ДСБ предлага промени в закона за защита на конкуренцията

"Не може в България през 2011 година цената на захарта да е поскъпнала с 50 на сто, а на европейския пазар да е поевтиняла с 20 на сто", коментира Димитър Бъчваров.

© Юлия Лазарова

"Не може в България през 2011 година цената на захарта да е поскъпнала с 50 на сто, а на европейския пазар да е поевтиняла с 20 на сто", коментира Димитър Бъчваров.ДСБ предлага проект за промени в закона за защита на конкуренцията. Това съобщи днес на пресконференция зам.-председателят на партията Радан Кънев. В тях се залага на промени в работата на Комисията за защита на конкуренцията, по-високи санкции за нарушение и възстановяване на правила в закона, които са отпаднали при последните му промени през 2009 година.


"Нарушенията на конкурентната среда бъркат в джоба на българина и изкривяват обществените поръчки от честната игра на пазара", заяви още той. От утре започват консултации с коалиционния партньор на партията СДС. След окончателното оформяне на предложението десните партии ще потърсят подкрепа и от всички останали парламентарно представени формации.


"50% от фирмите са с 0 броя заети. Дребният и семейният бизнес е задушен, а моторът на икономиката е спрял", обясни членът на националното ръководство на ДСБ Димитър Бъчваров. Като примери той посочи цените на захарта и горивата. "Не може в България през 2011 година цената на захарта да е поскъпнала с 50 на сто, а на европейския пазар да е поевтиняла с 20 на сто", коментира Бъчваров. От партията припомниха и протестите срещу високите цени на горивата.
Според десните основните промени трябва да залегнат за работата на Комисията за защита на конкуренцията. "Напълно отсъствие на отговорност е работата й", заяви Бъчваров.


Промените, които ДСБ предлагат, са:
- Обективна дефиниция за господстващо положение, която е отпаднала от приетия през 2009 година закон
- Установяване на конкретни срокове в работата на КЗК. "Не да тича след събитията, а да наблюдава и анализира своевременно", обясни Бъчваров
- Прозрачност и публичност на отчетността на КЗК
- Ефективно взаимодействие между институциите
- Всички приети от комисията актове да бъдат публикувани в интернет, включително анализи, решения и мотиви
- Определение за престъпление срещу конкуренцията
- Възстановяване на правилото за 40 на сто пазарен дял, който да се приема за господстващо положение
- Доставка на стоки и услуги през собствени инфраструктурни мрежи
- Разследващата дейност да се обвърже със срокове
- При отклонение на цените на чувствителните стоки над 5% от инфлацията КЗК да изготви анализ, който да предостави на данъчните служби и заинтересованите институции
- Определяне на чувствителните стоки от Министерския съвет
- Повишение на санкциите от 1% от оборота до 5%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK