Гаргамел, който рисува с въздух

Гаргамел, който рисува с въздух

© Юлия ЛазароваКакво е общото между Subzero от Mortal Combat, коктейлна череша, механично морско конче, Пришълецът, самураи на коне и окото на влечуго?


Бранимир Йотов от студио "Гаргамел".


Той се занимава с аерография - онова изкуство, при което боя, разпръсквана от струя въздух, оцветява всякакви повърхности.
Сигурно сте виждали автомобили, чиито предни капаци са изрисувани с тигрови глави, излегнали се пищни девойки и други подобни клишета. Е, нищо подобно няма да видите в студиото на Бранимир.Очаквайте утре фотогалерия от студиото в рубриката на Дневник "Голямата снимка".

Първото нещо, което показва, е предмет, боядисан с термобоя. Оранжев. Поне докато не го приближи до печката, която постепенно променя цвета му на син. Тъкмо свиквам с това, и Бранимир изсипва шише студена вода отгоре му. Капките все едно измиват синия цвят, ефектът прилича на глазура от оранжев шоколад. Оказва се, че въпросната термобоя става прозрачна при загряване и отдолу се вижда първоначалния цвят на предмета. При охлаждане боята отново си връща цвета.


Представи си с това да изрисуваш капак на автомобил, особено над двигателя. От топлината ще си промени цвета и то не равномерно, а така - на облаци. Всъщност и аз не мога да си представя какво точно ще стане, казва Бранимир.


Дали такива са плановете му за колата, която в момента заема почти цялото пространство в ателието? Това, явно, е новият му проект. Възстановява стар и рядък за България модел на "Хонда" - "Прелюд". Абе, с доста амбициозна задача се захванах, цялата кола трябва да се мине със шкурка, да се матира, след това ще се рисува, боядисва, лакира... Много работа си е, но си струва, разказва той. И не, няма да изпробва термобоята на тази кола, за нея има други идеи. "Ще я изрисувам със самураи на коне, отстрани с японски мотиви, а навсякъде името "Хонда" ще бъде изписано с йероглифи".  


Колко време му отнема такъв проект - да покрие с фигури цял автомобил? Поне три седмици, даже месец, казва той.


Гаргамел, който рисува с въздух

© Юлия Лазарова


Бранимир се занимава с аерография от пет години, от две - професионално. Да, учил е рисуване - завършил е "Реставрация" в Националната художествена академия. "Но с това не ми се занимава, скучно ми е да реставрирам икони и картини. А и в България е доста трудно това да работиш".


В ателието му чакат реда си лодка с дистанционно управление и разглобен и реставриран мотор - MZ от 1957 година.


По-нестандартните му поръчки включват компютърна мишка и наскоро обработените клъбове за голф (както повечето хора ги наричат - стикове). Собственикът им ги искал изрисувани с люспи като като на влечуго, а главите им - украсени с огромни очи. Изографисването на люспите по тънките дръжки си е била доста пипкава и мъчна работа.


Един мотор дойде дори от Швейцария за боядисване и аерография, човекът не знам как е разбрал за мен, прати го, обясни какво иска и го направихме, разказва още. "Абе за всеки влак си има пътници, а пък моят влак е шарен", подмята Бранимир.


Гаргамел, който рисува с въздух

© Юлия Лазарова


Показва и голяма дървена дъска за сърф. Да, ама е пластмасова, жилките на дървото са си зрителна измама. Сърфът го намерих край една разрушена къща, беше съвсем смазан, счупен и напукан, но го възстанових и - виж, дори възлите на дървото се виждат, сочи той. Следва спукан капак на кола, спасен от боклуците край пътя и изрисуван в бяло, а по средата - алена череша. Повечето му работи са покрити, за да не се прашат от работата по колата.


През есента е направил изложба, нещата доста дръпнаха оттогава, разказва. В ателието му навсякъде висят сноубордове и каски за мотори. Логично, той самият кара борд, а пък доста от приятелите му са мотористи. "И все на някого нещо му хрумва, че иска да нарисувам на мотора му и така." Допълва, че обикновено хората идват при него с доста ясна идея какво искат, но пък замисълът често се сменя в ход.


Гаргамел, който рисува с въздух

© Юлия Лазарова


Край стената и в момента е моторът на братовчед му, преобразен с образа на Пришълецът. Една от каските също е негова - с фигури като от "Заразно зло". А, да, той я носи понякога, уверява Бранимир, докато показва озъбените лица по шлема.


В друг ъгъл Subzero - героят от Mortal Combat - иронично покрива маска на оксиженист. До нея - стара войнишка каска, също напълно променена от цветовете и фигурите.


След като става ясно, че няма да се отърве без кратка демонстрация, Бранимир подготвя гърба на един сноуборд за рисуване с аерограф.


Боите са на водна основа, могат да се използват върху всякаква материя. Не попиват, така че преди да ги запечаташ с лак, можеш да си правиш каквото си искаш с боята. Ако не ти харесва, хващаш мокра гъба и изтриваш всичко, обяснява Бранимир. Освен това са безвредни. Единствено лакирането се прави на друго място - със солидна вентилация. Бои се продават в София тук-там, но доста неща си поръчвам от САЩ - излиза доста по-евтино дори с цената на транспорта, казва още той.


Докато говори, нахвърля линии върху дъската. Вади няколко фигури, изрязани от хартия. Череп, "знаменитият шаблон - стъпката", който ни показва с усмивка, друг, наречен "петното", както и изрязан под ъгъл лист хартия, който се оказва модел за линия на хоризонта - с възвишения и равнини. То си има и книги за евтини ефекти и трикове, но не е в това работата, добавя.


Показвам сега най-елементарните неща, защото това по принцип си изисква време, обработват се детайлите, говори Бранимир, докато линиите се появяват почти магически върху борда. Спусъкът на аерографа първо се натиска надолу, после се изтегля назад. Така регулираш поотделно количеството въздух и струята боя.


"Трябва да ти е лека ръката, плавно, а не да стискаш. И така си играеш", казва още Бранимир.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK