Специализираният съд - "сграда с мрачно минало и светло бъдеще"

Бойко Борисов  в зала номер 1

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов в зала номер 1Малко след 9 ч. във вторник сутрин във фоайето на сградата на специализирания и съд и прокуратура е необичайно шумно. Заради журналистите, които причакват премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Диана Ковачева и вътрешния министър Цветан Цветанов. Те ще направят официално посещение на новата структура седмица след като тя започна да функционира.  


Глъчката обаче е само привидна - ако погледнете таблата за разпределението на делата (електронни за разлика от Софийския градски съд например) обаче, ще видите, че там няма нищо. Те само мигат, а полетата за номера на делата и залите са празни. Засега в създадената за процеси срещу организираната престъпност структура няма насрочени дела. Вчера стана известно първото - прокуратурата повдигна обвинение на Красимир Маринов-Големия Маргин за организиране на въоръжена наркогрупа, действала през 2009 и 2010 г. Въпроси не можеха да се задават, защото така според Борисов: "Няма да може да ми се види съдът."


От фоайето на сградата има два противоположни коридора. Малко след 9.30 ч. от единия излизат официалните лица, усмихнати и във видимо добро настроение, следвани от камери и фоторепортери. Към тях се е присъединил и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Те влизат в другия коридор и избират зала номер 1 за посещение. Табелката за нея е все още с листче. Вътре е студено, мирише на прясна боя, съдийската банка е празна, скамейките са черни.
"Къде се изгубиха всички?"


Борисов се разхожда из залата, останалите присъстващи са встрани и го наблюдават.
"Това е на съдията столът, той не трябва да се пипа...", казва премиерът и се усмихва. "А това е мястото на тази, дето пише протоколите.... Глей каква машина, на тази, дето пише протоколите... още не е натракана", посочва мястото на секретаря Борисов и предупреждава: "Да не счупите нещо!" Останалите все още го гледат. След малко всички без камерите потъват в друга стая. Няколко минути след това във фоайето, където отново е глъчка заради журналистите, се появява главният прокурор Борис Велчев: "Къде се изгубиха всички?"


Няколко минути по-късно отново започва "гонка" по единия коридор, която отвежда отново в зала 1. Там по разпореждане на премиера всички се нареждат пред камерите като за снимка и започват да говорят. Взимат думата, след като Борисов ги посочва. Изявленията приличат по-скоро на орисване, всички казват по две-три изречения с пожелания към новата структура. Борисов, отново широко усмихнат, започва първи:


"Много ми хареса професор Груев - каза, че това е една сграда с мрачно минало и светло бъдеще. Апелативната съдийка да каже нещо", нарежда Борисов.


Председателят на специализирания апелативен съд Даниела Иванова застава пред камерите и уверява, че работещите в специализираната структура ще работят много, за да постигнат добри резултати.


Следва правосъдният министър Диана Ковачева: "Това е едно силно начало на годината, с което даваме ясен сигнал за абсолютно безкромпромисно отношение към организираната престъпност. Работата на тези институции ще се следи от Европейската комисия. Важно е не само оборудването, но и куражът и личната позиция на съдиите и прокурорите, които ще работят тук, заяви още Ковачева."


Според главния прокурор Борис Велчев в сградата има не само оборудвани помещения, но и работещи хора. "Вече постъпиха първите дела от два вида, дела, които предстои внасяне в съд и новообразувани, по които започва работа първоинстанционната прокуратура. Ние сме силно обнадеждени от този добър старт, надяваме се този темп на работа да продължи", каза Борис Велчев.


"Да не забравим всички останали магистрати"


Чува се щракане на фотоапарати, операторите нервно побутват репортерите по главите, за да могат да хванат следващото изявление. То е на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.  Той е доволен, че "всички заедно - изпълнителна и съдебна власт, дават началото на специализирания съд и прокуратура. Споровете отминаха, сега предстои работа", каза той. Според него не трябва да се забравят и всички останали магистрати.


Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че с обединените усилия на всички институции може да се върне доверието на хората в обективното правораздаване и в адекватните действия на изпълнителната власт в борбата срещу тежката
организирана престъпност. "Надявам се, че това ще бъде оценено от Европейската комисия и от нашите евроатлантически партньори.  Общите усилия винаги са добре дошли за ефективността в борбата срещу организираната престъпност", смята още Цветанов.


Накрая думата взима отново премиерът Борисов. Отново усмихнат, той благодари за общото посещение. "Държавата осигури ремонт и реконструкция на сградите, а при нужда капацитетът на помещенията ще се разширява. Предстои и ремонт на Районния съд", допълни министър-председателят. Според него всички съдии са равни.


Малко преди 9.45 ч. във вторник сутрин фоайето на специализирания съд и прокуратура е почти празно. Глъчка няма, защото журналистите са се разпръснали, официалните гости също се разотиват. Таблата продължават да са "празни".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK