Регистърът за ражданията вече показва он-лайн колко бебета са родени до момента

Електронният регистър за ражданията е вече достъпен на интернет-страницата на Министерството на здравеопазването

© Анелия Николова

Електронният регистър за ражданията е вече достъпен на интернет-страницата на Министерството на здравеопазванетоЕлектронният регистър за ражданията е вече достъпен на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.


Това съобщиха от ведомствената пресслужба седмица след като стана ясно, че в началото на годината само две болници ползваха задължителния за всички родилни отделения регистър. Тогава от министерството заявиха, че няма техническа причина регистърът за ражданията да не работи, тъй като бил тестван неколкократно.


От днес всеки може да види какъв е броят на новородените бебета общо в страната, както и по области. До 11 часа на 10 януари в страната са били регистрирани 1349 раждания, като повечето от тях са се случили в София (325), област Пловдив (150) и Варна (92).
Електронният регистър беше създаден в края на 2011 година. В него всяка болница с АГ-отделение трябва да въвежда информация до три дни от раждането. Вписването се прави от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис.


В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето (пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане). Отбелязва се кой лекар е водил раждането, дали бременността е била ин витро и дали майката се отказва от детето си.


Изграждането на системата струваше 28 000 лв. на здравното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK