Протест - не срещу закона за горите, а в защита на планината

"Правителството е преходно, природата – не е", "Вън бетона от закона" и "Подаръци за някои ще има от сърце" с лика на премиера, облечен като Дядо Коледа, бяха част от лозунгите на протестиращите природозащитници срещу промените в закона за горите.

© Юлия Лазарова

"Правителството е преходно, природата – не е", "Вън бетона от закона" и "Подаръци за някои ще има от сърце" с лика на премиера, облечен като Дядо Коледа, бяха част от лозунгите на протестиращите природозащитници срещу промените в закона за горите.Правителството е преходно, природата – не е", "Вън бетона от закона" и "Подаръци за някои ще има от сърце" с лика на премиера, облечен като Дядо Коледа, бяха част от лозунгите на протестиращите природозащитници срещу промените в Закона за горите. Поправките, които бяха одобрени от правителството на последното му заседание за 2011 г., предвиждат инвеститорите да могат да получават отстъпено право на строеж за писти, лифтове и влекове, без да се налага преобразуване на земята и ваденето й от горския фонд.


Промените вече са внесени в парламента и приемането им зависи от депутатите (предстои да се гледат в комисии на първо четене и после в зала). Явно затова организаторите бяха избрали и първия работен ден от новата сесия на Народното събрание. На площада се събраха около 100 човека, като почти половината от тях бяха представители на медиите. "Причината е, че протестът се организира в работен ден и много от подкрепящите каузата нямат възможност да присъстват", разказа една от протестиращите. Във Facebook, където беше създадено събитие "Протест за Витоша, планините и горите" над 1150 човека бяха заявили участие до днес.


Присъстващите пред парламента бяха от Коалицията "За да остане природа в България", скиори, сноубордисти и туристи. Протестът премина спокойно, а представители на общината или правителството не се появиха, нито някой от депутатите излезе, за да чуе исканията.
Фотогалерия: Протест в защита на Витоша >


За някой това беше протест срещу "Витоша ски", за други – директно срещу Цеко Минев (председател на Българската федерация по ски и свързван с фирмите, които управляват съоръженията в Банско и на Витоша), за трети – срещу всички правомощия, които ще получат частни фирми, ако промените в закона бъдат приети. За повечето от хората обаче това беше събитие не "срещу" нещо си, а "за" планината.


"Природа – не закон" и "Мафия" бяха единствените скандирания на протестиращите, които обикаляха паметника на Цар Освободител. Сред протестиращите имаше и няколко деца, които излегждаха на възраст под 2 години. "Тук е, защото планината трябва да остане и за нея", каза майката на малко момиченце, което носеше на ръце.


На плакат Емил Димитров от ГЕРБ беше изобразен с резачка и цигари в ръце, стъпил върху мъртва мечка (на дискусия за промените в закона във вторник депутатът влезе в спорове с природозащитниците заради поправките, свързани с дървесината) . "Ние решихме, че можем и ние да пропишем закони. Променил си е поне три закона за личния бизнес – един, за да може да се убиват мечки в личните му стопанства, един за цигарите му и един, за да могат да се секат горите му", каза един от протестиращите, който носеше такъв плакат.


В протеста взе участие и Иван Попйорданов, директор на Сатиричен театър "Алеко Константинов". "Правим филм и мисля до края на май да приключим с всичко, което се случи с тези безобразия и с тези опити съвсем да бъде осакатена планината", каза той. Филмът се финансира от Национален филмов център.


Поправката в закона за горите ще бъде разгледана на първо четене на заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори следващата сряда. Вероятно тогава отново ще бъде организиран протест.На протеста е и блогърът Асен Генов, който предава събитието през телефона си. Ето част от неговия коментар и възмущението му от бъдещите промени (по-късно той публикува в блога си цял материал по темата):  
Какво се случва обяснено накратко: Една фирма придобива преференциална, по силата на закон, позиция пред всички други в бранша, като тази привилегия включва възможността да не плаща такси, които досега е трябвало да плаща при намерение да строи писти и ски съоръжения. Получава в бонус и привилегията да придобива право да ползва писти без търг, сиреч, без да участвате в конкурентните механизми на свободния пазар. Между тези промени се прокрадва и поправка, с която изискванията към гаранциите за произхода и законността на добива и износа на дървесина отпадат, естествено, в полза и за удобство на фирмата, ако някога й хрумне да се занимае и с това... С други думи, монополът на "Витоша ски" в най-стария природен парк в Европа, емблема на столицата и (бивше) неоценимо богатство за софиянци, става факт...
Не трябва да забравя и как "Витоша ски" третира конкуренцията си? Продава сезонната ски учителска карта за почти 1300 евро, докато идентична услуга в Алпите е около 400 евро. Ски учителите амортизирали пистите повече от обикновените туристи. За това!
Освен това отскоро Федерацията по ски с председател Цеко Минев основава Направление професионални ски учители. Структура, която дублира дейността на Сдружението "Българско ски училище". Не само дублира, но и разпраща нареждане скъпите карти да се продават само на сертифицираните от новото направление ски учители, игнорирайки тези, от сдружението...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Лапачите ще спечелят, драги съфорумци. Така е било, така и ще бъде по нашите ширини! МатрЯлът прост, животът скотски, скучен. Едни лапат, повечето зяпат. Най-лошото е и че гласуват и то пак за поредния Месия.
  Ама сегашния би всички, няма да ни води в пустинята, просто ще превърне рая в пустиня!

  ура и да живей!!!
 2. 2 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Всеки, който се мота из Витоша знае, че планината е станала голям кенеф и вервайте ми Цеко Минев за това не е виновен.
  Без да искам да защитавам някои искам само да отбележа, че в Банко са направени доста сериозни неща, които определено носят приходи и престиж.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Разстроено

  "Правителството е преходно, природата – не е" - ПРИРОДАТА е ВЕЧНА, но простотиите на преходните ОПравници, ще са с НЕПОПРАВИМИ последици. Търпи БГ земята, търпи, приема всички нас след края НИ, но тези които идват след нас, ТЕ ще страдат...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Mont Blanc
  Mont Blanc
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Защо поправката "Витоша ски" е безпрецедентно лобистка - анализ на членовете от закона, които ще бъдат променени и облагите за "Витоша ски" и всички друго офшорни инвеститори в ски писти в България:
  http://forthenature.org/upload/documents/2012/01/Popravkata%20Vitosha%20Ski%20-%20lobizym.pdf

 5. 5 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе изведнъж много се загрижиха за природата!При тройната коалиция не съм ги чувал да се жалват,а там си беше истинска и безконтролна сеч.Министерството на ДПС

 6. 6 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прекаляват! Егати безскруполността!
  Оставете Витоша на мира!

  Любов и светлина!
 7. 7 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  НЕ ЗНАМ КОЕ БЕЗ МОЗЪЧНО СЪЩЕСТВО С ДЕПУТАТСКИ ИМУНИТЕТ Е ПРЕДЛОЖИЛО ТОЗИ ПРОЕКТО ЗАКОН,НО ЯВНО ТОВА СЪЩЕСТВО ИМА НУЖДА ОТ ПСИХИЯТЪР.

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За ваше сведение, няма измъкване от мъртвата хватка на нас мутрите! Така афишират "превъзходството"си над обикновените граждани, тези които решихте да ви управляват. Е, все още не мога да повярвам, че след 2и половина години, има хора, които не разбират за какво става дума! Съжалявам братя българи, но 70, 80 човека на протест, от милион и половина софиянци! А помните ли преди 15г, цялата Витошка от НДК, до министерския съвет пълна с протестиращ народ? Май тези десетки хиляди, или са измрели, или са се спасили на запад? А, може би реагирате само, когато са ви ударили директно по джоба!? Срам, но само за тези които знаят, какво значи това! Ситуацията е по отчайваща с тези мутри, даже и от 1997г.! Понякога се срамувам, че съм от такова робско племе! Засрамете се и вие! За вашите деца и внуци няма да остане НИЩИЧКО!

 9. 9 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Закона си беше точно такъв преди април 2011 и не е имало проблем. Определено добра манипулация от страна на един мощен медиен кръг. От години преднамерено успешно заблуждават, че подмяната на 9 стари лифта с нови, и трасирането на 6 писти ще доведе едва ли не до „екологична катастрофа“ на Витоша.

 10. 10 Профил на cahdar
  cahdar
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Абсолютно, това за проблемите, които ще настъпят на Витоша, заради подмяна на лифтовете и унищожаване на горите е абсолютна лъжа! Видяли ли са тези объркани от няколко псевдо-еколога хора проектът за Витоша?! Промиват им мозъците! Но скоро ще излезне наяве как се субсидират някои еко организации - кой стои зад тях и кои увластени хора в сферата на природното стопанисване подпомагат някои процеси и защо! Апропо, проверка от известно време е започнала - съсвсем скоро ще станат ясни много неща и посблие ми е интересно какво ще бъде мнението нса сега заблудените...

 11. 11 Профил на cahdar
  cahdar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И още нещо - някой запознат ли е в детайли, относно санитарната сеч и дърводобивната сеч на Витоша?!! Много интересни неща могат да излезнат от преди няколко години - не толкова отдавна... Ето и един линк за проекта на Витоша - няма да ядат дърветата и хората-туристи!
  http://www.youtube.com/watch?v=Al0e_ObVJOA&feature=youtu.be

 12. 12 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "cahdar":


  До коментар [#9] от "Norie":

  ПРите, да знаете, са много загубени хора - пишат в новини от вчера - сигурно отчитат бройки.

  gorskia
 13. 13 Профил на cahdar
  cahdar
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Скиор съм и повечето от свободното си време прекарвам на Витоша - и лете и зиме. Та, г-н Горски, тази тема ме интересува и я следя. А и всяко различно становище от вашето много трудно преглъщате. И не случайно, предполагам...

 14. 14 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "cahdar":

  знаеш ли колко ми пука за мнението на лица инетресуващи се само от темите Витоша ски АД, Юлен, ПИБ и телекомуникации?
  Никак - ако искаш да си вършиш добре работата за която ти плащат, ти трябват и малко постинги по други теми. иначе са ви много еднакви профилите с още петима други интересуващи само от тези теми, коментиращи с еднакви думи и явяващи се по едно и също време. Още не сме 1984. Продажбата на собствените думи е отвратително деяние за 21 век и е признак за отказ от човешка идентичност.

  gorskia
 15. 15 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Сетили се природозащитници навреме. Хората, които цапат там и които крадат общинска земя са виновни, не Цеко Минев. Човекът направи много много за Витоша, но никой не го оценява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK