Парламентът започва обсъжданията на спорните поправки в закона за горите

Симеоновският лифт на Витоша

© Красимир Юскеселиев

Симеоновският лифт на ВитошаОбсъждането на спорния проектозакон за горите започва днес с първо четене на поправките в две парламентарни комисии - по околната среда и по регионална политика.


На обществена дискусия за законопроекта в Народното събрание във вторник управляващите подкрепиха поправките, предвиждащи ски писти и лифтове вече да се изграждат в горите без промяна на предназначението на терените, с отстъпено право на строеж. Председателят на комисията по регионална политика Любен Татарски (ГЕРБ) заяви, че поправките са шанс за общините в близост до планина да развият зимен туризъм. Преди да бъде избран за депутат, като кмет на Разлог Татарски подкрепяше идейния проект на няколко фирми за мегакурорт в Пирин, който да свърже съществуваща ски-зона над Банско с две нови над Добринище и над Разлог.


Поправките бяха инициирани от фирма "Витоша ски", собственик на всички лифтове над София. На среща с Изпълнителната агенция по горите и депутати през декември фирмата заяви, че няма да пусне лифтовете, преди поправките в закона да станат факт. "Витоша ски" заяви, че "обективна законова невъзможност" й пречи да открие лифтовете. От ИАГ отвърнаха, че няма да препятстват зимния сезон и са готови веднага да учредят 1-годишен наем на фирмата за площите на пистите и съоръженията. Фирмата обаче отказа.


Тогава шефът на земеделската комисия в парламента Десислава Танева (ГЕРБ) окачестви исканията й като "нагъл рекет". Обсъжданията в нейната комисия, която е водеща по законопроекта, са насрочени за следващата сряда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK