Георги и Мария са най-използваните имена в България

Миналата година майките най-често са избирали името Александър за новородените си момченца и Мария и Виктория - за момиченцата.

© Анелия Николова

Миналата година майките най-често са избирали името Александър за новородените си момченца и Мария и Виктория - за момиченцата.Близо 178 хил. български мъже носят името Георги, то е най-разпространеното и представлява 5% от всички мъжки имена, съобщи Националният статистически институт. Най-разпространеното женско име е Мария, което носят 124 700 жени или 3.3%.


На днешното Богоявление имен ден имат около 150 хил. души, сочи официалната статистика.


Сред мъжките имена на второ място по популярност е Иван, с което са кръстени 174 хил. души или 4.9%. В същото време на утрешния Ивановден имен ден ще празнуват над  300 хиляди души.
На трето място по разпространение сред мъжките имена е Димитър - 133 хиляди (3.7%). Класацията продължава с Николай – 95 хил., Петър – 81 хил, Христо – почти 66 хиляди, Йордан – 56 хил., Александър, Стефан, Васил, Тодор, Стоян.


Най-често срещаните мъжки мюсюлмански имена са Мехмед – 16 527, Ахмед – 14 342, и Мустафа – 12 608.


След Мария на второ място по разпространение сред жените е името Иванка – 68 хиляди (1.8% от имената). Следват: Елена - почти 57 хиляди (1.5%), и Йорданка - 43 хиляди (1.1%). Сред най-често срещаните са Пенка, Марийка, Росица, Даниела, Петя, Десислава, Надежда, Виолета, Маргарита.


Най-често срещаните мюсюлмански женски имена са Фатме – 18 175, Айше - 15 941, и Емине - 9 994.


Според статистиците през 2011 г. новородените момчета най-често са били наричани Александър - 1296 бебета, които представляват 3.6% от всички родени момченца през годината. Името Георги отстъпва на второ място - 1258 бебета или 3.5% са били кръстени с това име. Статистиката сочи, че традиционните имена имат все по-малко разпространение.  Модерни през миналата година са били имената Мартин (трето място), Виктор (осмо място), Кристиян (десето място), които не са сред първите двадесет и пет най- разпространени имена сред общото население.


За момичетата, родени миналата година, са използвани 3862 имена, а за момчетата – 3485 имена.


Най-харесвани от майките през 2011 г. са били Виктория и Мария  - така са кръстени по 914 момиченца, по 2.7% от родените през годината. На трето място е Александра - 653 (1.9%). По-често срещани са Никол (четвърто място) Габриела (пето място), Рая, Симона, Йоана, Теодора, Елена и Сияна. Други често срещани имена са София, Дария, Гергана, Михаела, Божидара, Ивайла, Калина.


Най-много българи празнуват на Ивановден - повече от 300 хиляди, на Гергьовден празнуват с около 100 хиляди души по-малко. На Богоявление е третата по големина група празнуващи имен ден - около 150 хиляди, следват празнуващите на Никулден, и Петровден.


Личните имена на постоянно живеещите в страната граждани към 31 декември 2011 година са повече от 67 хиляди. Разнообразието на имена сред жените е по-голямо от това при мъжете. Повече от 29 хиляди са личните имена, които се срещат при мъжете, а за жените те са около 38 хиляди.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1248 Весело

  Мога да потвърдя

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всяка година по Йорданов ден и Гергьов ден я пускат тази статия.. моля проявете малко въображение, напишете нещо друго..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 449 Неутрално
 4. 4 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Важното е името да е избрано от родителите, а не наложено от комплексирани роднини. Иначе ако ще и Шублер да го кръстят. Всеки има право на лош вкус.

  Is there no standard anymore?
 5. 5 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статията"]традиционните имена имат все по-малко разпространение[/quote]
  Празно нЕма - нетрадициите са това, което не бяха... Мъжете знаят защо, но пък жените знаят как:
  Топ 10 на най-изумените мъжки имена:

  1. АГАТОПОД
  Нещо средно между Агата Кристи и осмокрако океанско мекотело. Доста вулгарно родителско решение. Интересно как ли са го наричали галено? Може би Аги. А защо не Подчо?

  2. АЕРОЗОЛ
  Да бяха го кръстили Дезодорант. Така вероятността някой да му лепне прякора Мухозол щеше да е далеч по-малка.

  3. БАШИБОЗУК
  Тези родители направо си просят синовната омраза. Да дадеш това име на детето си в България, е все едно да кръстиш еврейче Адолф Хитлер.

  4. ВАГИНЯН
  Доста неподправен избор. Без притеснения и задръжки! Хората отдавна са над тези неща. Особено децата. Да бъде Вагинян!

  5. ВЕНТИЛАТОР
  Това е истински шедьовър! Много усилия се изискват, за да погубиш самочувствието на отрочето си още от люлката. Трябва да си убийствено изобретателен и поне малко жесток. А защо не Хеликоптер? Вероятно малкият Вeнти ще нарече така сина си. Забележително! Вентилатор Хеликоптеров Вагинян. Защо не?!

  6. ДЕРДИДАС
  Можем само да гадаем как се е появило това причудливо буквосъчетание. Навярно фенове на прочутата спортна марка "Адидас" са искали деликатно да избегнат делата за авторско право. Така се родило гениалното Дердидас - последен модел дете от есенната биташка колекция на мама и татко.
  [бел.feb : Der, Die, Das - определителните членове в немския език. . Според мен по време на раждането някой го е бил нагънал да го учи интензивно тоя език.]

  7. ДЖИНТОНИК
  Това вече е разбираемо. Баща му е бил мъртвопиян, когато горкият Джинтоник се е появил на бял свят. Можем само да се надяваме, че алкохолишкото име не е начертало алкохолишка съдба за малкия Джин. Или голям джин?

  8. ДРУГОБЛИЗЕЦ
  Тук някой определено е прекалил с интерпретациите. Всичко си има граници! Единственото смислено обяснение е, че чужда дойка е кърмила злощастния Другоблиз. Не дай си Боже това да е едно от онези така наречени "пожелателни имена".

  9. ЗВЕЗДОЛЕТ
  Родителите на този младеж определено са си падали по фантастичните филми. Може би малко са избързали във времето. Е, все пак могат да му викат Звезди.

  10. ПЕТИКОНГРЕС
  Класически пример за алено кръщене от Татово време. С такова цветущо име бъдещето на Конгресчо е било в кърпа вързано. Жалко че бутнаха строя. Сега сигурно щеше да е поне партиен секретар

  Топ 10 на най-странните женски имена:

  1. БАЛЕТКА
  Адски стилно! Девойката е родена за "Бродуей". Какво по-хубаво от това да се появиш на този свят с призвание. Без колебания и без житейски главоблъсканици, тя трябва да танцува!

  2. БУКЕТКА
  Малко грубовата асоциация с нещо толкова красиво като цветята. Семейството рискува дъщеря им да приема всеки букет от обожател като саркастичен намек. Подигравките в училище за 24 май са неизбежни. Поне ще празнува имен ден на Цветница.

  3. ВАКСИНА
  Ще трябва да черпи при всяка следваща имунизация. Здравната й книжка ще се превърне в именник, а сезонният грип - в пръв приятел. Поне не са я кръстили Тетанус. Макар че и Ваксина е достатъчно жестоко.

  4. ГЪРБИЦА
  Е, бива ли така!? Чак пък толкоз! Дори да е красива и стройна, сарказмът, който ще я атакува, докато расте, със сигурност ще я изгърби от комплекси и смут.

  5. ДЕФЛОРИНА
  С такова име горката Дефка ще си остане девица до края на дните си. Или по-лошо? Представяте ли си какъв пубертет я чака?! Момчешката арогантност, характерна за класическия подрастващ, ще подложи психиката й на нечувани изпитания.

  6. ДЪРВОЛЕТА
  Татко й е бил дърводелец и високо е ценял професията си. Нищо лошо. И детето той си го е дялал. Ще го кръсти, както си реши.

  7. КАБРИОЛЕТА
  И това минава за пожелателно име. Да си купиш, маме, кабриолет! Или някой пич да ти го купи!

  8. КАСИЕРКА
  Ай, стига, бе! Да беше поне Бизнесменка. Хем повече пари, хем по-модерно.

  9. ПЕДОФИЛИЯ
  Без коментар!!

  10. ЧЕРНОБИЛКА
  Да упражняваш черния си хумор върху детето си, е най-малкото проява на лош вкус. Чернобилка е един от най-красноречивите примери за безотговорното поведение, което издава кръщелническия произвол.

  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=422745.0

 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Името е важно и трябва да се избира внимателно. Добре е да се зачита традицията, а да бъдеш оригинален за сметка на детето си не е много мило. Има куриозни и откровено обидни имена, които клетото отроче трябва да понася през целия си живот. На мен ще ми е по-интересно да прочета за рядко срещани имена или имена със завързана история, отколкото статистика за най-често срещаните. Имах съученичка, която се казваше Грациела и беше над 80 килограма още в 5-6 клас. Всеки път, когато трябваше да се представи, умираше от срам, а хората умираха от смях. А беше умно и добро дете и с нищо не заслужаваше това унижение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 450 Весело

  Най-често срещаните мюсюлмански женски имена са Фатме – 18 175, Айше - 15 941, и Емине - 9 994.

  Искам да попитам.
  Името ИНДЖЕ мъжко ли е.
  Щото турските женски имена завършват на "Е".

 8. 8 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#5] от "Twinston Myth":

  Виждала съм: Телефонка и Домофон

  Жената е покана за щастие
 9. 9 Профил на munsterspatz
  munsterspatz
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#8] от "bgpainter":

  А аз познавах една Сталинка.

 10. 10 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Пак добре, че не са Ахмед и Айше.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 11. 11 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 450 Весело

  Имаше един чилийски комунист.

  Луис КУРВАЛАН...

  Дето се казва. - без коментар...

  Nomen est omen

 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1446 Весело

  Трябва да направят една статистика и специално в маалите, от там ще изникнат още повечко забави.

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#11] от "messiah":

  Само че сте сбъркали фамилията - Корвалан е вярното! ( Luis Alberto Corvalán Lepe)

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1521 Весело

  До коментар [#12] от "bgpainter":

  То да не е лесно да измислиш имена за десет чавета.

 15. 15 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":

  Прав си! но вижте как е в католическите страни, а не само там. В църквата има именник и няма да кръстят детето, ако името го няма там.

 16. 16 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "messiah":

  Доколкото знам не ИНДЖЕ , я ИНДЖИ

 17. 17 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "stoicho2":

  Не говоря за Инджи от турския сериал.
  Думата ми е за ИНДЖЕ.
  Прототипът на днешните мутри,описан от Йовков.

 18. 18 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  най-популярното българско име по света със сигурност е Борис
  жалко, че в самата България явно не е популярно

 19. 19 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 546 Любопитно

  До коментар [#7] от "messiah":

  има много турски имена и женски и мъжки завършващи на ''н''

  разнообразието на имена е голямо, има ги и странни имена , както при нас, така и навсяктде

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 20. 20 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Имаше един кмет , който се казваше Сталин Генадиев и народен представител Илич Цветков ( който беше от СДС). А класически женски имена: Тиква и Лоза.

 21. 21 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1644 Весело

  Хм, това с имената е доста относително. Понякога го чукаш на едно място, пък се пука на друго. Имах съученик с нормалните име и фамилия Христо Ботев. Не беше от най-примерните и честичко го наказваха. Директорът явно беше на мнение, че не може така да се срами името на Христо Ботев, затова в заповедите за наказание фигурираше като Ицко Янков...

 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#21] от "mimi_pmi":
  Ей, благодаря ти, страхотно ме разсмя.
  Представям си го твоя непослушен Христо Ботев как му четат конско!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#8] от "bgpainter":

  аз пък - Сила Боримечкова и е 40 кг. с мокри дрехи

  keep calm and carry on
 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1816 Весело

  До коментар [#2] от "Mypa":

  "Мура" пък няма конкуренция в римуването.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 25. 25 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#24] от "Майндърбайндър":

  хахаха.. верно!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK