Фирми, министри и кметове подкрепиха законопроекта за горите, екоорганизациите са против

Симеоновският лифт на Витоша<br />

© Анелия Николова

Симеоновският лифт на ВитошаПо-малко от година, след като се отказа от идеята за законови облекчения за ски-курорти по искане на екоорганизациите, министърът на земеделието Мирослав Найденов отново ги подкрепи. На дискусия днес в парламента за спорния законопроект за горите, предвиждащ лифтове и писти да се строят без изключване на терените от горския фонд, Найденов заяви, че миналата година се е поддал на "лобизма на екоорганизациите". Изказването му беше по повод обвинението на природозащитниците, че законовите промени са лобистки и обслужват интересите на няколко офшорни фирми, планиращи курорти.


На дискусията министърът опита да успокои екоорганизациите, като им предложи в бъдеще да участват в мониторинг върху строителството в горите. Той обаче не получи съгласието им и след срещата екокоалицията "За да остане природа" коментира, че държавата в лицето на Найденов е "заговорила на езика на олигархията". Природозащитниците припомниха, че аналогично предложение са получавали преди години от бизнесмена Цеко Минев, сега президент на федерацията по ски, за строителството в ски-зона Банско, срещу което в годините имаше серия от жалби. Утре екокоалицията свиква протест пред парламента срещу поправките.


Екоминистърът Нона Караджова заяви, че независимо от поправките, строителството в защитени територии като природен парк "Витоша" например, както и досега, ще минава през стриктни екооценки по законите за опазване на околната среда и за биоразнообразието (мрежата "Натура 2000"). В своя подкрепа Караджова припомни, че преди няколко месеца спря проекта за ски-курорт на фирма "Витоша ски" заради пропуски в екооценките.
За и против


Присъстващите на срещата кметове на Банско и Разлог, очаквано, подкрепиха законопроекта. За него се застъпиха безрезервно и министърът на спорта Свилен Нейков, председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин и сдружение "Природата за хората и регионите". Рагин заяви, че зимният туризъм трябва да бъде стимулиран, защото създава национален продукт и заяви, че 80 % от хората в страната били за развитието на ски-курортите. "БВП, като се изнася на Вирджинските острови, не е национален продукт", репликира го съпредседателят на партия Зелените Андрей Ковачев. На британските Вирджински о-ви, които са офшорна зона, е регистрирана компанията "Елора мениджмънт", собственик на фирма "Витоша ски", която стана инициатор на законопроекта.


Георги Бобев от "Витоша ски" коментира, че поправките са "стъпка към национална стратегия за развитие на зимните спортове в България". Той посочи, че по брой ски-зони България изостава от Словакия, Чехия и Румъния, които били с по-малки географски дадености за ски. "Сравними сме с Унгария, където най-високата точка е 1100 м. н.в., което е срам", каза Бобев.


На неутрална позиция бе кметът на София Йорданка Фандъкова. "Трябва да се обявим против каквото и да било застрояване и мисъл за застрояване. В същото време твърдо вярвам, че е възможно и няма противоречие между това и осигуряването на достъпност на планината", каза Фандъкова. Изказването на кмета визираше ултиматума на фирма "Витоша ски", че няма да пусне лифтовете в планината над столицата за зимния сезон, преди да види законовите поправки налице. Тя беше и инициатор на настоящия законопроект. Фирмата твърди, че решението й не нарушава приватизационните договори за лифтовете, но Столична община в момента проверява дали тя не дължи неустойки за решението си.


Ултиматумът, даден от Витоша ски през декември беше окачествен като "нагъл рекет" от Десислава Танева. Въпреки това Изпълнителната агенция по горито бързо подготви поправките и ги ускори, нарушавайки задължителния 14 дневен срок за общественото им обсъждане по Закона за административните актове.


Превенция срещу частни своеволия


Спорната поправка може да бъде комбинирана с лимит за ски съоръженията и пистите на единица площ. Такава идея предложи бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов на днешната дискусия.


Костов припомни, че спорната поправка да се даде право на инвеститорите да строят ски съоръжения без промяна на предназначението на земята, с отстъпено право на строеж, бе предложена лично от него миналата пролет, когато се дискутираше сега действащият горски закон. Според експерта, който сега оглавява Селскостопанската академия към агроведомството, в настоящия си вид поправката крие риск частните собственици на гори, които не се нуждаят от отстъпено право на строеж, формално да превръщат горите си в писти, за да могат да ги изсичат безпрепятствено. "Например ако си направиш Подробен устройствен план за писти и си платиш на главния архитект на съответната община да ти го одобри, можеш да сечеш", обясни Костов пред журналисти. Това е и едно от опасенията, изтъквани от неправителствените организации, които са против законопроекта.


Костов посочи, че този проблем може да се реши с въвеждане на лимит за строителство на всякаква линейна инфраструктура в горите – електропроводи, горски пътища, ски-лифтове и писти. Той даде пример с Германия, където има такова ограничение и то е 1.6 % от горската територия. "Например ако една община притежава 100 хектара гора, в тази площ да могат да се допускат около 2 % линейна инфраструктура", поясни експертът.


Противопожарни ски-писти?


Ски-курорти се правят във високите части на планините, където горска растителност реално няма, така че до изсичане можело да се стигне само в по-ниските части на планината – така изпълнителният директор на фирма "Рила спорт" Славейко Стайков коментира изказването на Костов. "Рила спорт" е собственик на лифта до Седемте рилски езера и от няколко години има проект за курорт в национален парк "Рила", който обаче така и не е минавал никакви процедури. Стайков посочи, че пистите даже можели да се комбинират с противопожарни просеки в горите, които да препятстват разпространението на пожари – основен проблем за горския фонд в България. Фирмата вече има опит в тази практика - през 2007 г. общинското лесничейство в Сапарева баня направи няколко такива просеки в гората под Рилските езера и се оказа, че те едно към едно съвпадат с пистите в проекта на "Рила спорт", който не беше минал през никакви екопроцедури.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK