ЕВН мобилизира и хеликоптер за справяне с авариите (допълнено)

ЕВН мобилизира и хеликоптер за справяне с авариите (допълнено)

© Импакт прес групЗа оглед на авариралите електропроводи в Родопите днес ЕВН използва хеликоптер, съобщиха от електроразпределителното дружество.


Част от прекъснатите от снеговете електропроводи в Смолянско все още остават недостъпни за аварийните групи поради тежките атмосферни условия, счупените дървета и натрупания сняг. Това принуди електроразпределителното дружество да включи и хеликоптер, с който бе направен оглед от въздух на десетки километри засегнати електропроводи в общините Девин, Доспат и Смолян, уточняват от EВН.Заради влошената пътна обстановка и продължителната липса на ток в 36 училища от три области не се проведоха учебни занятия, съобщи просветното министерство. Днес не учиха децата от 21 училища в област Ловеч, в девет училища в Софийска област и в шест училища в област Смолян. Не се е учило днес и в едно училище в област Кърджали заради непредвиден ремонт на отоплителната му инсталация.Общо 15 села и махали в планинския регион все още са с изключено електрозахранване според информация от дружеството към 16 часа. Възстановено е електричеството на Широка лъка и Забърдо. За втори път след възстановяване на електричеството без захранване заради паднало дърво са селата Гела и Стойките.


Над 100 души персонал са мобилизирани за отстраняване на авариите.


По-рано днес кметът на Смолян Николай Мелемов обяви, че липсата на ток е основната причина общината все още да е в бедствено положение. За пореден ден в същата ситуация остават и общините Чепеларе, Тетевен и Роман.


Десетки населени места в цялата страна са без ток вече пети ден, уточнява БНР. По-малките пътища остават затворени след снеговалежите, съобщи директорът на националната пожарна главен комисар Николай Николов.


На територията на Ловеч има малки населени места, които продължават да са без ток и без питейна вода. В Рибарица поддържаме връзка с група от 10 туристи в хижа "Хайдушка песен", които продължават да са изолирани, но не бедстват, имат храна, имат вода, обясни Николов.


Продължава бедственото положение на територията на Софийска област в общините Етрополе, Правец , Ботевград и Своге, съобщи областната управа. В община Етрополе е възстановено електрозахранването до всички кметства. Само в отделни къщи в с. Горна и Долна Ямна и в с. Рибарица все още няма ток


По информация на "ЧЕЗ Разпределение България"  до края на деня на 11 януари тези аварии ще бъдат отстранени. От утре се очаква да бъде  пуснат обществения транспорт и ще бъдат възобновени училищните занятия.


В община Ботевград обстановката е нормализирана. Единствено  без електрозахранване са отделни сгради в кв. Зелин. В община Правец продължава работата по осигуряване проходимостта на пътищата за с. Разлив, с. Калугерово и махала Рударец. Създадена е организация за снабдяване на населението със стоки от първа необходимост.


Четвърто денонощие жителите на двайсет габровски села са без ток. Няма и вода, защото водоподаването става с електрически помпи. Не работят и телефоните.


Екипите на Е.ОН продължават да работят за възстановяване на електрозахранването на  малките планински села и махали в района на Габрово и Елена, съобщиха от дружеството. След отстраняването на десетки повреди по мрежата средно и ниско напрежение, възникнали в резултат на падналите валежи , все още без електричество за повече от 6 часа са 700 клиента в 5 селища в община Елена и 15 в област Габрово.


В габровското село Златевци екип на Е.ОН отишъл на място едва вчера, за да установи какви са пораженията по мрежата, но отстраняването им още не е започнало, обясни пред БНР кметският наместник Тинчо Тинчев. По думите му накъсаните проводници са толкова много, че един ден няма да стигне, за да се оправят авариите. Същото е положението и на село Армени, където от петък вечер си светят със свещи, а от Е.ОН не могат да кажат кога ще пуснат тока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK