачката а заради това, че преди вас в енергетиката работиха енергетици а не икономисти и счетоводители!

 15. 15 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#12] от "BIG AL":

  Ти остави "мръсните миньори", обаче гледай как бавно, но постъпатално, обществото започва да се настройва срещу "богатите" миньори, които видите ли, получавали двойно повече от другите. Все едно са някакви крадливи мутро-олигархични "безнесмени".
  То бива соц-реторика, ама чак до такава степен и точно срещу миньорите ...
  Нямам думи просто ...

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 16. 16 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Цялата герберска гмеж се е изсипала на амбразурата да брани поредния тъп министър. То че ББ ни нарече кучета отдавна го преглътнахме, ама още един министър ми идва още повече - това показва манталитет на мислене и поведение. Хората са кучета за властта, и тук не става въпрос дали миньорите са прави, а за отношението на един "слуга на народа" към самия него. В нормална държава този вече трябва да си е при жената в къщи.

 17. 17 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мутро - Чалгар":

  Когато в една държава миньорите вземат двойно на учителите.....ами ебал съм ти и държавата с извинение.

  Не може средната заплата в цялата страна да е 700 лева колкото е и на учителите а миньорите да вземат 1500 това е ПОЗОР!

 18. 18 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "Такава заплаха той определи като "рекет"."
  Абосютно точно казано. Нека да стачкуват като искат, без да застрашават енергийната система на БГ.

 19. 19 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Абе то е ясно, че тоя синдикалния е "подкрепен" от някой зад кулисите, то се видя, че и той не знае какво иска - споразумението се изпълнявало, ама техниката била стара и едва ли не те правели геройства, пък взимали 3 пъти по-малко от тия в Гърция и Германия - ми ходи в Гърция и Германия, бе, какво киснеш тук. Тръгнал да разпределя печалба и дивиденти - като искате дивиденти, след това ще поемате и пасиви като има, ама ми се струва, че това няма ги устройва. Ама нека постачкуват - то дружеството е на печалба около 20 млн. само - нека постачкуват един месец и тая печалба ще падне наполовина и после да ги видя какви пари ще искат... То пък се забравиха някои и само настройват хората срещу тях - някакси е нагло да стачкуваш при средни заплати над 1500 лв + една камара бонуси и ранно пенсиониране - извинявайте, ама тия не са в забоите - копаят си отгоре и извозват - работата им с нищо не е по-тежка от на един строител да речем, който няма техните привилегии за пенсиониране, еле пък да вдига стачка в частна строителна фирма.

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#18:"gesch18"]Нека да стачкуват като искат, без да застрашават енергийната система на БГ.[/quote]
  То не е като да стачкуват форумистите, когато стачкуват РАБОТЕЩИТЕ в мини Марица изток най-малкото ще се "застраши" цената на продаваният ток...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":

  Точно затова предварително трябва да се кажа че масрафа ще се плати от ДРУЖЕСТВОТО А НЕ ОТ НАС ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! Защото ние нямаме вина а ако миньорите постъпят като овце и се сотавят плиткоумни синдикалисти да ги водят за нося ще си носят последствията пак казвам прочутата поговорка ккавото сам си направиш никой не може да ти го направи!

 22. 22 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#20] от "boby1945":

  Не не бъркаме боя със ситуацията . Тука може да се чешеш езиците (пръстите) колкото си искаме, но има компании със специален статут. Такава е НЕК. Ако НЕК не ти доставя услугата за която си плащаш, ти какво ще направиш??? Никъде по света го няма това синдикат да заплашва населението със спиране на тока. Това си е направо за съд.
  Затова отново, да си стачкуват (тяхно право) без да застрашават енергийната система.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Поддържам си мнението от вчера, че работниците трябва да получат по-големи заплати, след като фирмата е на печалба и то растяща. Но това трябва да е записано в договора. И ако това не е записано (въпрос и на тълкуване), тогава работниците да потърсят отговорност от синдикалните лидери. Те винаги договарят своите екстри и чак след това се сещат за работниците, които са техни членове и очакват да им бъде защитен интереса.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#3] от "merkel":

  Меркел ,меркел , на някой мозъчето му е като аспиринче- с една чертичка . Ами спомни си жепейците де . Има няма месец. И там едни льольовци заплашваха с плащане на загубите от протестиращите , пък се оказа че "злия прът " има два края и единия вече бе хванат от синдикатите . Да се моли Трайчо да не се стига до стачка , че може и той да се окаже злото куче . Вече с един- два жълти картона . Ако спре тока, щели да почнат работа стачкуващите . По закон . Ами като потече тока , пак ще почнат стачката . И пак , и пак. Ако така мисли Трайчо , значи и ти можеш да си министър на енергетиката . На един акъл сте . Ама язък за държавицата ни .

 25. 25 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#19:"ugi"] някакси е нагло да стачкуваш при средни заплати над 1500 лв[/quote]

  Я ме светни, каква е допустимата долна граница на заплатата, при която не е нагло да стачкувам?

  Има един фундаментален проблем в цялостната нагласа на народа - когато някой си търси правата, веднага му скачат един куп хора с "я па да не съм по-добре, кой ми дава да стачкувам.." и подобни.

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мутро - Чалгар":

  Айде стига с тая соц- риторика бе. Под път и над път соца е виновен. Ами нали при соца миньорите -и не само- получиха статут на може би най- платените работници . Сигурно заради черните им очи, а? Сигурно И Трайчо не е виждал миньор в забой , да не говорим за Голямата уста . Хората са прави да искат . И ще трябва да хванат злия прът , ако не искат да са кучета . Както бе определен по едно време от един човек и целият мат,рял.

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#22:"gesch18"]Ако НЕК не ти доставя услугата за която си плащаш, ти какво ще направиш??? [/quote]по закон НЕК ЕАД е ДЛЪЖЕН да достави "ток" каквото и да му струва това, ако не работи ТЕЦ Марица изток 2, например, трябва да работи всичкият резерв в страната (студен топъл и да се прикупи отвън и това в реално време без консуматора даже и да забележи).... Същото става и ако аварийно "излезе" 1000 МВт блок в АЕЦ Козлодуй.....
  С горното стачката на миньорите има много малка връзка....

  Наистина има голяма разлика м/у енергетика и продаване на кебабчета.

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Откъде накъде тези миньори ще се сравняват с другите държави, където заплатите били по-големи дори от техните? Защо не се сравнят със заплатата на Путин или на шефа на световна банка? Да се сравнят с тези, които бачкат по 10 часа за 300 лева и ще разберат, че наглостта трябва да има граници. Тя не може да облагодетелства една група хора за сметка на цялото общество.
  .
  Вярата на Емили Дикинсън -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#21] от "merkel":масрафът се плаща по закон от "крайният потребител" на "тока" (а не от дружеството или данъкоплатеца).... обикновено такива случай се предвиждат при оценка на риска и планиране на резервните мощности на системата (задължение на ЦДП и НЕК ЕАД),
  Поддръжката на тези резерви именно се плаща от "крайният потребител" сложна работа.....
  В случая си е чисто управленска грешка на МИТИ и директора на Мини Марица изток.... няма голяма наука...
  Ама нашите началници не обичат да си признават като Меркозето и те ти проблеми посред зима....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#17:"merkel"]Не може средната заплата в цялата страна да е 700 лева колкото е и на учителите а миньорите да вземат 1500 това е ПОЗОР! [/quote]
  Може,може-когато властта е работническо-селска е напълно реално заплатата на миньорите да е двойно по-голяма от тази на даскалите...Виж когато властта стане даскало-библиотекарска тогава ще е обратното

 31. 31 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Не на миньорите са високи заплатите, а на учителите са ниски. Цървули ганьовски.

 32. 32 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Трайчо сам ще генерира напрежение, разбираш ли.

 33. 33 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  Централите щели да минават на газ...а пък него го имаме в излишък...след изборите комунетата произведоха предостатъчно...

  الرجل الكبير
 34. 34 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#21:"merkel"]Защото ние нямаме вина а ако миньорите постъпят като овце [/quote]
  Ами точно по този въпрос може да се спори.
  Според милиционер-комунистите овца си, ако протестираш.
  Според мен, ако няма протести - тогава сме овце.

  Ама колко мечтаят герберите за времето, когато нямаше протести и техните лидери закопаваха страната... а протести нямаше.

 35. 35 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Трайчо, по-добре си трай, батковото. Не внасяш успокоение с подобни заклинания. Какво ще стане ще видим. А тезата за богатите миньори - рекетьори е вече разпратена по медиите. Твоето участие е излишно. Току виж, не си познал.

 36. 36 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 459 Весело

  "Режим на тока заради стачката няма да има, отсече Трайчо Трайков"
  И тока спря......

 37. 37 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 541 Неутрално

  1550лв. ебаси изпърдяната заплата. Стачки до дупка! И да не ми говорят,че нямало пари, за тройни коалиции и други лайнари, щото народа ги е избрал тия негодници, да работят за народа. Като няма пари за запретват ръкави и да изкарват.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на 2uettottanta
  2uettottanta
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gopeто":

  Не е лошо, но ако дружеството инвестира печалбата тогава протестиращите ще се съгласят ли да не вземат възнаграждения?

  2uettottanta
 40. 40 Профил на zliq
  zliq
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ОБЯВЛЕНИЕ
  Мини Марица Изток,
  Търси няколкостотин работници.
  Изисквания: Здрави и прави, образование основно.
  Заплата: Доволни ще останете.
  Бонуси: Много.

 41. 41 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За Бога братя, не стачкувайте.
  Просто ще дадете повод на това правителство да вдигне цените на тока на всички . Всички ще ни преебат.
  Ако толкова сте закъсали, дайте една дарителска сметка , мобилен оператор и всичко друго, но по добре да ви преведа 5 лева, отколкото да ми вдигнат цената и да плащам по 10.
  И за тъпите синдикалист.
  Когато решихте да вдигате стачка, защо не поставихте ИЗРИчНО условие , че цената на тока след нея , няма да се вдига????

 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  От кого искат парит тези? От нас, чрез сметките за ток! Да, работата им е тежка, но в по-голямата си неквалифицирана!
  Какво правят миньорите в Румъния-взимат металните пръти и бият протестириращите срещу лявото правителство тогава!
  А как се постъпва с миньорите по времето на Тачер във Великобритания? Желязната лейди се запаси с вносни въглища и след стачка около година затвори повечето мини и направи огроми съкращения, приватизира сектора....
  Всяка жаба да си знае гьола!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 515 Весело

  Трайкай Трайчо, Трайкай

 44. 44 Профил на kaneva77
  kaneva77
  Рейтинг: 233 Неутрално

  за който писа че миньорите не били стачкували по времето на тройната коалиция:
  Това не е вярно. Имаше стачка и тогава, пак за обещания. Беше 1 час, защото от тройната бяха по-умни и изпълниха исканията на работниците, и стачката беше прекратена.

  и не плюйте миньорите тия дето и хабер си нямате за какво иде реч.
  То и Бойко няма хабер, и Трайков също.

 45. 45 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Въпросът е съвсем друг - подписан е ДОГОВОР - при еди каква си печалба (спечелена с допълнителен труд на бачкачите) - еди каква си премия! Както и малоумникът Дянкофф беше подписал със земеделците договор и после се направи на луд.

 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#28] от "о. Павел":

  Отче , и 20 часа да мааш с кандилницата няма да искараш колкото един миньор за един час. Особено пък ако през това време не си и мрънкаш под носа .А брадата ти мазна , а?

  ПП. Не се отнася за всички попове , а само са тези, дето гледат в чуждия дискос.

 47. 47 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Трайков да обяви предварително за да няма нечули и неразбрали че масрафа на оядените синдикалисти и миньори ще се плати от самите тях! В тоя смисъл каквото сам си направиш никой не може да ти го направи! Тоест неустойки от неизпълнение на договори за износ на ток и всички допълнителни негативи ще се поемат от дружеството а не от данъкоплатците!


  Всички негативи и неустойки които се появят заради плиткоумието глупостта наглостта на синдикатите да се поемат от дружеството тоест мините! Това трябва да е злият прът на Трайков!

  Работниците да бъдат уведомени предварително че финансовите загуби ще бъдат платени от техните заплати със съответното намаление в зависимост от щетите за държавата а НЕ от данъкоплатците тъй като гражданите нямат вина!

  Второто разбира се да пусне тия гении като тоя синдикалист в мините да ходят в Гърция а стачкуващите овце които да го последвали да бъдат подменени с хора които искат да работят! 500 000 безработни има в момента! Данъкоплатците не трябва да поемат негативи и финансови неустойки заради малоумието на некъв пишман синдикалист! Ако отпаднат договори за износ на ток или по-скъп студен резерв или дори се стигне до внос всички финансови загуби след това да се каже още сега ясно на работниците че ще бъдат платени от МИНИТЕ! Така от чистачката до бопда на директорите ще бъдат намалени заплатите в зависимост от загубите от непродаден ток или от по-скъп внос на електричество!

  Добре бе живеев в 21 век страна от ЕС свободно двежине в целият ЕС защо след като има недоволни работници не напуснат и не отидат да работят при Ковачки в Мадан в Гърция или на майната си или където и да е??? И защо по дяволите работодателят въобще ги търпи? Представяте ли си в частна фирма какво би станало при такива помияри? Например Виктор и Ани да кажат ами БТВ има рекордни печалби и ние стачкуваме защото шефовете не споделят с нас част от печалбата си. На следващата секунда ще са заменени от нови водещи! Та въпросът ми е защо и в държаванат компания не се процедира по тоя начин??? Нали и държавните компании работат на пазарен принцип а не в комунизма?

 48. 48 Профил на jjgs
  jjgs
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Уважаеми дами и господа, аз съм една от злите кучета, дето според това, което чета в този форум заслужават злия прът и уверявам ви - трудът ми е вискококвалифициран и изтощителен! По същото това време, през което ги обявяваха за рекетьори и изнудвачи, злите кучета работиха до изнемога и се бориха с проливния дъжд, осигурявайки на "застрашените от режим на тока" българи спокойствие, светлина и топллина. После посрещаха по пътищата Ивановден, след като бяха тръгнали за работа рано сутринта /5.20-5.30/ на Йорданов! Кралят Слънце, придворните гъзоблизци и подопечните им медиите оставят с впечатление обществеността, че искаме да изпразним хазната. Никой не споменава, от всички тези цитирани суми от загрижените за народа и кризата дами и господа, в крайна сметка колко лични данъци и осигуровки влязоха в НАП и НОИ. Та искрено се надявам, все някой да се светне как действително стоят нещата и как се спекулира с общественото мнение! На тези, дето ме пращат да работя другаде специално задавам въпроса, защо вие не дойдете да работите при нас след като ви се виждат толкова големи и незаслужени заплатите ни? Иначе специално на министър Трайков заявявам - не господине, не съм куче, а кучка! През лятото, когато всички спираха работа, когато температурите надвишаваха 37-38 градуса, кучката работеше по 12 часа без обедна, следобедна, нощна, денонощна и каквато си щете почивка, понякога с прибягвания до тоалетната, които и костваха скандали, че е спряла влакопотока. През зимата нещата са даже по-страшни - дъжд, сняг, студ и ужасно отношение от страна на т.нар ръководство. Един нормален работен ден/нощ надвишава 17 часа с пътуването /а зимата стават по 20 и повече часа/ и злите кучки и кучета си ги работят при безобразни условия, без осигурени основни материали и средства. И да господин Трайков, прав сте - кучета сме, защото само кучетата изтърпяват такива ужасни условия!!! Вече има купища организации защитаващи живота и правата на животните, та дано пък някоя от тях реши, че заслужаваме по-човешко отношение, защото хората, чиито заплати все пак ние осигуряваме се опитват да ни отнемат /след като ни отнеха пенсионните права/ и достойнството!

  jj
 49. 49 Профил на jjgs
  jjgs
  Рейтинг: 402 Гневно

  До коментар [#3] от "merkel": Според теб работниците не са данъкоплатци така ли, вземи и сметни на тия цифри какви пари са влезли в хазната, та тогава коментирай, господин данъколпатецо!

  jj
 50. 50 Профил на slaiol
  slaiol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "о. Павел"
  Каква вина имаме ние, че Ви експлоатират вашите чорбаджии.
  А и били ни големи заплатите ...... Може би трябва да да Ви покажа един фиш със заплатата или поне да Ви напиша 15-те реда удръжки за да видите за какво става въпрос.

 51. 51 Профил на slaiol
  slaiol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#42] от "~":
  Вярно е ,че в цената на тока се калкулира и въглищата.
  Ако имате възможност проверете каква е цената им и от колко години тя не е увеличавана, а напротив преди около година и половина е намалена.
  А и не е скъпа електроенергията. Половината български народ дава много повече пари за цигари и алкохол.

 52. 52 Профил на slaiol
  slaiol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#40] от "zliq":
  Толкова ли ме закъсали бе човек......
  И не става въпрос за боноси, а за част от заплатата, която не искат да изплатят.
  Може би защото искат да я изплатят на някой друг!!!

 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#39] от "2uettottanta":
  В крайна сметка в договора е записан процент от печалбата, която трябва да отиде за персонала.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 54. 54 Профил на slaiol
  slaiol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "merkel":
  Не смятате ли че има разлика между приходи и печалба?
  Има договореност и тя е "определен процент от приходите е за персонални разходи"

 55. 55 Профил на slaiol
  slaiol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "merkel":
  Няма да поемете Вие загубите.Не се притеснявайте.
  А и ако малко размислят...така и така ще стачкуваме...не е ли по-добре да изпълнят ангажиментите си. Ако не стачкуваме за три дни ще се избият тези пари ,за които се дърпат.

 56. 56 Профил на slaiol
  slaiol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#41] от "ovi":
  Цената на тока няма дя се вдигне от цената на въглищата от "Мини Марица-Изток".
  Преди време с решение на правителството даже същата тази цена на "кюмюра" бе намалена.
  Ако мислите толкова много за тока погледнете какво става в АЕЦ-а.
  5 прекупвача на ел.енергия изкупуват по-голямата част от произвежданата там. На каква цена обаче . И кой ще плаща. Прочетете сами.

 57. 57 Профил на slaiol
  slaiol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#30] от "kamski":
  Какъв позор бе човек. Позор е това, че държавата се отнася така с хората на просвещението. Задайте си въпроса
  "Ако всички внасяха данъците си реално дали щеше да е така?"
  Правителството да се заеме със сивата икономика.

 58. 58 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 571 Любопитно

  отсече и отсече, ама икономиката яко засече...

  с таратайки по аутобаните на бе-гето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK