Тетевен заплашва с гражданско неподчинение заради липсата на ток

Тетевен заплашва с гражданско неподчинение заради липсата на ток

© Импакт прес групЖителите на Тетевен заплашват с гражданско неподчинение, след като вече шести ден са без ток. Електрозахранването в общината беше прекъснато след обилните снеговалежи в края на миналата седмица.


Заради обстановката в региона, която продължава да се влошава, кметът на Тетевен Милен Милев предупреди в отворено писмо, че тежкото бедствено положение е довело до "назряването на социално напрежение, като е въпрос на часове хората да предприемат действия и противообществени прояви - блокиране на основни пътни артерии в района и масови протести". Писмото е изпратено до вътрешния министър Цветан Цветанов, регионалния министър Лиляна Павлова, областния управител на Ловеч Ваня Събчева, ЧЕЗ и пожарната.


В писмото Милев критикува действията на ЧЕЗ: "Въпреки задължението, което има това дружество, особено след обявеното бедствено положение, до настоящия момент не сме информирани за предприетия план за действие, осигурения ресурс и сроковете за отстраняване на авариите, за да може и ние от своя страна да уведомим населението." Затова кметът настоява за бързата намеса и съдействие от страна на държавните институции, за да бъде възстановен нормалният живот и да бъде предотвратена опасността за живота и здравето на населението на общината.
Бедственото положение в Тетевен все още не е отменено. По думите на кмета отново е прекъснато електрозахранването в селата Рибарица, Глогово и Градежница и ако до края на деня то не бъде възстановено, жителите им ще обявят гражданско неподчинение.


Хората в населените места са осигурени с хляб и хранителни продукти от първа необходимост, училищата и детските градини са затворени вече трети ден, смущения има и в телефонните връзки.


Без ток са и Черни Вит и Дивчовото. Причината е в паднал стълб на високото напрежение, до който не може да достигне техника и аварийните екипи на ЧЕЗ го изправят на ръка. Отделни абонати в общините Априлци, Троян, Ловеч и Угърчин не са включени в електропреносната мрежа, тъй като се търси къде тя е прекъсната, но до края на деня повредите ще бъдат отстранени, съобщи пред БТА инж. Георги Дуцалов от "ЧЕЗ - Разпределение" - район Плевен.


Хората от село Черни Вит разказват пред БНТ,  че  снегопочистващите машини са минавали с вдигнати гребла. "Организацията за почистване беше много слаба. Ако бяха минали още в петък през нощта да изчистят, нямаше да стане така," смята Валентина Симеонова. 


Много от жителите на Черни Вит сами  започнали  да разчистват от снега улиците  в селото. "Мобилизирах частни фирми, които да се опитат да почистят. Един трактор преди малко закъса и се отказахме," разказва кметът на селото Цветослава Христова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK