Сметната палата отново ще проверява културния институт към външно министерство

Скулптура в двора на външното министерство

© Юлия Лазарова

Скулптура в двора на външното министерствоСметната палата ще извърши нова проверка през март дали са изпълнени препоръки, дадени към министъра на външните работи и към директора на Държавния културен институт за подобряването на дейността му, съобщи пресцентърът на институцията. Причината е, че директорът Людмила Димитрова е представила подвеждаща информация за констатациите в одитния доклад за дейността на института към министъра на външните работи за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г.


Сметната палата отбелязва, че не може да приеме оценките, които прави Димитрова, "включително оспорвайки правото на палатата да проверява дейността на института".


"При този одит Сметната палата не е в ролята на художествен критик, а проверява поддържането и опазването на културните ценности, произведения и предмети на изкуството от художествения фонд на МВнР и представянето и разпространението на културно-историческото ни наследство", отбелязва институцията.
При проверките на място, които са част от одита и са осъществени от края на 2010 до февруари 2011 г., е установено, че ситуацията в института е без промяна една година след края на одитирания период.Картините "Жътварки" и "Автопортрет" на Владимир Димитров - Майстора нямат инвентарен номер и не се водят в счетоводните регистри към момента на извършване на проверката на Сметната палата.

Според проверката на Сметната палата финансово-счетоводната документация, водена в външното министерство, не отразява действителното състояние на активите с историческа и художествена стойност, които са собственост на министерството, както и получените за временно ползване от външни физически и юридически лица.


Отбелязана е липса на документална проследимост, заради което не може със сигурност да се знае налични ли са и къде се намират произведенията – у нас или в чужбина, в министерството или в института, във всеки един момент. Няма и механизъм за контрол върху информацията за картините – фактическата им наличност и водене на отчет.


До края на 2010 г. Държавният културен институт не е разполагал с подходящи хранилища. При проверка на място в края на декември 2010 г. е установено, че в хранилищата има влага и мухъл, съхраняваните в тях картини не са описани, като някои от тях са намерени по пода и са съхранявани заедно с други материали.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 388 Любопитно

  напълно вярвам на изнесените по-горе факти. свидетел съм как съпруга на диплсмат, който заемаше отговорна позиция в една от задграничните ни мисии , подаряваше картини и бутилки отлежало вино на началниците и така си правеше актив. явно няма контрол и отчетност за такива скъпи неща и "нашите хора" разполагат с това имущество за лични цели и изгоди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK