Парламентът осъди насилствена асимилация на българските мюсюлмани през комунизма

Парламентът осъди насилствена асимилация на българските мюсюлмани през комунизма

© Живко Ангелов, АрхивПарламентът осъди с декларация опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.


Предложението на съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов беше подкрепен от 112 народни представители, трима се въздържаха, съобщи БТА.


В документа е посочено, че депутатите осъждат категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, включително и т.нар. възродителен процес.
Прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим, гласи още декларацията. Парламентът призовава българското правосъдие и главния прокурор да направят всичко необходимо да бъде приключено делото срещу виновниците за т.нар. възродителен процес. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ, е записано в документа.


Народните представители изразяват огромното си съжаление за това, че в продължение на 20 години българската правосъдна система не е съумяла да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.


Иван Костов посочи, че проектът дава политическа оценка на едно вредно за българското общество и държава събитие с огромни негативни последици. "Начинът е решително разграничаване, посочване на виновните и по този начин - завършване на един исторически процес по благоприятен за нацията начин. Това, което проведе режимът на Живков, беше опит за асимилация, съпроводен с депортиране или принудително принуждаване да бъдат изселени хора с български произход. По този начин те бяха лишени от основните си човешки права", заяви пред депутатите Костов.


Според него днешното управление е дало противоречиви сигнали по този въпрос. "Но не може процесът да бъде правилен по замисъл и неправилен по методите. Няма добър Тодор Живков и лош изпълнител", каза още Костов.


Лютви Местан посочи, че ДПС подкрепя декларацията. Той определи допускането за обсъждане на декларацията от страна на ГЕРБ като оптимистичен знак и допълни, че инициативата на "Синята коалиция" е показала, че тази тема трябва да ангажира всеки отговорен български политик.


Тази декларация ще опровергае по категоричен начин онези балкански песимисти, които твърдят, че като поживееш няколко десетилетия на Балканския полуостров, губиш вярата си в справедливостта, в доброто и дори в Бог, заяви и Тунчер Кърджалиев (ДПС).


По-рано днес парламентът отхвърли проекторешението на "Атака" за признаване на геноцида над арменците в Османската империя. За пореден път от "Атака" повториха мотивите си. Според тях този проблем се обсъжда от световната общественост още в хода на Първа световна война и до ден днешен.


Според националистите признаването на геноцида над арменците изпълнява морален дълг, какъвто е преклонението към паметта на жертвите на геноцида над българите в Османската империя.


Срещу предложението възразиха от ДПС. Лютви Местан посочи, че парламентът не е орган, който да определя исторически истини като последна инстанция. Народното събрание приема актове, с които разписва общозадължителни норми на поведение, а с този проект на решение "Атака" се опитва да разписва задължителна посока на мислене, заяви Местан. Той допълни, че ДПС реагира срещу самоцелната употреба на исторически събития и избора на конфронтационни теми от миналото и изрази опасение, че непредпазлива намеса от българска страна ще затрудни диалога между Турция и Армения.


Историческата истина за това вече е доказана с документи, а и се проявява двоен стандарт, при положение че признахме холокоста, коментира Сидеров. Според него историческите факти трябва да се признаят, за да се затворят тези страници.

Коментари (239)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Само декларация не е достатъчна.
  Трябва в закон да се включи, като Франция и арменския геноцид.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  "Прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване ..."

  "... опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани."

  Последно тези хора от турски произход ли са, тоест етнически турци или български мюсюлмани? Етническо прочистване или е имало или религиозна асимилация? Може би народната власт се е опитвала да ги направи християни ...

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 968 Любопитно

  "Лютви Местан посочи, че ДПС подкрепя декларацията. Той определи допускането за обсъждане на декларацията от страна на ГЕРБ като оптимистичен знак и допълни, че инициативата на "Синята коалиция" е показала, че тази тема трябва да ангажира всеки отговорен български политик"

  А Доган гласувал ли е? Ако някой знае, да отговори, за да преценим дали е ОТГОВОРЕН ПОЛИТИК.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 4. 4 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим

  Ваньо Костов се мазни на турците! Ако границите не бяха отворени, напрежението щеше да ескалира и да се стигне до гражданска война! Много правилно Т.Живков реши да им отвори границите и да си вървят! Пък и самите турци живеят там по-добре! А парламентът си няма работа и се захвана с глупостите на Ваньо.

  нели ангелова
 5. 5 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Любопитно

  А за прогонването на над 1 милион сънародници през последните 20 г.,кого ще съдим?

 6. 6 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Срам ме е , че българския парламент се занимава с глупости!! Ако това е форма на геноцид, защо не са приели декларация за признаване на армениския или на бълграския през 1913?!!

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2456 Любопитно

  "...осъждат категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим..." - за КОЙ път се изказва НЕЩО, което ВСИЧКИ в БГ отдавна са ОСЪДИЛИ?! Явно се търси нова политическа сделка, изнервяне на обстановката - тъкмо ГЕРБ бяха постегнали редиците. Толкова различни от подобен "дневен" ред въпроси ТРЯБВА да разглеждат нашите "избрани" ДЕпутАТИ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  А Парламентът друга, по-важна работа няма ли си, та се занимава с глупости?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на Martin Kralev
  Martin Kralev
  Рейтинг: 220 Неутрално

  ...български граждани от турски произход ???

  А аз досега си мислех, че това са българи мюсюлмани.
  И се касаеше за смяна на имената.

  Да форма е на етническо прочистване е, но не съм съгласен че са с турски произход!
  С български произход са!

 10. 10 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много показателно е за влиянието на партиите в Парламента на Република България са днешните резултати от работата на българските депутати :

  1) Приета декларация осъждаща Възродителния процес .
  2) Отхвърлено проекторешение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя .

  Всеки да си прави изводите !

 11. 11 Профил на Martin Kralev
  Martin Kralev
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До "2".
  "Последно тези хора от турски произход ли са, тоест етнически турци или български мюсюлмани?"

  Етнос и произход не са едно и също.
  Етнос са циганите, но произхода им е... от:
  Румъния, Унгария..., България..
  Етнически турци от български произход.

  Това ми звучи като Made in Bulgaria

 12. 12 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Чудя се това Иван Костов ли е или някой друг? Напоследък той се изявява във все по-добра и по-добра светлина. Не съм гласувал от 2001г. насам,но сега започнах да се позамислям....... дали да не гласувам за него !!! И все пак браво за декларацията и най-вече за изложеното в.... нея!!! Това е една голяма истина....и ние нямаме моралното право да отричаме случилото се през края на 20 век!!! Съд за виновните лица!!!

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Кой да ти отговори ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1122 Гневно

  Странно!!!!!! Признаваме Холокоста, това не "задължителна посока на мислене", искаме същото за избиването на арменците ( нариаме го геноцид) - тогава е "задължителна посока на мислене" За евреите може, за арменците- не!!!! Те на това му се вика юдодемокрация!!!!!!!!

 15. 15 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "........Лютви Местан посочи, че парламентът не е орган, който да определя исторически истини като последна инстанция..... "

  Еее, да кажем, че геноцидът върху арменският народ е историческа истина ! И какво е тогава Възродителния процес ??? Логиката на Местан за историческите истини и ролята на Парламента на Р.България по изготвянето на декларации и решения е доста избирателно .... както им изнася !

 16. 16 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 985 Неутрално

  "По-рано днес парламентът отхвърли проекторешението на "Атака" за признаване на геноцида над арменците в Османската империя. За пореден път от "Атака" повториха мотивите си. Според тях този проблем се обсъжда от световната общественост още в хода на Първа световна война и до ден днешен.

  Според националистите признаването на геноцида над арменците изпълнява морален дълг, какъвто е преклонението към паметта на жертвите на геноцида над българите в Османската империя.

  Срещу предложението възразиха от ДПС. Лютви Местан посочи, че парламентът не е орган, който да определя исторически истини като последна инстанция."

  аз на това му казвам двоен стандарт.

 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  ДПС не ги беше срам да управляват с партията, която се припознава за наследница на същите, които им сменяха имената и ги гонеха.

 18. 18 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  А турцкият Меджилис, ще се извини ли на българите за кланетата през дългите години робство! Тези депутати, ще направят ли нещо по въпроса?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Помня много добре това време, БЕшЕ ГАДНО !!!
  И много добре помня как заминаващите си продаваха на безценица имуществото, и кой го купуваше на безценица - партийните шефове по места, и офицерите от ДС. Срам и позор.
  Дано не остане само тази декларация ...
  А тези ДС-ари от ДПС на какви се правят ?!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Да го комбинират за съвместно гласуване с признаване геноцида над арменците.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 21. 21 Профил на darina_3313
  darina_3313
  Рейтинг: 213 Неутрално

  нашият парламент верно да си намери някаква по-важна работа

 22. 22 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Както и да го формулирам все излиза "глупости".

 23. 23 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 830 Неутрално

  "..... парламентът не е орган, който да определя исторически истини като последна инстанция. Народното събрание приема актове, с които разписва общозадължителни норми на поведение,......ДПС реагира срещу самоцелната употреба на исторически събития и избора на конфронтационни теми от миналото..."

  -Същото важи и за т.н. възродителен процес.Все още не е разкрита пълната картина на фактите и особено на мотивите за провеждането му.Наред с обида от преименуването,много от българските граждани тогава емигрираха,заради нерелигиозни причини:улеснена емиграция,търсене на по-добър живот,събиране с роднини,под влияние на пропагандата и турските тайни служби и т.н.Тази "смяна на имена" на български мюсюлмани,като опит/правилен или неправилен /за консолидация на БГ-обществото, бе за 5-ти или 6-ти път след 1878 година.Но явно,тогавашната политическата целесъобразност,която сега се осъжда /за тогавашните исторически вече събития/, днес отново е "в стихията си" и надделява над здравия разум.А емиграцията от България,след 1989 г. е в пъти по-голяма,без "смяна на имена". И в много/не във всички/ случаи тя се дължи на още по-силен натиск и принуда,породени от липсата на елементарна перспектива за работа и реализация в страната.

 24. 24 Профил на tihon
  tihon
  Рейтинг: 17 Неутрално

  "Предложението на съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов беше подкрепен от 112 народни представители, трима се въздържаха, съобщи БТА."

  Никой ли не е бил против?

 25. 25 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Първо парламента да бяха признали геноцида за 500г .над българите,геноцида над арменци и тогава да говорим за възродителен процес,който беше предшестван от серия атентати срещу невинни граждани!НЕКА СЛЕДВАМЕ СЪБИТИЯТА ПО ХРОНОЛОГИЯ И ДА ИМ ДАВАМЕ ВЯРНА ОЦЕНКА, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИУМИЦИ!Е ДОКАЗХМЕ ЧЕ СМЕ ДАЛЕЧ ПО-ГОЛЕМИ ДЕМОКРАТИ ОТ ТУРЦИТЕ!

  stefanova
 26. 26 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#25] от "stefanova":

  Отделни кратки периоди в някои региони могат с някои условности да се нарекат геноцид, но да говорим за 500 години геноцид над българите, е много наивно.

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Браво!


  До коментар [#4] от "Нели Ангелова":

  На пръв поглед може и така да ти изглежда. На мен ми изглежда по друг начин - съществуването на ДПС се основава единствено на етнически страх от нов възродителен процес. Доган върви и плаши хората с такава възможност, като се самопредставя за техен защитник. След като Парламента приема такава позиция, то става ясно, че позицията на Доган е фалшива, а хората в смесените райони могат да гласуват една идея по-свободно. Тази декларация е стъпка към изчезването на ДПС обратно в мазетата на ДС.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на vertui
  vertui
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А бе депутати...,до вчера почивахте,днес туй ли беше най -важното нещо,дето мяза на онуй нещо ,че ни занимавате с вашите глупости.
  Половината там сте некадърници.....

 29. 29 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Трябва да бъде осъдено. Всички знаят, че си беше партийна простотия. Лично аз не усетих това преименуване и прогонване, за разлика от хората по страната. Софийско чадо, кво да го правиш. Но имах съученик, който все беше с нас по купони и ни беше много трудно да свикнем с новото му име. Добре, че той беше майтапчия и понасяше унижението с виц, та си беше избрал руско име.

 30. 30 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#26] от "Yard":

  Ами е една година да е геноцид - си е геноцид!НЕИЗМЕРИМ Е ЕДИНИЯ ФАКТ 500Г.РОБСТВО С ДРУГИЯ АНАЛОГ ,КОЙТО СЕ ПРЕДСТАВЯ КАТО ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС.Има страшно много архифакти от независими източници за тези 500г. УЖАСЯВАщИ СА!ИЗГЛЕЖДА ИМАМЕ СЛАБА ИСТОРИÈСКА ПАМЕТ.ПОНЕ ПРАВОПРИМНИКА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ - ДНЕшНА ТУРЦИЯ ДА БЕшЕ ПОИСКАЛА ПРОшКА,ПАК щЯХМЕ ДА УСПОКОИМ ДУХА НА ИЗБИТИТЕ НИ ПРАРОДИТЕЛИ!

  stefanova
 31. 31 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По-лицемерен ден не е имал нашият парламент скоро.
  Не че ме кефи възродителният процес. Но наглостта на Турция ме кефи по-малко.

 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#30] от "stefanova":

  Мислиш емоционално и мнението ти се гради на исторически митове. Прочети предишното ми мнение пак.

 33. 33 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 367 Любопитно

  "Прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване"

  Най после някой да каже истината, че България извърши етническо прочистване! Въпросът е кога ще има наказани за това? Междънародният трибунал в Хага съди сръбските военнопрестъпници за същото, а кога някой ще осъди българските???

  Anonymous is legion. We do not forget. We do not forgive.
 34. 34 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#25:"stefanova"]Първо парламента да бяха признали геноцида за 500г .над българите[/quote]

  И как българите са оцелели и притова са запазили религията, езика и собствеността си, аако 500 години са били подложени на "геноцид"?


  [quote#25:"stefanova"]възродителен процес,който беше предшестван от серия атентати [/quote]

  Не ЛЪЖИ! Атентатите бяха В ПОСЛЕДСТВИЕ и В ОТГОВОР на етническите прочиствания и насилствената смяна на имената и религията на невинни, мирни хора!

  Anonymous is legion. We do not forget. We do not forgive.
 35. 35 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yard":
  Дано си прав,но съм чела над 20 източника на информация и писма на консулите на Италия,Англия,Франция за тези 500г.робство ,за които ти говориш че е емоция!

  stefanova
 36. 36 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Изгонени 360,000 турци. Не е приятно и хубаво така, ама аз не съм ги канил, нарочно заселени от турските политици някакви племена сега се върнали оттам откъдето дошли.

  забавление и приключение
 37. 37 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "tihon":

  Вероятно толкова са на работа в момента. Ама работодателите им сме твърде заети с други дела, за да ги изритаме за неспазване на работното време. От друга страна като гледам какво произвеждат май няма особено значение дали работят или не.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 38. 38 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 945 Любопитно

  Смяната на имената-преувеличен като зло замисъл...
  Добре, защо така наречените български турци и помаци сами не се асимилират в културната среда на своята родина? Защо, при положение, че са родени и са расли от малки тук-нямат спомена-архитип за прародина, друга родина както емигрантите, не се отпускат и не се оставят да се влеят пълноценно в обществения живот? Защо не преминават, напомнящите вътрешно-племенни порядки, незнайно как откроилите се граници с другите си сънародници, или пък не поемат свой собствен път на индивидуално-личностна интеграция? До кога ще бъдат управлявани от подривни националната сигурност партии, фондации и т.н., купени и скачени над всеки техен избор имами-проповедници, ДПС-ари? Трябва да им е най-мило какво се случва с ЕДИНСТВЕНАТА страна-родина, която са имали, защото те друга просто нямат, да избират да бъдат не по-различни от нас, когато това им харесва повече, или за да се чувстват по-сплотени с цялата културна среда. Защо примерно да не е съвсем естествено за тях да си кръщават децата с български имена? Синът на Йордан Йовчев, който носи същото име като баща си, винаги е споменаван от него с американския вариант-Джордан..., просто защото детето живее в Щатите! Какво остава за хора, които никога не са били другаде като нашите турци? България е тяхната родина и трябва да го осъзнаят. Имаше такава мисъл: "Защо точно това небе е мое, на родината ми? Нали небето е над нас и ни обхваща отвсякъде? Нали принадлежи на целия свят и не е ли еднакво за всички? Отговорът: -Не, не е. Ти не можеш да видиш цялото небе, за да го разбереш и да го обхванеш напълно, можеш да видиш само една част. Тази, която гледаш от своята родина, и защото само твоите сънародници могат да я наблюдават- тя принадлежи само на теб и на родината ти"...

  Smile, smile, a little baby!
 39. 39 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1084 Весело

  До коментар [#29] от "plumpschi":
  И аз познавах един Али,който стана Альоша.Попитах го защо е избрал такова идиотско име,а той ми отвърна,че името може и да е идиотско,но при следващото покръстване няма да го закачат.

 40. 40 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тони!":

  Ха дано, ама надали!

  нели ангелова
 41. 41 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#36] от "troika":

  Ми те и пра-българите са племена някакви, дошли от централна Азия и са нарочно заселени на Балканите от пра-българските политици. Какво ще кажеш да върнем техните потомци обратно в Казахстан, щом можем да връщама потомците на турците?

  Anonymous is legion. We do not forget. We do not forgive.
 42. 42 Профил на pipeto
  pipeto
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не вървим напред , защото непрекъснато гледаме назад.
  Но ако ще е така , не е ли нужно да осъдим и гръцкия геноцид над българите на българската територия , която в момента е в Северна Гърция ???

 43. 43 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Един пропилян парламентарен ден,а данакоплатецът си плаща???!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 44. 44 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Парламента да не забрави да осъди още:

  -Турските терористични актове на българска територия, осъществени от про-турска терористична организация, чиито приемник е дпс

  -Геноцида над Българи

  -Геноцида над Тракийци

  -Геноцида над Арменци

 45. 45 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 945 Любопитно

  http://focus-news.net/?id=f17654

  "Фокус: Академик Марков, на 3 май в Смолян с голяма научна конференция ще бъде отбелязана 74-годишнината от възстановяването на Дружба „Родина”. Каква е ролята на патриотичните организации днес?
  Георги Марков: Участвах във възстановяването на Дружба „Родина”, която беше възстановена на 1 ноември 2009 г., в Деня на народните будители. Това е една патриотична културно-просветна организация на българите мохамедани. Основана е 1937 г. в Смолян. Представете си – в онова време едно закъсняло Възраждане: хвърлят се фереджетата, хвърлят се фесовете, избират си хубави български имена, но не по милиционерски, както през Възродителния процес; не християнски – те са мюсюлмани. Примерно – председател е Камен Боляров. Мюфтия на българите мохамедани, след като се отделят, става Светослав Духовников."

  Smile, smile, a little baby!
 46. 46 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yard":


  До коментар [#30] от "stefanova":

  Мислиш емоционално и мнението ти се гради на исторически митове. Прочети предишното ми мнение пак.

  То и Баташкото клане е плод на емоция! А когато емоциите заговорят, разумът отстъпва!

  нели ангелова
 47. 47 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#35] от "stefanova":

  Първо не са 500 години, това също е едно преувеличение, за да изглежда по-драматично. Второ, аз много ясно казах, че отделни периоди в някои региони могат да се нарекат "геноцид", но в никакъв случай не можеш да наречеш няколко века (на голяма част от Балканите, заселени с българи) като геноцид.

 48. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тука не мога да се съглася с Костича.
  Политически може и да е правилна декларацията, морално може и да е правилна, но исторически - изобщо не е!
  След няколкото терористични атентата, Тодър ги пусна през границата. Същата която за нас - обикновените българи беше затворена. Турция им даде временни удостоверение и международни турски пътнически паспорти с което много от тях поеха по вълната на гастарбайтерите към Западна Германия. Същата до която нас - обикновените българи не и пускаха да припарим.
  Това че решиха да си тръгнат беше лично техен собствен избор и единствено това оправдава факта че няма нито един осъден от режима за това че е прогонвал тюркоезичните българи накъм Турция.
  Подобна декларация е срам за България, срам за парламента и лишена от историческо и фактологическо сдържание.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 49. 49 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Всеки човек има неотменимо човешко право да е наследник на предците си, да живее на земята им, да практикува културата им, да носи имената им, да говори езика им и да изповядва религията им. Това човешко право е записано в редица международни конвенции на които България е страна. Нарушението на това човешко право - насилствеената смяна на имана и религия и насилствените премествания на хора, е престъпление срещу човечеството. И хората които го извършват лежат дълго в затвора. Кога българските престъпници извършили това ще отидат в затвора при Милошевич и Младич?

  Anonymous is legion. We do not forget. We do not forgive.
 50. 50 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#41] от "Anonymous":
  Може да върнем българите, ама дай да довършим връщането на циганите и турците, тогава и българите предлагам.
  В интерес на истината, не съм шовинист, считам, че следващия си живот ще се родя кой знае къде и каква нация?

  забавление и приключение
 51. 51 Профил на Mavi
  Mavi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Атентатът на Гара Буново беше проект на Държавна Сигурност.
  Но въпреки това аз от мое име като български турчин бих се извинил за това, че загинаха невинни дечица (тогава съм бил горе долу на три години)
  Дано повече не се случват такива неща а Парламентът да оправи мизерията в страната а не да бърка в старите рани.
  То е ясно, че виновниците няма да бъдат наказани..както и да е.
  Не бива да се прави съпоставка между такана нареченият арменски геноцид с възродителния процес защото възродителният процес засяга най новата история на България и нейните граждани.

  Не спори с невежия а бъди тих като книга - Мевляна
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#40] от "Нели Ангелова":

  Що да е надали? Всичко, описано от мен е факт. Аз лично различно тълкуване на тези факти не виждам. До 5 години ДПС или няма да съществуват, или ще са дребна и незначителна партия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Проф. Иван Илчев, историк: Къде е паметникът с българските имена от възродителния процес
  Таня Джоева


  Много неща се казват сега само от едната страна. Политически коректно е да се представят малцинствата като жертва. Тяхното положение в една държава, в която има мнозинство, действително не е леко  Проф. Илчев, защо в последните седмици темата за етническите отношения между българи и турци отново стана актуална?

  - Стана актуална, доколкото се експлоатира в момента от една политическа партия. Но тя не е преставала да бъде актуална дотолкова, доколкото взаимоотношенията между мнозинство и малцинство през последните две десетилетия очевидно са едни от най-важните проблеми на международните отношения и на вътрешнокризисния мениджмънт на много държави.  Кое е вярното: че България е образец на толерантност, както обичаме да се хвалим, или че много неща не са казани за възродителния процес?

  - През последните години определени политически среди играят успешно на чувството на вина у българите. Махалото е отишло в едната посока. Не може да се поднасят цветя само пред паметниците на жертвите на възродителния процес, които носят ислямски имена. Къде са, да речем, венците пред жертвите на атентата в Буново? Ще повярвам в истинския демократизъм на ДПС, когато те ще поднасят венци не само пред паметниците на Васил Левски и на светите братя Кирил и Методий, но и пред мемориала - който още го няма, на жертвите в Буново. Един процес на насилие винаги има две страни.  Първият атентат в Пловдив е преди решението за смяната на имената на българските турци. Този в Буново, където загиват жени и деца, е от август 1985 г. Защо тези факти не добиват популярност, изтикват се в ъгъла?

  - Аз одобрявам тенденцията на тотално приемане на българските турци като интегрална част от политическото, културното и икономическото пространство. В името на тази цел се забравят жертвите на атентатите, а това не би следвало да става. Едно премълчаване не бива да се заменя с друго премълчаване. Правени са такива опити в историята, но резултатите не са добри.  Оказва се, че е по-лесно да се заклейми тероризмът, когато той взема жертви в Мадрид или в Ню Йорк.

  - Точно така. Затова ДПС говори за държавен тероризъм, упражняван спрямо турците тогава. Това е нормално, защото става дума за държавна политика тогава. А избягва въпроса за груповия или индивидуалния тероризъм, защото той вече е в ръцете на потисканото малцинство. Много ми се иска на събитията да се гледа с един и същ поглед.


  още - в сп. "Тема"

  нели ангелова
 54. 54 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тони!":

  Тони, поживем - увидим! Бъдещето ще покаже ще се преобърне ли палачинката.

  нели ангелова
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavelsilistra":

  Всъщност има една сериозна причина НС на БГ да се занимава с първото, а с второто - не. Първото е извършено на територията на България от българи, а второто - на турска територия от турци.
  Дето се вика едното си е наша работа, а другото - не съвсем... Все пак не сме в положение да диктуваме на турците как да тълкуват историята си. А и да бяхме, нямаше да постигнем желания ефект.
  Турците трябва да дораснат да признаят този геноцид, и аз с всички сили бих подкрепила стремежите на България в тази насока. Всичко останало е кьорфишек и популизъм на дребно...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 57. 57 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#51] от "Mavi":

  ++++++

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 58. 58 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  А геноцида няма ли да се гласува?
  ГЕРБ май умишлено пасува!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 59. 59 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Етническата принадлежност и националноста са две различни неща. В България, както и във всяка друга страна в света, живеят хора от много етнически принадлежности (турци, арменци, цигани, руснаци - тук включвам целия бивш СССР, китайци, евреи и други) които са Български граждани.
  Етнически "чиста" държава никога не е съществувала - и поради нарастващата глобализация няма и да съществува, а етносите ще се омесят още повече.

  Другата голяма грешка която се прави масово е да се равнява етническата на религиозната принадлежност. Всички Мюсюлмани са Турци, всички Българи са християни, което разбира се е абсолютно погрешно.

  Също така 500-те години робство не са никакво извинение - две злини не правят едно добро.

 60. 60 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#39] от "sabbath":

  Моят пък беше избрал Олег ... само местния омега форумник да не го вземе навътре, но си е истина, не съчинявам.

 61. 61 Профил на tupan
  tupan
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#59] от "ventsy":траки+елини+перс+готи+скити+македони+хуни+прабългари+славяни+викинги+онголи+татари+франки+фламандци+испанци+турци+руснаци+черкези+цигани=ЧИСТА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ.................НЯМА ДВЕ ИСТИНИ


 62. 62 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2612 Гневно

  До коментар [#30] от "stefanova":

  Този нещастник Иван Костов не знам вече за кой път се извинява за възродителния плоцес, но досега не знам и веднъж да е поискал извинение от Турция за зверствата извършени пре 500-те години турско робство както и за етническото прочистване и свързаното с него убийство на 20 000 българи в Източна и Западна Тракия. Явно за него да носиш 5 години българско име е нещо много по-страшно от това да бъдеш 500 години под турско робство!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 63. 63 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "martinch":

  Е как ти не знаеш ли ?Американците измислиха етнос мюсюлмани във бившата Югославия. И нашите католици дали не са от Италия?

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  [quote#8:"VеnRus 2008"]А Парламентът друга, по-важна работа няма ли си, та се занимава с глупости? [/quote]

  За тях по важна работа от занимаването с глупости няма.

  Каквото било - било - сега и хан Крум да осъдят, защото не е бил либерален и е рязал ръцете на крадците, и да се извинят на пра^100 внуците му.

 65. 65 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "ogiigo":

  Глупости .Във техните учебници пише че раята е цъфтяла и връзвала пот тяхно присъствие.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2612 Гневно

  До коментар [#33] от "Anonymous":

  Стига си дрънкал глупости! Никакво етническо прочистване не имало през 1989г. защото всеки който напусна България можеше да се върне обратно и до края на годината 200 000 се върнаха обратно. Етническо прочистване е прогонването на българите от Източна Тракия където нито един от тях не може да се върне!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  [quote#18:"ogiigo"]А турцкият Меджилис, ще се извини ли на българите за кланетата през дългите години робство![/quote]

  Ти сега и гърците ще поискаш да ти се извинят за клането на Никифор в Плиска и двестагодишното робство - ай запри се малко.

 68. 68 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "panta2":

  Това не е етнос, а религия. Второ, в Босна, Албания и Косово (както и в България) си има мюсюлмани от край време, така че не са ги "измислили" Американците.


 69. 69 Профил на om
  om
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Парламентът осъди насилствена асимилация

  Мисля, че доста хора виждат интеграцията като асимилация и от двете страни.

 70. 70 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  Фактите:
  (1) Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов прави предложение - Парламентът да осъди с декларация "опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани".
  (2) Тази антибългарска декларация е била подкрепена от 112 анти-Български депутати.
  Предложение:
  (1) Тия 112 депутати да се пререгистрират към незаконната етническа турска партия ДПС.
  (2) Вносителят на Декларацията - Иван Костов (същия, който се пенеше едно време, че ДПС било проклятието на България) , да се пребоядиса от съпредседател на "Синята коалиция" в съпредседател на ДПС и да се гушне с Аамет Доаан, Христо Бисеров и Данчо Ментата (в указаната последователност).
  (3) Така преформатирания парламент, барабар с гласувалите от всички цветове (факт, който срамежливо се премълчава от Дневникъ) да бъде пратен безсрочно да заседава в Истамбулския меджилис, на турски разноски.
  (4) На негово място да бъде избран Български парламент с Български народни представители, а не КирякСтефчовци и разни други Айшета, щото това тука е България, а не Туркестан или Амджикистан.
  (5) Да се разкрият пред Българската общественост всички факти по предотвратените опити на нелегалната турска партия (преименовала се след легализирането на Меди Доганов в ДПС) , да извърши серия от терористични актове, след които да осъществи с помоща на Турция сепаративните си планове за създаване на втора Турска република със столица гр.Варна.
  (6) Да се отворят архивите на Българското контраразузнаване и да се оповестят осъществените и предотвратени турски терористични актове срещу България и ролята на турското разузнаване в тях (пише го едно към едно в нейната документация)
  (7) Да се активизира разяснителната и просветна дейност сред тия, които продължават да имат проблем с географията, че :
  - България е държава на Българите;
  - Турция се намира на юг;
  - Мулти-етническо-мулти културната Америка се намира откъм долната страна на земята;
  - Границите с отворени за всеки напинящ да се турчее, циганее, американее и т.н. гражданин;
  - Еднопосочните билети за изброените дестинации ще бъдат издавани с предимство и с ГОЛЯМО удоволствие.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 71. 71 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#68] от "ventsy":

  Разделиха ги на верски признак.

 72. 72 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#33] от "Anonymous":

  По данни на самата Турция са напуснали 140000.

 73. 73 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "Anonymous":

  Децата от влака за деца какви бяха?Пловдивската гара какви бяха?

 74. 74 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "Anonymous":

  Кой ги е гонил ?Северна България беше блокирана , защото напускаха директори на предприятия .Директори на детски градини,учителки.Добре си спомням този период защото бях там на бригада.След като Турция отвори границата бяха като полудели .Заплашваха ни че ще се върнат и ще ни изколят . Мирни са по Родопите ,във деерли ормана е друго.

 75. 75 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Нямам категорично мнение за възродителния процес - има много неясноти по случая, а и не мисля, че е събитие от такова значение, че да се хаби време (което пък е пари и то наши - на белите данъкоплатци), та да се разсиква в парламента и да се приемат глупави, излишни и нищонезначещи декларации за осъждането. Подобни глупости обикновено се гласуват в парламентите на уредени държави, като скандинавските, които си търсят поводи, за да уплътнят многото си свободно време.

  България обаче не е такава държава и дори споменаването на глупавата декларация на Костов струва твърде скъпо на данъкоплатците, особено на фона на редица наистина сериозни проблеми, които чакат своето разискване и разрешение. Отделно е адски лицемерно да се гласува подобно нещо, при условие, че е отхвърлена декларацията за реално и значимо историческ събитие, като Арменския геноцид, в което са загинали над милион и половина невинни хора, за арзлика от почти безкръвния възродителен процес.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 76. 76 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#33:"Anonymous"]Най после някой да каже истината, че България извърши етническо прочистване! Въпросът е кога ще има наказани за това? [/quote]

  Я се скрий някъде!
  Етническо прочистване - моят г**.
  Етническо прочистване са геноцидите над арменци, асирийци, понтийски гърци и кюрди. За етническо прочистване в известен смисъл могат да бъдат приети и Баташкото клане и редица други жестоки репресии срещу българите.

  Ако българите, мислещи се за турци бяха единствените жертви на тоталитарния режим в България, можеше и да придадем някаква значимост на възродителния процес, но това далеч не е така. Сума ти българи са били преследвани заради убежденията си и са били подлагани на репресии. Те по-малко важни ли са от мюслитата?!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 77. 77 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Отделен е въпросът, че до репресиите срещу бг-мюслита се е стигнало след протурския и ислямски тероризъм на същите и особено след кървавия атентат на гара Буново. За всичко си има причина и по-добре да не зачекваме темата, защото още веднъж ще стане ясно, че българските мюсюлмани са големи длъжници на българското общество и държава и по-скоро те има за какво да се извиняват, а не ние.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#48:"Десен"]Тука не мога да се съглася с Костича.
  Политически може и да е правилна декларацията, морално може и да е правилна, но исторически - изобщо не е!
  След няколкото терористични атентата, Тодър ги пусна през границата. Същата която за нас - обикновените българи беше затворена. [/quote]

  Абсолютно! Освен всичко друго,тези събития за пореден път дадоха на малцинствата привилегии, за които, естествено, нямаше никаква благодарност, а само омраза.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 80. 80 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално  До коментар [#41] от "Anonymous":

  Дай да върнем американците по родните места.Българите сме тук от хиляда и кусур години ,заварили сме славяни а не ги чувам да се сърдят.

 81. 81 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#51:"Mavi"]Атентатът на Гара Буново беше проект на Държавна Сигурност.
  [/quote]

  Аха! А американците сами си взривиха търговския център, за да обвинят несправеливо горките мюслита, които никога не са проливали кръв в името на своя бог, а винаги са се борили за световен мир.

  Не ви ли писна да пишете глупости?! Няма абсолютно никакви доказателства за това, което казваш, което автоматично го праща в графа "Конспиративни теории", официалната версия си остава актуална, а ти изглеждаш като идиот.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#74] от "panta2":

  Гонила ги е милицията, партийните секретари и вътрешни войски. Знам го от човек служил във вътрешни войски по онова време. Знам и за хора, на които са дали 2 часа да си съберат вещите и да се изселят. Знам и за други, които са бити и убити от бой в милицията, защото не искат да си сменят имента. Та така..

  Anonymous is legion. We do not forget. We do not forgive.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#51] от "Mavi":

  Пълна глупост е че е дело на държавна сигурност. Това влизаше в пълен разрез с официалната линия че възродителният процес е доброволен и не среща никаква съпротива, затова и на атентатът тогава не беше дадена почти никаква гласност.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 86. 86 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#61] от "tupan":

  Но всички първо са българи.Чак после казват етноса .Пример афро американец.Защо нашите забравят своята родина а казват ние сме турци.?Щом Турция е ваша родина,моля пътниците да затегнат коланите.

 87. 87 Профил на Mavi
  Mavi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#86] от "panta2":

  В Сърбия всички са сърби. Защо се интересувате от българите в Западните Покрайнини? Те са сръбски граждани - тоест..сърби.
  Защо се интересувате от бесарабските българи - те са молдовци.

  Не спори с невежия а бъди тих като книга - Мевляна
 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дискусията ни по тази тема показва просто , състоянието на политическа немощ на националното ни Общество , спрямо всякак позорните , външни фактори в неговата Политическа система . Нека не спорим кои са те , а да мислим Българското Общество . Казвам категоричното си НЕ , на "мръсният" модел на политическо мислене при г-н Лютви Местан Местан . В кратко , с ДПС в националната ни политическа система , България никога няма да влезе реално в Континента ...

 89. 89 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#84:"Mavi"]Не знам за американците но комунистите могат да извършат всякакви деяния в името на Партията[/quote]

  Така е. Могат и са вършили.
  Но възродителният процес не е сред тях. Просто няма доказателства за това, а аз вярвам само в неща, за които има сигурни, материални доказателства. Предположенията не се броят за такива.

  Комунистът наистина няма етнос и религия. Но терористът има - той обикновено е мюсюлманин. Затова и ислямският тероризъм е цяла глава в историята на тероризма, при това този тип тероризъм не е само история, а и настояще.

  Атентатът в "Света Неделя" е едно от най-отвратителните деяния на комунистите по наши земи, но не е доказателство, че ДС стои за атентатите на гара Буново и останалите актове на протурски тероризъм, довели до възродителния процес.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 90. 90 Профил на Mavi
  Mavi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мустафанка":

  За какъв ислямски тероризъм говориш човече?
  Българските турци с толкова мюсюлмани колкото са християни и българите..хайде да си го кажем направо:
  Постиш ли? Колко пъти ходиш в църква?
  Аз си признавам, че не ходя в джамията..ходя ама на байряма..
  Не постя и аз..
  Как може исляма да има нещо общо с тази тема?

  Не спори с невежия а бъди тих като книга - Мевляна
 91. 91
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 92. 92 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#83] от "Anonymous":

  При самата смяна да.Може да е имало и случаи на които са давали 2 часа да се изнесат. Но масова практика абсурд.Бил съм свидетел как молеха директорка на детска градина във Разград.Накрая дойде нейния мъж и ни показваше как ще ни реже главите.Имахме колега във университета който беше станал партизанин . Ходихме със другите колеги да го молим да не си разваля живота.От къде на къде някой ще се извинява от мое име.Ние пак си наричахме колегата Нафи е и.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#92] от "panta2":

  Абе нека на теб ти сменят името по документи и ще те питам после дали ще си щастлив, че колегите ти викат Панта, нищо, че в паспорта ти пише Махмуд...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 96. 96 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#42:"pipeto"]гръцкия геноцид над българите на българската територия , която в момента е в Северна Гърци[/quote]
  -Имам трима Първи братовчеди,деца на леля ми,сестра на баща ми.Те са родени и израснали в Гърция.Не знаят български език.Още на времето дядо ми-български учител в Костурско е бил прогонен като български учител,не от турците,а от гърците.Прадядо ми е бил поп-един от първите "запял" на български език в костурско.Извод-всяка държава от съседните си "гони интереса",само БГ се прави на "по-католик от папата".
  И досега гърците наричат българите от от Северна Гърция,не друго яче,а "славяногласни гърци".А по вътрешнополитически "съображения" БГ-политици стават задночастнодавци,само и и само да забършат временен успех.

 97. 97 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#90] от "Mavi":

  Тероризмът на бътлгарските турци е преди всичко протурски и сепаратистки, но го има и класическия ислямистки момент, макар и да не е силно застъпен, както е при арабите.

  Аз самият съм атеист, макар и да съм кръстен като малък. Никога не съм се правил на религиозен. Както казах, вярвам само в неща, за които има сигурни и най-вече материални доказателства.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 98. 98 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#91] от "Лилия Костова":

  И кое ми е жалкото, Лейля - че не вярвам в конспиративни терории и не се връзвам на либерастката пропаганда ли? Ако е така - да, жалък съм.
  За мен истината е по-важна от идеологиите и останалите безумия, на които хора като теб са подвластни и с всичкото си нахалство искат да ги натрапват и на други хора.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на Mavi
  Mavi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На Мустафанката ще му препоръчам да чете много..лесно е да си пиеш ракията и с зачервени бузи да се ядосваш..лесно е.
  Мустафанке кликни тук и търси Документ 5 и прочети:
  http://minaloto.org/images/contentdocs/Lesson-Kina-Kotlarska.pdf

  Ако искаш когато имаш време виж и тук:
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=23&WorkID=5562&Level=2

  Да не се окажеш по малък от мен бе? Ако е така ще те разбера..

  Не спори с невежия а бъди тих като книга - Мевляна
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK