ЧЕЗ обвини зимата за спирането на тока в Тетевен

ЧЕЗ обвини зимата за спирането на тока в Тетевен

© ДневникТежките метеорологични условия са причина за спирането на тока, продължило дни в района на Тетевен. Това обяви заместник-изпълнителен директор на ЧЕЗ Иван Гюровски пред Би Ти Ви.


В сряда кметът на Тетевен Милен Милев заяви в писмо до министъра на вътрешните работа, ЧЕЗ България и медиите, че след като шести ден са без ток, жители могат да обявят гражданско неподчинение.


Електроразпределителното дружество има основания за забавяне на възстановяването на електроподаването, когато има бедствено положение каза още Гюровски. По думите му повечето от местата без ток са били недостъпни и това попречило най-много на аварийните екипи.
Според зам.-изпълнителният директор на ЧЕЗ абонатите не могат да претендират за компенсации при забавено възстановяване на електроподаването до 24 часа. Спирането на тока в Боровец е продължило един ден, коментира той намерението на "Бороспорт" АД да съди електроразпределителното дружество. Прекъсване е имало на 8 и частично на 9 януари, обяви Гюровски.


Той обясни още, че заради метеорологичните условия проводниците са се заледили и са се късали под увеличеното тегло, а стълбовете също не издържали и се чупели като клечки. Според него в последните 15 години не е имало подобни снеговалежи, придружени с рязко повишаване на температурите.  


В село Градежница, което се намира на около 15-ина км, не е имало ток от пет дни, посочва Би Ти Ви. Снежната покривка там е около метър. В късния следобед в сряда електроподаването е било възстановено.


В региона все още има хора без ток. От ЧЕЗ обещават проблемите да бъдат разрешени най-късно до три дни. Някои от селата нямат и телефонна връзка.


Към настоящия момент в община Тетевен захранването на потребители, ниско и средно напрежение, е възстановено на 98 процента, обяви Георги Дуцолов, ръководител направление Плевен – Северна България в "ЧЕЗ България".


Проблем са падналите стълбове в района на селата Черни Вит и Дивчовото. Предвидено е да се монтират нови до два дни. В Рибарица токът е спрял повторно заради включване на частни трафопостове към мрежата, но в сряда проблемите са били решени. 


Междувременно кметът на Тетевен Милен Милев изрази надежда държавата да възстанови средствата, които общината е изхарчила за справяне с проблемите, причинени от снега. Въпреки че все още е обявено бедствено положение, обстановката в общината се подобрява, съобщи той, цитиран от БТА. Най-сериозно в Тетевен е положението в едно село в общината - Малка Желязна, в което 30 % от домакинствата имат ток, заяви кметът Милен Милев.


В останалите села без ток са отделни махали. Проблемът, според него е, че те са много отдалечени, на 5-6 км от основния път на селото. Машините стигат трудно до тях и снегът още не е разчистен. Вече пети ден работниците не са се прибирали, ринат снега сами и с наша помощ, каза още той пред БТА. Автобусите от селата към града не вървят. Училищата са затворени, работят само част от детските градини. Все още е опасно за учениците, тъй като дори в центъра на града има пречупени дървета и екипи работят за отстраняването им. От покривите пада по метър сняг, което създава допълнителна опасност за гражданите.


Според инж. Георги Дуцолов в момента 20 екипа на ЧЕЗ - Разпределение, район Плевен, работят на територията на община Тетевен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK