СДС: Законопроектът за детето е опасен, връща идеи от времето на Троцки

СДС: Законопроектът за детето е опасен, връща идеи от времето на Троцки

© Красимир ЮскеселиевЗаконопроектът за детето, предлаган от Министерството на труда и социалната политика, застрашава и нарушава правата на родителите и излага децата на опасни за тяхното развитие практики и политики. Това е позицията на СДС.


Законопроектът възстановява практиката на анонимните доноси, заяви депутатът Ваньо Шарков, цитиран от БТА. Той посочи като проблемен текст този, даващ право на децата след 16-годишна възраст да могат да отказват лечение. Ако има такъв отказ, директорът на лечебното заведение е длъжен да информира новата Агенция за социална подкрепа, която е към МВР, а тя трябва да отнесе въпроса до съда, който се произнася, посочи процедурата Шарков.


По думите му не е ясно какво се случва, ако състоянието на детето е животозастрашаващо, а то отказва лечение.
Друг проблем във взаимоотношенията между децата и родителите е даденото от законопроекта право децата над 14-годишна възраст сами да изграждат своите възгледи за съвест и религия, отнемайки това право от родителя, смятат от СДС.


От партията обявиха, че няма да подкрепят законопроекта в този му вид. Според СДС той изобщо не би трябвало да бъде внасян в Народното събрание, защото е ненужен и противоречи на други закони, уреждащи същите въпроси. От партията смятат, че той противоречи и на конституцията, където в чл. 47. е посочено, че "отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата".


Този законопроект ни връща във времето на социализма, когато Троцки заявява, че ролята на семейството ще отпадне и грижата за децата ще бъде поета от държавата, допълни Шарков.


СДС организира в четвъртък от 11.00 часа в парламента кръгла маса по темата с участието на неправителствени организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK