Фирми, министри и кметове подкрепиха законопроекта за горите, екоорганизациите са против

Симеоновският лифт на Витоша<br />

© Анелия Николова

Симеоновският лифт на ВитошаПо-малко от година, след като се отказа от идеята за законови облекчения за ски-курорти по искане на екоорганизациите, министърът на земеделието Мирослав Найденов отново ги подкрепи. На дискусия днес в парламента за спорния законопроект за горите, предвиждащ лифтове и писти да се строят без изключване на терените от горския фонд, Найденов заяви, че миналата година се е поддал на "лобизма на екоорганизациите". Изказването му беше по повод обвинението на природозащитниците, че законовите промени са лобистки и обслужват интересите на няколко офшорни фирми, планиращи курорти.


На дискусията министърът опита да успокои екоорганизациите, като им предложи в бъдеще да участват в мониторинг върху строителството в горите. Той обаче не получи съгласието им и след срещата екокоалицията "За да остане природа" коментира, че държавата в лицето на Найденов е "заговорила на езика на олигархията". Природозащитниците припомниха, че аналогично предложение са получавали преди години от бизнесмена Цеко Минев, сега президент на федерацията по ски, за строителството в ски-зона Банско, срещу което в годините имаше серия от жалби. Утре екокоалицията свиква протест пред парламента срещу поправките.


Екоминистърът Нона Караджова заяви, че независимо от поправките, строителството в защитени територии като природен парк "Витоша" например, както и досега, ще минава през стриктни екооценки по законите за опазване на околната среда и за биоразнообразието (мрежата "Натура 2000"). В своя подкрепа Караджова припомни, че преди няколко месеца спря проекта за ски-курорт на фирма "Витоша ски" заради пропуски в екооценките.
За и против


Присъстващите на срещата кметове на Банско и Разлог, очаквано, подкрепиха законопроекта. За него се застъпиха безрезервно и министърът на спорта Свилен Нейков, председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин и сдружение "Природата за хората и регионите". Рагин заяви, че зимният туризъм трябва да бъде стимулиран, защото създава национален продукт и заяви, че 80 % от хората в страната били за развитието на ски-курортите. "БВП, като се изнася на Вирджинските острови, не е национален продукт", репликира го съпредседателят на партия Зелените Андрей Ковачев. На британските Вирджински о-ви, които са офшорна зона, е регистрирана компанията "Елора мениджмънт", собственик на фирма "Витоша ски", която стана инициатор на законопроекта.


Георги Бобев от "Витоша ски" коментира, че поправките са "стъпка към национална стратегия за развитие на зимните спортове в България". Той посочи, че по брой ски-зони България изостава от Словакия, Чехия и Румъния, които били с по-малки географски дадености за ски. "Сравними сме с Унгария, където най-високата точка е 1100 м. н.в., което е срам", каза Бобев.


На неутрална позиция бе кметът на София Йорданка Фандъкова. "Трябва да се обявим против каквото и да било застрояване и мисъл за застрояване. В същото време твърдо вярвам, че е възможно и няма противоречие между това и осигуряването на достъпност на планината", каза Фандъкова. Изказването на кмета визираше ултиматума на фирма "Витоша ски", че няма да пусне лифтовете в планината над столицата за зимния сезон, преди да види законовите поправки налице. Тя беше и инициатор на настоящия законопроект. Фирмата твърди, че решението й не нарушава приватизационните договори за лифтовете, но Столична община в момента проверява дали тя не дължи неустойки за решението си.


Ултиматумът, даден от Витоша ски през декември беше окачествен като "нагъл рекет" от Десислава Танева. Въпреки това Изпълнителната агенция по горито бързо подготви поправките и ги ускори, нарушавайки задължителния 14 дневен срок за общественото им обсъждане по Закона за административните актове.


Превенция срещу частни своеволия


Спорната поправка може да бъде комбинирана с лимит за ски съоръженията и пистите на единица площ. Такава идея предложи бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов на днешната дискусия.


Костов припомни, че спорната поправка да се даде право на инвеститорите да строят ски съоръжения без промяна на предназначението на земята, с отстъпено право на строеж, бе предложена лично от него миналата пролет, когато се дискутираше сега действащият горски закон. Според експерта, който сега оглавява Селскостопанската академия към агроведомството, в настоящия си вид поправката крие риск частните собственици на гори, които не се нуждаят от отстъпено право на строеж, формално да превръщат горите си в писти, за да могат да ги изсичат безпрепятствено. "Например ако си направиш Подробен устройствен план за писти и си платиш на главния архитект на съответната община да ти го одобри, можеш да сечеш", обясни Костов пред журналисти. Това е и едно от опасенията, изтъквани от неправителствените организации, които са против законопроекта.


Костов посочи, че този проблем може да се реши с въвеждане на лимит за строителство на всякаква линейна инфраструктура в горите – електропроводи, горски пътища, ски-лифтове и писти. Той даде пример с Германия, където има такова ограничение и то е 1.6 % от горската територия. "Например ако една община притежава 100 хектара гора, в тази площ да могат да се допускат около 2 % линейна инфраструктура", поясни експертът.


Противопожарни ски-писти?


Ски-курорти се правят във високите части на планините, където горска растителност реално няма, така че до изсичане можело да се стигне само в по-ниските части на планината – така изпълнителният директор на фирма "Рила спорт" Славейко Стайков коментира изказването на Костов. "Рила спорт" е собственик на лифта до Седемте рилски езера и от няколко години има проект за курорт в национален парк "Рила", който обаче така и не е минавал никакви процедури. Стайков посочи, че пистите даже можели да се комбинират с противопожарни просеки в горите, които да препятстват разпространението на пожари – основен проблем за горския фонд в България. Фирмата вече има опит в тази практика - през 2007 г. общинското лесничейство в Сапарева баня направи няколко такива просеки в гората под Рилските езера и се оказа, че те едно към едно съвпадат с пистите в проекта на "Рила спорт", който не беше минал през никакви екопроцедури.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 634 Гневно

  "Все пак планините не са само, за да ги гледаме от разстояние, каза Найденов"

  Да, на дебелогъзата част от нацията (или по-скоро народа) й трябва 5-звезден хотел, лифт и голяяяма механа с камина за цели чеврмета за да отидат на планина. Ама не къде да е на планина, а баш на върха. Понеже са големи баровци с по-малко не могат да се задоволят...

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Министри и кметове са мандатни длъжности.
  Такъв закон трябва да се разглежда от повече хора,защото дърветата не растат за 4 години.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 515 Неутрално
 5. 5 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Гневно

  Първо морето, сега планината, а в други ден? Хората?

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 6. 6 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Не че нещо защитавам бизнеса, понеже знаем как по принцип оцапват в кафЕво нещата, но :

  Кицбюел, Австрия/ Банско, България
  Брой лифтове: 54/13
  Писти: 168 км/30 км

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 7. 7 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Отвратително!
  Отново легнахте на тези които Ви спонсорират...
  Нека строят хотели и лифтове където им падне,то затова туризма ни е на това ниво. Презастроихме Слънчев бряг,нека сега направим същото и с горите.Поне да изгоним туристите качествено.А после ще пием кафе за 10 лв и ще чакаме по 40 мин на лифта.
  Аз ще си карам ски в Австрия!Мерси за новите лифтове

 8. 8 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ами да, окепазихме морския бряг- сега в бетонните гета там идват само бедняци на алкохолен и секс туризъм, ще го направим успешно и с планините. Зад девиза :"Ние можем!" наднича "Важен е само келепирът, след нас-потоп!".

  Законът ще бъде приет с гласовете на корумпетата от герб и зависимите от тях независими дупетати. И нещата ще отидат в ЕС, откъдето ще получим поредния шамар.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 9. 9 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 705 Неутрално

  "...общинското лесничейство в Сапарева баня направи няколко такива просеки в гората под Рилските езера и се оказа, че те едно към едно съвпадат с пистите в проекта на "Рила спорт", който не беше минал през никакви екопроцедури."

  Упс! Чекай малко! Я тука си мислим, дека лесничейството е украднало проектите на "Рила спорт" оти не са имАли пАри да плАтат на некой да им ги разработи. Та тука "Рила спорт" требе да сАди лесничейството у садО за интелектуална кражба...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#6] от "Канасубиги":

  Да, точно за това става дума
  Иначе, еколозите къде бяха, когато хората на ДПС години наред хайдушки изсякоха Лудогорието, и не само. Как да им вярвам на екологичния гняв ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 515 Гневно

  Куче влачи рейс,диря няма ,няма хеййй-пееше ВСтоянов в една гадна чалга от 90-те.И Герб влачи,и Найденов влачи,и разложкият кмет от ГЕРБ,избран с манипулации и той също.

  И герберски ,братски чадър над олигарсите.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 12. 12 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Най-после едно официално име на олигарх - Цеко Минев. По името му личи, че е я бившо комуне, я ДС ченге.

 13. 13 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Миро Гуцата обяснява екология и бизнес - па той си е хайдук от малък....Крал е наденици от Родопата в Ловеч като ученик....

 14. 14 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "deepdp": Стига с това БОЙКОВО къде бяха?А ти къде беше,като си знаел тези факти?кОГО СЕЗИРА?

  А еколозите сега са тук и протестират,а вие сте на страната на олигарсите.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "Канасубиги":
  Банско- Китцбюел=
  На мачоко пишоко- на магарето.....я.
  Добре,че Краваров не е бил кмет на Инсбрук....цял Тирол щеше да разсипе !

 16. 16 Профил на stop_idiot
  stop_idiot
  Рейтинг: 459 Весело

  Новият девиз на олигархията:" Ние сме с ГЕРБ.С теб сме по-силни"

  ЛЪЖАТА,ДОРИ КОГАТО ПРЕТЕНДИРА ДА Е С БЛАГОРОДНИ ЦЕЛИ ,Е ПАГУБНА ЗА ОБЩЕСТВОТО.
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#14] от "hammer":

  Аха ... или си олигарх /не съм/, или еколог !
  Яко !!!
  А да ти минава през ума, че мога да имам мнение, различно от твоето ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Факт е, че при такава природна даденост като Витоша, софиянци трябва да карат ски на други места. Трябва да има баланс между екология и бизнес проекти, а не само да гледаме ски курорти в Алпите. Там също преди това е имало дървета.

 19. 19 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#6] от "Канасубиги":

  При това Кицбюел е от малките ски зони в Австрия. Аз съм карал в Zillertal: брой лифтове: 172; Писти: 668 км., от които 435.9 км. съоръжени с оръдия за сняг. Картата е една, струва за седмица 232 Евро или 453 лв. На Банско 7 дневна няма, 6 дневна е 311 лв. + 55 става 366 лв. Като сложиш и по 10 лв. на ден за паркинг - 436 лв. В Zillertal всички паркинги са безплатни, автобусите и влаковете в долината също. Е какво да правя в БансЧо??!

 20. 20 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Да си спомни само преди 6 месеца какво се случи с пистите на Банско ! Един давал друг не знаел трети се чудел и накрая тоя Цеко беше го подкарал през просото !

 21. 21 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 738 Неутрално

  ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!

  11 януари 2012 г. от 11.30 до 13.00 ч. пред Народното събрание в София

  За да предотвратим поправката в закона за горите, която позволява по-бързо, по-лесно и по-евтино строителство на ски съоръжения в горските територии.
  ... Облагодетелствани от нея ще бъдат тези, които получиха на безценица държавни гори чрез заменки в нашите планини, както и неизвестните собственици на офшорните компании, които планират застрояване на най-стария парк на Балканите – Витоша.

 22. 22
  B52
  Рейтинг: 1569 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 23. 23 Профил на stop_idiot
  stop_idiot
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#17:"deepdp"]Аха ... или си олигарх /не съм/, или еколог !
  Яко !!!
  А да ти минава през ума, че мога да имам мнение, различно от твоето ?[/quote]

  Да си олигарх-не си.Първо си умен човек,второ олигарх в сайт не списува.Второ не ме подкарвай в болшевишката максима,прегърната от ГЕРБ-който не е с нас е против нас. Трето ,и най-важно,мнението ти е различно от моето,но успоредно на олигархичното и на грабителите от ГЕРБ. Как беше -всяка крива линия,успоредна на партийната е права.

  ЛЪЖАТА,ДОРИ КОГАТО ПРЕТЕНДИРА ДА Е С БЛАГОРОДНИ ЦЕЛИ ,Е ПАГУБНА ЗА ОБЩЕСТВОТО.
 24. 24 Профил на Yordan Kutsarov
  Yordan Kutsarov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кицбюел - 47,5 паралел, Банско - южно от 42 паралел! Като сравнявате сравнявайте с нещо на тази географска ширина. Да сте чували за Рокарасо в Италия. Има няколко писти, местните се забвляват, докато има сняг и никой не се напъва да бъде конкуренция на алпийските курорти с по 5-6 месеца сняг! То и в Ирландия и Исландия има прекрасни плажове ама никой още не е направил курорт!

 25. 25 Профил на jass
  jass
  Рейтинг: 402 Гневно

  Моля ви спрете с безумните сравнения на България с другите страни. Ние не сме Австрия, Словения и пр. Банско не ви ли е пример какво се случва като си пуснат пипалата по планините? Пампорово? Рилските езера?!

  Ако хората не се усещат какво ще се случва с Витоша, това е не само тъжно, но и опасно. Природата на страната ни е най-големия й плюс и в момента се получава сигурен знак, че парите са единственото нещо, което интересува властоимащите, а пък народа спинка сладко, сладко...

  Ненормална държава сме

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нали Америка и американците са ви кумири. Поинтересувайте се как стоят нещата с националните паркове и резервати в Америка.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  "Фирми, министри и кметове подкрепиха законопроекта за горите, екоорганизациите са против.."
  Сметкаджиите във властта и олигарсите срещу нормално мислещите българи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "ck":

  Или и двете

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "dent":

  Един наистина смислен коментар- не че повечето не са! Но при другите преобладават емоциите, а тук сте го казали на място! Всички замесени в тази антибългарска завера го знаят, но като не могат да строят в Алпите!? Нима няма еко специалисти да кажат кое как е!? Има, но никой не ги пита, а и пустите комисионни! Сега на някой харесва ли му Слънчев бряг? В планината е още по зле! Там само няколко пъти да минат АТВтата и за стотици години не може да се възстанови почвеният слой! Няма да продължавам, защото едните са неуки, а на другите не им отърва! Тежко си на България, ама нали уж България, това сме ние ! А как бе писал дякона Левски..народе??? Господи помогни на нормалните хора тук и сега, ако наистина можеш!!!

 31. 31 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Канасубиги":

  Не че нещо лобирам са лифтове, но то това може да се окаже като приказката за алкохола и колата ако се сещаш. Планината в австрия, която цитиращ колко е голяма и съотнеси тава към пистите, след което го направи към банско. Не чух някой от лобистите на ски курртите да го прави. Което ме навява на определени мисли. Ходил ли си в слъчевбряг. Кефи ли те презастрояването там. Не искам това да се случи с витоша. Въпреки че вече уверявам те се случва чисто законово. Колко сърни или зайци си видял там ако си се разхождал. Що няма раферендум за Витоша. Аз карам ски.

 32. 32 Профил на mahakalah
  mahakalah
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По-добре нацонален продукт "природа", отколкото национален продукт "бетон"!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  You don't have a soul. You are a soul. You have a body.
 33. 33 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#6] от "Канасубиги":

  Първо, ситуацията с горите в Алпите и над Банско е съвсем различна поради чисто естествени фактори. Второ, Китцбюл има към 10000 легла, докато Банско имаше 12000 още миналата година. Не че няма мераклии за Китцбюл, но хората там са преценили че идва момент, в който увеличаването на количеството е за сметка на качеството. Трето, Китцбюл и други печелят екологична награда заради инициативата "pro natura-pro ski": http://www.skiaudit.info/en/home.html. ОБърни внимание на втория абзац, или именно "However, that requires at the same time that the most important capital of the Alpine regions - the scenery - is used with lasting effect." Няма какмво повече да се каже.

 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Застрояването ще бъде чудовищно. Северната яка на Витоша ще бъде застроена малко до под "Алеко". Ски писти ли? Само повод. След това, а при повече нахалство и успоредно с пистите, идва ред на "любимото" ми инфраструктурно осигуряване. А след това и на мутро-уплътняване на територията, т.е. на поголовно застрояване. Рушат се последните богатства на държавата. Крайният резултат ще бъде "Първа частна планина". Скоро и Странджа ще падне под ножа на българската алчност.
  Искам да направя жалък опит за напомняне - планината Витоша принадлежи на всички българи, в частност на 1200000 софиянци, а не на 10000 Цековци, Цецовци и ръководни мутри. Все пак да се надяваме, че един ден списъкът на мутрите и платените им представители в НС, допринесли с решенията си за унищожаване на природата ще бъдат представени пред съответния трибунал. Правилно прочетохте, "трибунал". Това разбира се няма да върне планината и първи ще го разберат населяващите подножието й умни българчета, точно в момента, когато останат първо без вода, в замяна на "душовете" от миневи лайна!

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  [quote#24:"dent"]Кицбюел - 47,5 паралел, Банско - южно от 42 паралел! Като сравнявате сравнявайте с нещо на тази географска ширина. Да сте чували за Рокарасо в Италия. [/quote]
  Това май идва от Алеко Константинов..."Какво Швейцария ли!""

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Канасубиги":

  Допълни и надморската височина на пистите - там не се секат гори, тук трябва да се секат!

 37. 37 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Е сега им се е. м. на парковете.
  Ако можете, елате! Става дума за всички гори и паркове в България!

  ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!11 януари 2012 г. от 11.30 до 13.00 ч. пред Народното събрание в София

  За да предотвратим поправката в закона за горите, която позволява по-бързо, по-лесно и по-евтино строителство на ски съоръжения в горските територии.
  ... Облагодетелствани от нея ще бъдат тези, които получиха на безценица държавни гори чрез заменки в нашите планини, както и неизвестните собственици на офшорните компании, които планират застрояване на най-стария парк на Балканите – Витоша.

  Елате с музика и артистични послания, шум, ски и бордове!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 38. 38 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно

  Май дойде време за революция!!! В Атина вече превзеха радиото. Днес в Гърция, утре и у нас!!! Защо, когато арабите скачат срещу своите мъчители , платените ни медии пишат, че бунтът им е справедлив, а когато ние търсим правата се , ни наричат лумпени и маргинали???
  Да подкрепим като един миньорската стачка и да скочим на грабителите на съвременна България!!!

 39. 39 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ГРОБарската престъпна сган отново показа истинското си лице - тъпанари, които освен да грабят от природата, нямат акъл за друго. Поправките се предлагат по празниците - Коледа и Нова година, с непозната скорост по тия земи, с идеята да минат набързо, без голям шум. Всички тия цековци, краваровци, и техните поддръжници - гробарските министри, плачат за въже или куршум. А най-добре е да бъдат избесени по дърветата в планината, които се канят да секат.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  [quote#35:"Храбър"]Това май идва от Алеко Константинов..."Какво Швейцария ли!"" [/quote]
  Жалко е, когато се сравняват несравними неща! Не! Не, че красотите на България са несравними с други. В това твърдение съм напълно убеден! По-скоро (бих казал) околните условия са много различни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#6] от "Канасубиги":

  Ти верно ли сравни Алпите с Пирин?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  [quote#37:"moreni"]ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!11 януари 2012 г. от 11.30 до 13.00 ч. пред Народното събрание в София
  [/quote]
  Защо не го казахте по-рано!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Не мога да разбера /или не искам/ , защо министърът на земеделието се яви най-големия поддръжник на изсичането на гората и строителството на ски пистите.
  Като че земеделието му е цъфнало и вързало , та взе да оправя вече и с туризма....

 44. 44 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хората с парите и власт естествено ще надделеят.
  Лошото е, че ние си ги избираме и ние си ги отгледахме.
  Българските гори, особено след приемането на "Новият прогресивен закон" -Боко го похвали, защо ли? - са в ръцете на:
  1.Новофеодалите - мутрагени, унищожители.
  2.Дърводобивниците - слуги на горните.
  3. Чиновниците (разбирайте - нещо от рода на катаджии с ниски заплати). Тяхната роля е да осребряват служебното си положение, или да слушкат просто.
  А къде са българските лесовъди (обикновените горски), никой не казва.
  Горко и на "Хубава си моя горо". Ще стане не грозна, ами просто ще изчезне.
  Анатема за всички сребролюбци и техните мекерета!!!!

  ура и да живей!!!
 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Писна ми да съм сериозен, мислещ и знаещ! Питам, ако тези оФшорни българи и техните агенти във властта бъдат изправени до стената, ще ли се отклонят куршумите, заради ОФШОРНОСТТА им!??? Мамка ви безродна и алчна, нали и вашите деца ще живеят сред този мутробетон!!!

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dehumanizer":

  Аз мисля за по сигурно, след обесването им да бъдат и простреляни! Но това е почти фентъзи в тази територия!?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Министри и кметове са мандатни длъжности.
  Такъв закон трябва да се разглежда...[/quote]
  Ден година храни... в случая един мандат и си уреждаш живота!

 49. 49 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  найстина се нуждае витоша от модернизация малко.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "Гражданин":  Я изгледай ти и другите фанатици долния клип и тогава коментирайте!

  http://kanal3.bg/?v=6615

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Смях, тука повечето не могат да вървят пеш тръгнали зимни курорти да коментират, че и за Алпите говорят дет само на картичка са ги виждали или от самолета! Изгледайте клипа горе и трайте!

 54. 54 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#52] от "gl_avatar":

  Какво значение има дали е Цеко или Меко ако е по правилата ? Може би ревеш защото не е от твойта партия! Тука няма партии драги, строи се за да се развие мястото, защото е занемерено от десетки години! Ти какво искаш вечно на едно място да тъпчеш!

 55. 55
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 571 Любопитно  До коментар [#6] от "Канасубиги":

  Не че нещо защитавам българската природа, НО Алпите имат площ 200 000 кв.км. и си ги делят 6 държави. А Рила има 2500кв.км площ, Пирин също! В Алпите спокойно могат да си позволят по-голямо застрояване. Освен това туризмът в Австрия и особено Швейцария разчита на културния подход към природата и спокойствието.


  В България мутрите бетонираха Черноморието, фалираха им жилищните комплекси-хотели и видяха, че има потенциал по планините! Та наливат сега пари в лобизъм, за да премахнат постепенно държавния контрол върху тези площи. Вчера беше наглостта с наредбата за концесиите, днес е законът за горския фонд, утре ще премахнат и националните паркове. Аз лично съм против това и утре ще протестирам!

  Боян Р.
 58. 58 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "БамБам":

  Да се "развива" докато заприлича на плискания от фекални приливи бетониран черноморски бряг ли?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 59. 59 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "БамБам":

  Усилената експлоатация изхабява.

  Това, което иска герберасткото ловно-скиорско-дървосекаческо лоби е именно да ускори експлоатацията на националните природни богатства до степен, която бързо ще ги амортизира, като при това печалбите ще влизат изключително в джобовете на избрани "патриоти"-офшоркаджи.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 60. 60 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Ей, гербераси, не кърдисвайте гората, лошо ще ви стигне!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ако ви са мили Пирин и Витоша то просто бойкотирайте тотално Първа инвестиционна банка!
  Само тогава Цеко Минев ще миряса!

 63. 63 Профил на rellaxx
  rellaxx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ей така лекичко почва да се застроява от ТИМ и лобисткия проект Алея Първа. Подарък от Боко Мутрата за ТИМ. Между другото очаквам тия дни Боко да се появи по ТВ-то и да почне мазно да разказва как като малък се е качвал сам на Мусала и се е пускал с дървената си шейна държейки филия с мас. А бабите ще реват от умиление пред екраните.

 64. 64 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#51] от "БамБам":

  Твоят линк ме доведе до “5 за 4″ - Супер експерта Диков се бори с еколози на тема планини, Бойко, Миро, олигарси". Очевидно някой е пропуснал до обясни на "суперексперта", и на теб, че думичката "експерт" се отнася за личност, която има някакъв експертен потенциал по дадена тема - или образователен ценз, или най-малкото многогодишен опит. Моля да ми обясниш, къде именно спортният журналист Сашо Диков е станал "експерт" по екология - вероятно където господин Доган е станал такъв по хидроенергетика.
  Иначе много отдавна не бях гледала българска телевизия - на по-пошло и неграмотно предаване май не съм попадала, като включвам и Албена Вулева. "Секви", "некви", "инормални" - какво търси подобен инбецил в телевизия?!

 65. 65 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 642 Разстроено

  Вече нямам сили да коментирам. Снимайте с фотоапарат Витоша такава ще я видим за последно... Та да я показваме на чужденците а те като ги питат за БГ да отговарят ааа БГ даа имахте хубава природа.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  В първия ден на годината се разхождах с едни гости от чужбина по пътеката "Тихият кът" - "Княжево" и там на едно дърво имаше една много интересна табелка,на която пишеше:

  "Човек не може да направи всичко, но е длъжен да направи нещо!"

  Важното е колко човека,ще отидат на протеста утре!

  Важно е и колко човека ще подпишат и онлайн петицията в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:

  http://forthenature.org/petitions/18

  И тъй като съм бил свидетел на много неща и в Банско и в Сапарева Баня, утре ще си взема старото плакатче "Свещ на Цеко за Алеко!" и ще отида пред парламента.

  Преди време това плакатче бях направил за протеста пред МОСВ, по един призив във форумите! Но докато го нарисувам на пл.Славейков бяха останали само протестиращите от Банско и Сапарева Баня, еколозите се бяха оттеглили. Когато слязох от трамвая и си разпънах плакатчето и влязох в мнозинството, полицаите (охраняващи митинга) ме изгледаха малко странно и с любопитство, но скоро подсмихвайки се под мустак слушаха лакардиите между мен Банскалии и Сапаревчани!
  Но най многобройния коментар от страна на местните жители бе" Само свещ ли?"
  Да аз съм виждали знам много неща! Те също знаеха не малко неща! Грозни и позорни постъпки, практики и политики!

  Но пред тези неща, това което предстой да се случи в нашите планини и гори е просто ужасно!
  Защото на селянина гора не му трябва на него му трябват ливади! Трябва му келепир! Него не го интересува, че тази площ е платена скъпо и прескъпо от народа на тогаващните наши политици през 30-те години на миналия век! Него го интересува келепира, които му вменяват сегашните ни народни избраници! И угодно забравя че това са офшорни фирми и като такива изнасят цялата си печалба и не плащат нищо на държавата.

  "Най големият проблем на Гражданите за Европейско Развитие на България е, че повечето са селяни а останалата част не са цивилни!"

  - така се бе изразил виден столичен зевзек, очевидно имаики в пред вид Андрешковщината на Българина!


  Хитростта пречи на мисълта!
 68. 68 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#59] от "Pavlik Morozov":

  И какво и е на гората ? Изобщо прегледа ли клипа! Амии кат гледам така си пердашиш, ни за гора ти дреме, ни за туризъм, икономика, работни места, прогрес, важното е да се плюе ГЕРБ! Бе какво да ти обяснявам я изчезвай бастун! Карал ли си ски изобщо! Карал си бебешката си проходилка!

 69. 69 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#64] от "arch_":

  Ами повече експерт е от теб и в случая ако изгледаш клипа спора е много обективен и другите журналисти позипотиха 'зелените' талибани! Задават много добрии въпроси, лъсва целия популизъм на тая псевдопартия! Отиди до Банско и ги питай преди 10г как са живяли и сега !

 70. 70 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#69] от "БамБам":

  Изгледах клипа. Видях Сашо Диков, чиито "адекватни" въпроси бяха от типа "Айде сега кажете кво против лифтовете имате ". Признавам, че и екоекспертите не успяха да изложат цялостна теза, но според мен бяха така сащисани от атаката на този войнстващ простак, че изгубиха ума и дума. Освен това сложни екологични проблеми не могат да се обяснят с едно изречение, та да паснат на минималния капацитет на това недоразумение.
  Сашо Диков постигна каквото искаше - успя да свали диспута на своето ниво и да го превърне в квартална викалня. Така че ни приказка да не се чуе.
  И да, относно устройствени планове имам повече представа от някой, завършил ВИФ, защото градоустройството е част от обучението по архитектура.

 71. 71 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#70] от "arch_":

  Не се принизявай до нивото му!
  На "Дрън дрън" му е харесал Диков защото това е неговият език! Всъщност това е и езикът на лумпените които се хилят като откачени, на всяка гримаса на Слънцето!
  За "Дрън дрън" е важно да е карал ски,и толкова.

  Все се чудя, защо за близо петдесет години не можах да срещна нито един простак в опозиция на властта. Всичките са като залепени за нея, откровени келепирджии или накратко казано съвременни Бай Ганьовци.

  Но за съжаление няма велик съвременен художник ,които да направи една карикатура "Борисов убива и споменът за Алеко", както великият Бешков в своето време с "Бай ганьо убива авторът си"

  Хитростта пречи на мисълта!
 72. 72 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#70] от "arch_":

  Изгледай го целия и тогава коментирай, аз го изгледах от любопитство проблема ми е ясен, на вас не вие! Политизирате го за мен няма значение ДПС, СДС, ДСБ или Цеко строи важноото е да е по закон и под контрол! Няма да изсекът повече от 0,000001% от Витоша, а мястото трябва да се развие! Точно тия дето са в клипа хич не им дреме за природата, не виждаш ли колко са неадекватни и ръсят бисери от рода - планината не можела да издържа повече! Другия го питат пелтечи, изобщо всички журналисти бяха срещу тях и зелените станаха за смях! Изобщо тая партия как копира европейските зелени, само да ти напомня че в няколко западни държави зелените бяха разобличени и берат срам, че излъгаха хората! Не виждаш ли че нямат никакви идеи за развитие, просто станаха за смях то е толкова очевидно, гледай и мисли!

 73. 73
  БамБам
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#74] от "Stream - БАН до 10 Януари":

  А ти си подмолен елемент, който е решил постоянно да слага прът в колелото на развитието! Освен това туристите са мързеливи те искат всичко да им е направено луксозно, все по-малко туристи идват на места които са "диви'', целта е те като дойдат и да оставят пари, да купят да правят оборот. Една обикновена хижа какъв оборот ще чакаш, няма да седнат да ядат, гледат горите а такива места колкото щеш! Не може без да се строи! Напиши си го на едно листче и си го залепи на цайсите да не го забравяш! Не може, важното е да има контрол!

 77. 77 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#72] от "БамБам":

  И кои са тези държави? Щото в Германия Зелените на изборите през 2009 изкараха най-високия процент в историята си. Пък в Австрия е една от петте парламентарно представени. Във Финландия имат 20%. И тн.
  Не си падам особено по Зелените, но не е и необходимо да си зелен, та да не ти харесва една абсолютно малоумна лобистка поправка. Знаеш ли какви са процедурите за разрешаване на строителство в природни паркове на Запад? Ще ти кажа - ужасно дълги, сложни и трудни. Освен това при изработването на устройствения план обществото има право да се намеси по закон и не е като бутафорните обществени обсъждания в България, а има преки последици. Ако ти се чете, ще ти пратя и линк към съответните текстове.
  Екологията не е някаква абстрактна идея за красиви пейзажи и пеещи птички. От състоянието на околната среда около София зависи какъв въздух дишаш. От Витоша зависи отчасти водното стопанство на София. От състоянието на долните пояси зависи много, например наличието на свлачища и наводнения.
  Въпреки че и в екологичните организации има шепа политизирани и не особено компетентни индивиди, болшинството просто искат да се направи детайлна екологична оценка, преди да се строи. Такива оценки са правени в миналото и да, резултатът е че планината не може да поеме още много строителство.

 78. 78 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добре, като махнем червената измет, която просто поддържа интонационната среда всичко друго нагоре е просто безумно...
  Ако има тук наистина хора, които да обичат планината и да я познават нека да обяснят на селяченете от сусурлево с пуловерчетата в парламента, че на Витоша фактически и географски място за ски писти и ски съоражения НЯМА. НЯМА! престанете да повтаряте едни и същи неверни мантри и да лъжете хората. Под пояса 1700-1800 мнв има гори но няма сняг. Под тази височина не може да има каквото и да било, най-малкото защото снежната покривка не е достатъчно а изкуствената е прекалено скъпа за поддръжка. Над 1800 мнв проблемът е в климатичните особености на Витоша. Всеки скиор знае колко дни в сезона работи Лале 2... Защото времето горе не предполага сигурни съоражения или писти. Ако можеше и имаше къде, то повярвайте ми Витоша щеше да е със 100 лифта и 200км писти още по живково време. Всичко, което се говори в момента е едно безмислено алабалосване, което единствено цели да отмести вниманието на хората и да отклони темата.
  Запомнете - на Витоша НЯМА ПОДХОДЯЩО МЯСТО ЗА ПОВЕЧЕ СКИ ПИСТИ. НИКЪДЕ. Това е единствената истина и всичко друго е умишлена спекулация. Ако някой мисли друго съм готов да вляза в спор с геофизически, морфоложки или климатоложки аргументи.

  Умен и красив жълтопаветник.
 79. 79 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#75] от "keen":

  А ти си поредния, който се прави на остроумен че има уж богат речник! Какво ми се правиш на шут, ако ги имаше парите нямаше да строиш ли айде де!

 80. 80 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#78] от "WALL-E":

  Нали друг си троши парите какво ти пука на теб!

 81. 81 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Който има възможност, нека дойде - 11 януари от 11 ч. пред Народното събрание
  ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!

  За да предотвратим поправката в закона за горите, която позволява по-бързо, по-лесно и по-евтино строителство на ски съоръжения в горските територии.
  ... Облагодетелствани от нея ще бъдат тези, които получиха на безценица държавни гори чрез заменки в нашите планини, както и неизвестните собственици на офшорните компании, които планират застрояване на най-стария парк на Балканите – Витоша.
  http://www.facebook.com/events/319468874754571/

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 82. 82 Профил на Роко 7
  Роко 7
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#69] от "БамБам":Отиди до Банско и ги питай преди 10г как са живяли и сега !


  ---Мунчо, отиди рай морето - от Балчик до където щеш на юг и виж на какво заприлича Бг с бетонните гимназии. И питай какво значи "FOR SALE" от цигането първокласник до столетника. Тая обява отдавна би влязла в рекордите на Гинес, за най-срещана в татковината ни, от която и да е друга държава по света. Всеки го знае, освен теб, май.

 83. 83 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#80] от "БамБам":

  Пука му, защото тези гори не са възстановим ресурс. Ако мутроинвеститорите утре се плеснат по челото и махнат пистите, няма кой с магия да въстанови двестагодишна гора и спре свлачището, сурнало се към София.

 84. 84 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#80:"БамБам"]До коментар [#78] от "WALL-E":

  Нали друг си троши парите какво ти пука на теб! [/quote]
  Коментира се въпрос, който не съществува от хора, които и идея си нямат за какво иде реч. Хора, нестъпвали в планината се правят на най-великите форумни еколози...
  Други скъсани прошляци, готови да продадат и майка си говорят простотии в парламента и то на неразбираемия си роден диалЯкт... Как пък от зелената идея не излязоха няколко поне образовани и интелигентни младежа, които на нормален език да могат да комуникират с властта, медиите, инвеститорите или местните? Ама не - най лесно е да просто да си хейтиш!

  Умен и красив жълтопаветник.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#85] от "Stream - БАН до 10 Януари":

  И на мен щеше да ми е забавано, ако не бях сигурна че огромна маса хора като него се осланят на експертния потенциал на Канал3. Човек просто се вбесява понякога.

 87. 87 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#84] от "WALL-E":

  Аз не съм от тия вервай ми и мога да ти го докажа когаот пожелаеш със снимки от над 10 ски курорта в Европа!

  Последно бях тук:

  http://www.bergfex.com/liftverbund-feldberg/#/liftverbund-feldberg/panorama/

  В шварцвалд има много ски-писти и курорти много под 1500 мнв! Байерсборн, Фелдбер и др Съшите изпълнения и там са имали със Зелените но в крайна сметка има, имало е и ще има сеч! Последно имаше скандал със висш чиновник който искал да съсипе 60 дръвчета за да построи вила! Има дебати но не се фанатизират!

 88. 88 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#84] от "WALL-E":

  Дори и да си прав за пистите, а вероятно си, поправката далеч не касае само пистите. Касае строителство от всякакъв тип, както и такова на хотели, на заведения и дори на частни къщи.

 89. 89 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#86] от "arch_":

  Канал 3 е медията която има пълен запис, а на пресконференцията има и други медии! Дали е канал 3 или 7дни спорт все тая! За такива като теб е тоя линк, ама изгледай го и тогава коментирай! Казуса има две гледни точки а ти говориш емоционалн,о без да познаваш другата !

 90. 90 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#87] от "БамБам":

  Ако трябва да сравняваме краставици с домати по какво ще е - дали са по-дълги или по-червени?

  Умен и красив жълтопаветник.
 91. 91 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#88] от "arch_":

  Проблема е че такива дето хабер си нямат от материята и не им пука нито за икономиката ни то за природата, доказателство за това са "експертите' които се олицетворяваат с протестите, същите тия спаха когато най-безобразно се сечеше в Пирин, защо!

 92. 92 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#78] от "WALL-E":


  [quote#78:"WALL-E"]Запомнете - на Витоша НЯМА ПОДХОДЯЩО МЯСТО ЗА ПОВЕЧЕ СКИ ПИСТИ. НИКЪДЕ. Това е единствената истина и всичко друго е умишлена спекулация.[/quote]

  Да, това е отговорът!

  Благодаря!

  От мене + !

  Браво.

  Хитростта пречи на мисълта!
 93. 93 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#88] от "arch_":

  Не мога да твърдя, но ако наистина става дума за всякакво строителство, то тогава всички свързани с тази законова поправка трябва рано или късно да бъдат в затвора. Доколкото, обаче се знае, става дума за подмяна и инвестиции в НАЛИЧНИТЕ туристически съоражения - без промяна на граници и функция. Това е от своя страна нонсенс, защото никой не е луд или богат чак толкова, че да инвестира в подмяна на лифтовете около Алеко, например - Лалето си е ОК, Романски си е ОК, макар и стар; Спас, Боби и Заека няма накъде да се разшрат нито нагоре, нито надолу; по платото няма какво да се случи; на изток е малко по-интересно (към Бистришко Бранище), но все-пак не е комуникативно, няма сняг а и не на последно място, хм ако някой изсече лишея до корен за да направи писта може доста да се спори дали ще навреди или помогне на планината (ама тая тема е прекалено сложна за еколозите, а и те така или иначе не са били никога там )

  Умен и красив жълтопаветник.
 94. 94 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#87] от "БамБам":

  Фелдберг има в годината снежна покривка 150 дни. Голяма част от региона е в защитена зона, тоест там сечта е забранена, а строителството толкова сложно, както и в другите такива места. Фелдберг е част от проект за опазване на околната среда, включително и залесяване, с бюджет 6 милиона. Та каква именно е аналогията с Витоша?

 95. 95 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#90] от "WALL-E":

  Оборвам ти тъпотиите! Тоя дето си дава парите не е толкова тъп че да ги прахосва ако нямаше условия!

 96. 96 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Долу лапите от белия дроб на София!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 97. 97 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#94] от "arch_":

  Региона се издържа главно от туризъм, нещо като Банско! Аналога е надморската височина и не само там в тази част на Шварзвалд има поне 10 курорта чийто писти са и под 1000м нмв!

 98. 98 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#93] от "WALL-E":

  Поправката ПО ПРИНЦИП важи само за ски-съоръжения. Нови, не само съществуващи. Само че щом можеш да си направиш устройствен план за писта, значи можеш да включиш и "поддържащи сгради". И тъй като в България се случва така, че сгради с 2 етажа мазе се таксуват като "временни съоръжения', кой знае по какъв начин ще се използва това...

 99. 99 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#97] от "БамБам":

  Банско не може да бъде аналог. Първо, заради несъразмерно раздутата си леглова база, по-голяма от тази в Китцбюл, второ защото климатично тези места се различават. В Алпите и Австрия е нормално снежната покривка да се задържа шест месеца. Колко е сезонът в Банско?

 100. 100 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#99] от "arch_":

  Витоша е уникално богатство и да се пази "девствена" е абсурд!! Помисли малко и за другата гледна точка работни места..заетост.. То е като да кажеш на садутиските шейхове да си затворят петролните кладенци защото замърсяват природата, няма да го направят никога! Не може всичко да бяга в другите държави никой няма да дойде, никой . От един елементарен екотуризъм пари не се правят, това са мижави суми от които нит държава нито бизнес печели! Освен това няма кой знае какво да се строи! И на мен цеко не ми е сипатичен, но важното е да има контрол, а щом е решил нека си троши парите! Имаш и програми за залесяване но просто не виждам каква сеч бълнуват тия "ексепрти", няма такова нещо, само ги чуй как се оплитат на въпросите които им задават! Не може 40г застой, не може запиши си го и ти на едно листче и и си го забий на челото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK