Елен Герджиков се изстреля от осма на първа позиция в Столичната община

"Той е млад човек и това е една добра възможност да разгърне капацитета си", коментира кандидатурата на Герджиков общинският съветник от мнозинството Малина Едрева. Елен Герджиков на снимката е до досегашния председател на СОС Андрей Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

"Той е млад човек и това е една добра възможност да разгърне капацитета си", коментира кандидатурата на Герджиков общинският съветник от мнозинството Малина Едрева. Елен Герджиков на снимката е до досегашния председател на СОС Андрей ИвановАндрей Иванов формално е свален. Елен Герджиков е млад човек, който ще разгърне капацитета си. Разиграва се политически пиар. Това са част от коментарите на общински съветници от всякакви цветове, които "Дневник" събра, по повод депозираната оставка на председателя на столичния съвет Андрей Иванов и кандидатирането на Елен Герджиков за поста.


Иванов успя да запази позицията си на шеф на ГЕРБ-София, който наследи от депутата Лъчезар Иванов през 2010 година. Решението беше обявено днес рано сутринта, след като във вторник до късно вечерта в Бояна заседава изпълнителната комисия на ГЕРБ. Андрей Иванов там поискал лична среща с премиера Бойко Борисов. На нея пожелал да подаде оставка като шеф на СОС "заради нападките в медиите" от последните дни.


Съветници: Герджиков беше предупреден, че ще се изстреля нависоко
В 61-местния съвет ГЕРБ има мнозинство с 33 съветници и не се очакват изненади. След депозирането на оставката на председателя на СОС по правилник на първото заседание тя се съобщава на съветниците, "без да се обсъжда и без да се гласува". След това се обявяват кандидатури и се гласува тайно. В четвъртък е редовното заседание на съвета.


За наследник на Иванов вътрешният министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов сутринта посочи Елен Герджиков. През есента се говореше, че съветникът ще заеме председателския пост на стопанската комисия към общината. Тогава той не успя, но според опозиционери в общината е бил предупреден, че "ще се изстреля нависоко".


Със сигурност той няма да получи подкрепата на БСП, която има 15 съветници. Вероятно такава ще е позицията и на "Синята коалиция" с 8 представители. Не е ясно как ще гласуват останалите петима съветници - от "Атака", НДСВ и ВМРО-БНД.


Иванов успя да запази позицията си на шеф на ГЕРБ-София, който наследи от депутата Лъчезар Иванов през 2010 година.

© Красимир Юскеселиев

Иванов успя да запази позицията си на шеф на ГЕРБ-София, който наследи от депутата Лъчезар Иванов през 2010 година.


Млад, но с капацитет


"Той е млад човек и това е добра възможност да разгърне капацитета си", коментира кандидатурата на Герджиков общинският съветник от мнозинството Малина Едрева. По думите й той е доказал възможностите си с работата в общинския съвет и комисиите.


Герджиков е на 40 години и е втори мандат в съвета. За тези избори той беше на осмата позиция в листата на ГЕРБ. Член е на комисията по стопанска политика и общинска собственост и на постоянната комисия по финанси и бюджет.


Той е философ по образование и има магистратура по политология. Активно е участвал в предизборната кампания за местните избори в София. Един от създателите на социалната мрежа на ГЕРБ "Аз съм ЗА", която нямаше голям успех.


Елен Герджиков не се е занимавал с много неща в общината, каза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев. Много неуспешен е проектът за външната реклама в столицата, за който отговаряше точно Герджиков, отбеляза социалистът.


"Не мога да кажа, че той е от най-изявените. Познавам работата му от стопанската комисия, в която съм и аз", каза зам.-председателят на СОС Вили Лилков от групата на "Синята коалиция".


"С новия председател Елен Герджиков не бива да се продължава със същото управление, а трябва да се преодолеят непрозрачността, неяснотите, липсата на информация в интернет кой как е гласувал", смята пък десният общински съветник и неуспял кандидат-кмет Прошко Прошков.


"Засега логично обяснение за смяната не мога да дам. По-скоро се случи това, което трябвало да стане след изборите, но Андрей Иванов беше преизбран", смята Вили Лилков.

© Красимир Юскеселиев

"Засега логично обяснение за смяната не мога да дам. По-скоро се случи това, което трябвало да стане след изборите, но Андрей Иванов беше преизбран", смята Вили Лилков.


Рокада със задна дата

"Андрей Иванов формално е свален от поста председател на Столичния общински съвет. Той спечели мача с 1:0", заяви Бойчев /БСП/ без повече обяснения.


"Засега логично обяснение за смяната не мога да дам. По-скоро се случи това, което е трябвало да стане след изборите, но Андрей Иванов беше преизбран", смята пък Лилков. Той вижда основната причина за рокадата в личностен конфликт между Андрей Иванов и кмета Йорданка Фандъкова.


Когато Иванов беше избран за председател и на новия СОС в началото на ноември, тогава опозицията се обедини около идеята ГЕРБ да издигне, който и да е друг кандидат - "само и само да не е Иванов".


"Няма политическа причина за оставката на Андрей Иванов. Всеки един от моите колеги можеше да заеме поста", коментира пък Едрева. На въпрос дали е имало обсъждани други имена Едрева каза: "Общинските съветници от ГЕРБ не сме обсъждали кандидати."


(Без) промени


Трябва да се промени цялостната организация в Столичния общински съвет и той да си върне ролята на първа цигулка в управлението на града, заяви Вили Лилков. Според него съветът от години по-скоро е административен орган на кмета. "Мнозинството не успява да ръководи политиките и да задава дневния ред. Превърна се в орган, който гласува бюджета на кмета", допълни той.


Прошко Прошков пък определи ситуацията като "разигран политически пиар". "Има нежелание да се признае истинският проблем, а той е самата работа на Андрей Иванов - непрозрачният начин на управление, съмнения за връзки с фирми...", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK