Обновеният Национален политехнически музей ще отвори през май

В Националния политехнически музей се съхраняват над 22 000 експоната

© Анелия Николова

В Националния политехнически музей се съхраняват над 22 000 експонатаОколо 640 хил. лв. струва ремонтът на Националния политехнически музей в София, 50 хил. от които са отделени за изграждането на съоръжения за достъп на хора с двигателни увреждания.


Изграждат се рампи, платформи и специален санитарен възел за хората с увреждания. Изцяло е подменен покривът на сградата, залата е реновирана, поставени са нови прозорци с PVC дограма. Ремонтирана е електрическата инсталацията и са подменени осветителните тела с енергоспестяващи.


Проектът, финансиран от Министерство на културата по оперативна програма "Регионално развитие", е започнал на 17 октомври. Сега се ремонтират 10 културни институции в цялата страна, за да се повиши енергийната им ефективност и да се осигури равен достъп за хора с увреждания. Първият завършен е Музеят на религиите Ески джамия  в Стара Загора.
"Последната година в Нощта на музеите имахме над 5000 души посещение и в старите условия беше много трудно да обслужим нашата голяма публика. Поради липса на въздух вентилацията не беше добре, имаше хора, които припаднаха", разказа директорът на музея Екатерина Цекова.


Тя обърна внимание, че най-посещаваните музеи по света по статистика са тези, при които публиката има естествен допир до експонатите. За това към техническите музеи обикновено има силен интерес в други страни. Очаква се да бъдат отпуснати средства за откупуване на експонати и броят им в музея да се увеличи.


Сградата на Националния политехнически музей е построена през 1972 г. с предназначение на административна сграда при музей на Георги Димитров. В момента в нея се съхраняват и излагат над 22 000 експоната. Политехническият музей заема сградата от 1992 г., като за това време в сградата не е правен ремонт.


Обновената сграда ще бъде отворена за посетители през май за честването на 55-годишнината на музея.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ходил съм там един единствен път в шести клас.

  Беше голяма мизерия, но въпреки това бях изумен от фарадеевата клетка която очевидно още си спомням.

  Първи сблъсъци с нАуката, за мен беше изключително интересно въпреки възраста и състоянието на експонатите.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Ее, най-сетне една хубава новина! Това е ценност, която може много да разкаже. Добре, че са го ремонтирали и да дано да са направили кътове за децата, където сами могат да изпробват нещо. Сега надявам се да продължат в същия дух и с останалите музеи.

 3. 3 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като чуя за музей, който се хвали с PVC дограма, ми светва червена лампа. Дано експозицията е добра.

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Срам - не срам, но да попитам: къде е този музей?
  Не го пише в статията, но още по-интересно, не го пише и на сайта на музея.
  Звучи много трагично, но истината е, че за първи път чувам за него...
  Съвсем сме занемарили духовното и образователното за сметка на ежеднвните грижи, осигуряването на насъщния и обикаляне по моловете, явно.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#4] от "Г.":

  Музеят е ъгъла на Оплъченска и Сливница, входът е точно срещу една бензиностанция и се забелязва малко трудно. И аз не знаех, че подобен музей съществува преди Екатерина Цекова да ми преподава "Музейно дело" във втори(или май беше трети) курс в СУ. Страхотна жена, която приемаше много навътре проблемите на музея и на българското музейно дело като цяло, много се радвам че са се намерили пари за ремонт на НПМ.

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 6. 6 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Ходих през лятото и беше много интересно! Между другото, има изложен и атомен часовник. Противно на очакванията ми представляваше една кутия, която много приличаше на външен вид и размери на персонален компютър (но от тези с легналите кутии). Доколкото си спомням въпросният атомен часовник (произведен от HP) е работил до съвсем скоро и е бил националният ни еталон за време.

  rm -rf /bin/laden
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK