Официално: Андрей Иванов си тръгна, Елен Герджиков е новият председател на столичния съвет

Официално: Андрей Иванов си тръгна, Елен Герджиков е новият председател на столичния съвет

© Надежда Чипева, КапиталСъс 39 гласа "за" и 3 недействителни бюлетини Елен Герджиков беше избран за председател на Столичния общински съвет след тайно гласуване. Минути по-рано досегашният председател Андрей Иванов съобщи пред съветниците за депозираната от него оставка, като по правилник процедурата протича "без да се обсъжда и без да се гласува".


Освен партийната подкрепа, най-вероятно Герджиков е подкрепен от присъствалите на заседанието представители на "Синята коалиция". БСП, които имат 15 общински съветници, отказаха да участват в "такъв фарс и театрална постановка". "Андрей Иванов си отива, Андрей Иванов идва", заяви социалистът и неуспял кандидат за кмет Георги Кадиев.


Дискусия протече при посочването на кандидати, които да заемат поста. Кандидатурата на Елен Герджиков, който беше посочен още вчера от зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, днес в съвета беше представена от председателят на групата на мнозинството Малина Едрева.
Процедурата беше водена от зам.-председателя на съвета Николай Стойнев, за когото се говореше най-усилено, че ще наследи поста на Андрей Иванов. Това обаче не се случи.


БСП лансира версия, че пиар специалист на ГЕРБ - "митичната Севи", била номинирала Герджиков. Във вторник вечерта, когато в Банкя заседава изпълнителната комисия на ГЕРБ, Цветан Цветанов звъннал по телефона на пиара и я е попитал кой е първият общински съветник, който излиза в съзнанието й.


Според източници на "Дневник" обаче Герджиков е бил предупреден, че ще "се изстреля нависоко" още през ноември. Тогава се говореше, че той ще заеме председателския пост на стопанската комисия в общината, но това не се случи.


"Направихме СОС заложник на вътрешните проблеми в ГЕРБ", заяви съветникът от БСП Жельо Бойчев.  По думите му това, което ръководството кажело, това ставало в съвета.


Едрева отвърна на нападката: "Да не би вие да нямате контакти с партийната централа. Обяснете какво си говорите с Румен Овчаров". Овчаров е председател на столичната организация на социалистите.


Въпреки че десните подкрепиха Герджиков, те предупредиха, че дават кредит на доверие, който е три пъти по-голям от дадения досега на Иванов. "Никога да не забравите, че ще сте пръв сред равни", каза общинският съветник от "Синята коалиция" Вили Лилков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK