Йордан Йовчев с историческо класиране за шеста поредна олимпиада

Йовчев събра общ сбор 82.698 от съчетанията на шесте уредаИзбори 2022

Живата легенда на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев спечели квота за Лондон 2012 и правото да участва на рекордна шеста поредна олимпиада.


Четирикратният световен шампион постигна общ сбор в многобоя от 82.698 точки. След като преди малко завършиха изпълненията от втория поток, стана ясно, че Йовчев попада сред първите 30, които взимат квоти от последната олимпийска квалификация.


Той получи най-висока оценка на прескок - 14.966 точки, а на халки бе оценен с 14.600 точки. На останалите уреди оценките му бяха 13.225 точки на висилка, 13.233 точки на успоредка, 13.833 точки на земя и 12.841 точки на кон с гривни.
След съчетанията на гимнастиците от първия поток той заемаше 13-о място, но пред него имаше трима французи и двама холандци. По регламент всяка страна има право само на една квота.


По-рано днес Йовчев, който е президент на Българската федерация по спортна гимнастика, заяви, че класирането му за игрите в Лондон има голямо значение за оцеляването на федерацията и гимнастиката в страната. 


През ноември, след световното първенство в Токио, Йовчев обяви, че ще се концентрира върху представянето си на халки, ако се класира на олимпийските игри. 


Въпреки четирите си световни титли, той така и не успя да спечели златен медал от олимпийски игри. На игрите в Атина през 2004 г. Йовчев заслужи олимпийската титла на халки, но бе ощетен от съдиите и тя отиде при представителя на домакините Димостенис Тампакос.


"Много ме боли, че никога не успя да спечеля златен олимпийски медал. Сега съм остарял и шансовете ми за титла са сведени почти до нула. Съмнявам се, че някога ще спечеля титла. Но вече не се състезавам за златото, а за удоволствие", сподели днес Йовчев.


Йовчев ще бъде единственият гимнастик в историята, участвал на шест олимпиади

© Reuters

Йовчев ще бъде единственият гимнастик в историята, участвал на шест олимпиади

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK