Борисов: До три седмици ще стане ясно строим ли АЕЦ "Белене"

Борисов: До три седмици ще стане ясно строим ли  АЕЦ "Белене"

© Надежда ЧипеваМаксимум до три седмици ще стане ясно дали ще строим АЕЦ "Белене", съобщи в сутрешния блок на държаванта телевизия премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че и днес има среща с избрания конкултанта по проекта, правят се консултации "с руските партньори и Брюксел". Критериите, по които ще се веземе решение премиерът изброи така: "Бъдеще, цена, безопасност, ефективност и пак бъдеще". Но факт е, че 30 години започва да се строи Белене, три копки са правени, ако е била ефективна, да са я направили досега много преди мен, коментира Борисов, но отказа да даде яснота към какво решение в момента клонят аргументите. Станишев също не е посмял да я прави, нито Първанове е посмял да го натисне да започне да я прави. Само са взели кредитите и ние сега трябва да ги плащаме, коментира Борисов.


Той съобщи и че след десетина дни вицепремиерът Симеон Дянков възнамерява да свика тристранката, на която да се обсъди въпросът за изравняване на броя на дните платен отпуск в държавния и в частния сектор. "Ще има огромна съпротива, но се надявам и работодателите, и синдикатите да ни подкрепят", посочи Борисов. Той се позова на информация от финансовия министър, според която в момента в държавната администрация има натрупани неизползвани над 20 000 дни отпуск. Той даде пример, че директор на дирекция в министерство има 42-43 дни отпуска, като се сложат и празниците, това означава, че той два месеца не работи. Ако един музикант не свири два месеца, той ще забрави да свири, мотивира предложението си премиерът. "Стигам до извода, че в държавната администрация българите, които работят имат абсолютно недопустим дълъг отпуск", посочи той.


На въпрос защо вчера не е отишъл за първата сесия на парламента за новата година, премиерът съобщи, че по това време има заседание на правителството, което е по-важно. Тяхната работа там е да си говорят – в НС. Кое ми е по-важно - пленарната сесия след ваканция на депутатите или министерски съвет, да отложа Министерски съвет ли, попита риторично премиерът като посочи, че за разлика от президента е бил над 40 пъти в народното събрание досега.
На въпрос каква оценка би дал за двата мандата на Георги Първанов на поста, Борисов посочи, че не възнамерява дори да си губи времето да дава оценки, защото оценката я дават народът и историята и то след 5-10 години, когато може да се види от дистанцията на времето. В никакъв случай той не беше само президент, а и основен кадровик, особено при управлението на БСП и ДПС, посочи Борисов. Според него Първанов ще запише името си в историята като изпълнил два цели мандата, което според него занапред трудно ще може да се случи. Борисов е уверен, че е възможно да бъде събрано мнозинство в парламента, което да подкрепи промени в Конституцията, с които в нея да се запише, че дефицитът в бюджета не може да надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт. "На тази тема съм готов да говоря и със Станишев, и с Доган, ако може да подкрепят промяната", коментира премиерът.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK